Știați că incisivii castorilor sunt portocalii, nu albi ca în reclama la o pastă de dinți? Și că au solzi pe coadă? Sau că au o casă la Rucăr? Casa Castorului a fost inaugurată astăzi, au trecut prin ea primari, viceprimari, jurnaliști și a fost prezentată de către cei de la Fundația ”Conservation Carpathia”. E la drum, pe DN 73, și de acum înainte așteaptă oaspeți.
Casa Castorului este un prim centru de vizitare construit de ”Conservation Carpathia” cu sprijinul Comisiei Europene, în cadrul Programului LIFE. După cum spuneau Barbara Promberger-Fuerpass și Christoph Promberger, directori executivi în cadrul Fundației, în fiecare comunitate de pe versantul sudic al Munților Făgăraș vor apărea asemenea centre cu focus tematic diferit, nu doar despre speciile de animale, dar și despre oameni și ocupațiile lor, despre obiceiurile din comunitățile montane. Centrul de vizitare va fi deschis conform unui program similar unui muzeu, adică de marți până duminică. Iar până la finalul acestei săptămâni Casa Castorului poate fi vizitată gratuit de cei din comunele de pe Valea Dâmboviței, din Lerești și Valea Mare-Pravăț. Apoi gratuitate va fi doar pentru rucăreni, că doar centrul e la ei în localitate.
Centrul în sine este alcătuit dintr-o reproducere a unei căsoaie de castori, amplasată la intrarea în Casă. Are intrări din apă, ca cele veritabile, e acoperită cu lemne și lut și locuită de trei castori. Nu adevărați, dar reproduși cât mai aproape de cei din realitate. Iar Casa în sine, adică centrul de vizitare, dispune de o dioramă, planșe, filmulețe și alte elemente din lumea castorilor care oferă informații despre aceste animale și despre influența lor benefică asupra altor specii de vietăți din zonele montane.
- Vânați pentru mosc, reintroduși ca specie-umbrelă
Castorii au dispărut din țara noastră pe la începutul secolului XIX, vânați excesiv pentru blană, castoreum – substanță din care se extrage moscul – și pe motiv că secătuiesc râurile de pește. Asta în condițiile în care castorii nu se hrănesc cu pește! Au fost reintroduși în România la finalul secolului trecut, pe Olt, Mureș și Ialomița. Iar Fundația ”Conservation Carpathia” i-a readus pe văile afluenților râului Dâmbovița. Și se spune că brebul sau castorul este o specie-umbrelă, prezența lui într-un areal favorizează dezvoltarea și reapariția altor specii.
A apărut primul centru de vizitare, cel dedicat castorilor, va urma cel al zimbrilor. Și va fi construit la Lerești.
C.I.B.