5.6 C
Campulung Muscel
26/01/2025

În fiecare an, Raluca Lăzăroiu promovează tradiţiile şi obiceiurile din satul Piatra, prin spectacolul „Magia Crăciunului”

Sărbătorirea Naşterii Domnului şi trecerea în Noul An au fost marcate în mod festiv în satul Piatra, din comuna Stoeneşti, pe 27 decembrie 2023, prin spectacolul cu titlul sugestiv „Magia Crăciunului”, organizat de către Raluca Lăzăroiu, cadru didactic cu o experienţă de peste 20 de ani în învăţământ. Scopul acţiunii a fost de a transmite bucuria sărbătorilor de iarnă prin intermediul celor mai frumoase tradiţii şi obiceiuri, promovând talentul copiilor din Piatra.

  • Raluca Lăzăroiu: „Eu cred că prin asta le dezvoltăm copiilor spiritul românesc, al sărbătorilor, patriotismul”

„Este un eveniment cultural pe care l-am gândit cu scopul de a strânge toţi copiii laolaltă şi, implicit, părinţii. De fapt, toată comunitatea, pentru a petrece împreună, ca într-o familie, de sărbători. De aceea m-am gândit, ca temă, să ne ocupăm mai mult de obiceiurile şi tradiţiile din această perioadă, de Crăciun şi Anul Nou şi, în afară de aceste tradiţii, pentru că avem foarte mulţi copii talentaţi, m-am gândit să-i promovăm. Acest spectacol îl desfăşurăm de mulţi ani, însă, de fiecare dată, copiii progresează, îi văd cum îşi înfrâng teama de scenă. Este normal să ai emoţii atunci când apari pe scenă, dar, an de an, ei venind de la grădiniţă, iar acum sunt până la facultate, am creat o legătură între ei şi se cunosc mult mai bine. Comunitatea ştie că facem acest lucru şi este atât de unită şi ne ajută, ca să poată să vină şi Moş Crăciun, să-i recompensăm pe copii pentru munca depusă.”, a menţionat Raluca Lăzăroiu.

Spectacolul, structurat în trei părţi, a oferit publicului o experienţă diversificată. În prima parte, copiii au încântat audienţa prin interpretarea unor colinde din repertoriul tradiţional românesc. A doua parte a spectacolului a avut un caracter inovator şi educativ, abordând subiecte tradiţionale mai mult sau mai puţin cunoscute, într-o încercare de a îmbogăţi cultura românească a copiilor şi a celor prezenţi. „În general, în a doua parte a spectacolului, eu vreau să tratez un subiect care pare uitat, însă vreau să-l aduc în actualitate şi să le îmbogăţesc cultura românească a copiilor şi a tuturor spectatorilor. Poate că nu toată lumea cunoaşte aceste tradiţii. Spre exemplu, anul trecut, am avut tema „Lada de zestre”, şi am adus pe scenă mai multe lăzi de zestre, cu mai multe modele, pe care le-am prezentat în faţa publicului. În acest an, am ales „Focul din vatră”, care presupune prezentarea procesului de preparare a pâinii, a mămăligii şi o să am o surpriză pentru spectatori, concursuri, interacţiune cu publicul, premii.”, a explicat Raluca Lăzăroiu. Ultima parte a spectacolului, intitulată „Feerie Muzicală”, a oferit copiilor ocazia de a-şi evidenţia diferitele talente muzicale, interpretând diverse melodii pregătite special pentru acest moment.

O noutate în cadrul spectacolului din acest an a constat în portul popular pe care l-au purtat copiii. Aceştia au fost îmbrăcaţi în costume autentice, fiecare dintre ei purtând opinci, „pentru a fi o imagine frumoasă, unitară şi completă a portului popular românesc”, după cum a menţionat Raluca Lăzăroiu. „Eu cred că prin asta le dezvoltăm şi copiilor spiritul românesc, al sărbătorilor, patriotismul, ceea ce implică foarte multe lucruri. Nu este uşor să-l organizezi, însă eu m-am bazat foarte mult pe copii şi pe părinţi. Oamenii sunt dornici să se întâlnească, iar în felul acesta menţinem comunitatea din Piatra conectată cu obiceiurile şi tradiţiile româneşti, care este renumită pentru unitatea pe care o are atunci când se desfăşoară un eveniment.”, a subliniat Raluca Lăzăroiu.

Coordonatoarea evenimentului este o iubitoare a tradiţiilor locale şi doreşte să transmită mai departe aceste obiceiuri prin organizarea evenimentelor de acest gen în Piatra. În ceea ce priveşte talentul local, Raluca Lăzăroiu a evidenţiat experienţa şi dedicarea celor mari în domeniul muzicii: „Cei mari deja sunt cu experienţă, avem aproape profesionişti, mulţi dintre aceştia fiind la Facultatea de Muzică. Piatra este renumită pentru copiii care studiază instrumentele muzicale şi de aceea m-am şi gândit că ei merită să fie promovaţi. Pentru a studia un instrument muzical nu este chiar aşa de simplu. Cu toate acestea, ei nu vor neapărat o recompensă materială. Cred că atenţia, aplauzele şi aprecierea sunt mai mult decât suficiente.”, a precizat aceasta.

Înainte de organizarea acestui spectacol de Crăciun, au loc repetiţiile, unde fiecare participant vine cu câte o idee, astfel încât toţi trebuie să cadă de acord cu eventualele schimbări, încât să se ajungă la un consens, iar evenimentul să fie cât mai plăcut publicului. Tradiţiile şi obiceiurile nu sunt aceleaşi ca în anii precedenţi, deoarece nu sunt aceiaşi copii care participă la spectacol. „Fiecare vârstă are obiceiurile ei, iar ei cresc şi trec la obiceiul următor, iar în felul acesta ai mereu de repetat cu ei şi de căutat alte variante, pentru a învăţa şi ei cât mai mult din fiecare obicei.”, a explicat Raluca Lăzăroiu.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!