19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Adevărul Creştin – Mângâiere pentru deprimaţi

2 CORINTENI 7:5-16

  • COMENTARIUL VERSETELOR
  1. 15-16 Şi Pavel era îngrijorat, deprimat chiar. V. 5 începe cu următoarele cuvinte: „În Macedonia, trupul nostru n-a avut nici o odihnă. Am fost necăjiţi în toate chipurile: din afară lupte, dinlăuntru temeri. Dar Dumnezeu, care mângâie pe cei smeriţi, ne-a mângâiat”. În momentele cele mai grele, Dumnezeu vine în ajutorul nostru şi ne izbăveşte.

Împrejurările dificile pot dura o vreme. Încercarea lui Pavel a început fie în Efes, fie după ce a plecat din Efes; a continuat în timpul călătoriei spre nord, la Troa şi apoi, în cele din urmă, în Macedonia. Trecuseră câteva luni. Uneori, Dumnezeu nu dă o izbăvire imediată. Să nu ne surprindă faptul că suntem puşi în situaţii în care avem de luptat o perioadă mai lungă de timp. Mulţi oameni mari ai lui Dumnezeu au trecut prin perioade lungi de încercări. Unul din ei a fost Charles Spurgeon. El a trecut prin perioade lungi de depresie. În cartea sa „Gânduri pentru ucenicii mei” găsim un capitol intitulat: „Criza care trânteşte la pământ pe slujitorul creştin”. Spurgeon folosea pentru depresie termenul: „criză”. Există, desigur, depresie fizică şi depresie spirituală. Despre cea din urmă vorbeşte Spurgeon. Există melancolie, amărăciune în viaţa creştinilor.

Dr. Martyn Lloyd Jones, care, înainte de a deveni mare predicator al Evangheliei în Londra, avusese o carieră promiţătoare de medic, a scris o carte care poartă titlul „Depresia spirituală”. Creştinul poate trece prin depresie spirituală. Creştinii ar trebui să fie oameni fericiţi. Spurgeon spunea că expresia „un creştin deprimat” este o contradicţie de termeni şi reprezintă o foarte săracă mărturie pentru Evanghelie. Totuşi, starea de depresie se poate manifesta şi la credincioşi. Chiar şi Psalmistul David a fost deprimat. În Psalmul 42 David era abătut. Știa că n-ar fi trebuit să fie astfel. David se întreabă pe sine: „Pentru ce te mâhneşti, suflete şi gemi înlăuntrul meu?” David analizează în sinea lui motivele pentru care se vedea lipsit de ajutor. Ştia că nu avea dreptate. Trecea prin situaţii grele, descurajatoare, dar nu trebuia să dispere. În v. 5, el găseşte soluţia: „Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda: El este mântuirea mea și Dumnezeul meu”.

„Nădăjduieşte în Dumnezeu!” Iată soluţia. De ce? El este totdeauna gata să ofere ajutor. El ajută totdeauna pe cei care se încred în El. Să fim conştenţi că El nu dă niciodată greş!

Lloyd Jones scria că, pentru a învinge depresia, trebuie să ştii să interacţionezi cu tine însuţi. „Trebuie să ştii să-ţi vorbeşti, să-ţi predici, să-ţi pui întrebări”. Întreabă-te pe tine: „De ce sunt doborât?”

Trebuie să ne predicăm nouă înşine. Ce să ne predicăm? Doctrina, făgăduinţele lui Dumnezeu. Să ne amintim nouă înşine ce înseamnă neprihănirea, să ne amintim că suntem veşnic şi deplin acceptaţi de Dumnezeu. Nu trebuie să ne luptăm pentru a primi favoarea lui Dumnezeu: o avem deja. Suntem copiii lui Dumnezeu, avem pace cu El, suntem pecetluiţi cu Duhul Sfânt, avem viaţa veşnică şi un viitor glorios. Dumnezeu ne ajută mereu.

Da, El este Dumnezeul care mângâie pe cei deprimaţi. Nu se spune „care poate mângâia” ci „care mângâie”. Putem conta pe El. Dumnezeu ne ajută şi ne izbăveşte. A procedat la fel cu Pavel. Ajutorul n-a venit imediat. A fost nevoie de timp. Să fim încredinţaţi că Dumnezeu lucrează la timpul Său şi în felul Său. Dumnezeu a lucrat prin Tit. Pavel a fost mângâiat când a primit de la Tit veşti bune despre situaţia din Corint. Putem învăţa o lecţie din experienţa lui Pavel: Dumnezeu se foloseşte de oameni pentru a-Şi mângâia poporul.

La începutul stării noastre de vorbă, am amintit că William Cowper este autorul meu preferat de imnuri creştine. A fost un om talentat, un poet creştin înzestrat. Viaţa lui a fost plină de dureri şi de suferinţe lăuntrice. A crezut Evanghelia când se afla internat într-un azil de bolnavi psihici cronici. Boala şi crizele lui psihice au continuat: a trecut prin depresii adânci. Era disperat şi ajunsese la convingerea că este pierdut, deşi cunoscuse foarte bine harul Său suveran. Stările de apăsare au revenit, până la sfârşitul vieţii lui.

Publicat din cartea „Dumnezeul oricărei mângâieri” de Dan Duncan.

Adunarea Creştină Betel Câmpulung, strada Matei Drăghiceanu Nr.3 Câmpulung Muscel. Telefon contact:  0745229760.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!