Compartimentul Primăriei, care are în atribuţii legătura cu asociaţiile de proprietari din Câmpulung, având-o ca reprezentant pe Cristina Chirvasiu, a pregătit un formular informativ destinat acestora, în care este specificată obligativitatea colectării de la cetăţeni a fondului de reparaţii şi a fondului de rulment. Administratorii şi preşedinţii de asociaţie sunt rugaţi să vină la Primărie, pentru a ridica acest document despre care a oferit detalii viceprimarul Alin Vlădău, implicat în munca de concepere şi redactare a acestei informări, ale cărei prevederi liderii de asociaţii sunt obligaţi să le respecte. Autorităţile locale au procedat astfel, după ce s-au trezit la audienţe cu vârstnici, în special, care ştiau din perioada de dinainte de ’89 că Primăria le repara defecţiunile de la subsol. Şi cu aceleaşi solicitări au venit, în prezent, la primar ori viceprimar. De când au devenit proprietari ai apartamentelor, administraţia locală nu mai are această responsabilitate, ce le revine membrilor asociaţiei, care trebuie să aibă un fond măcar pentru reparaţiile urgente. Asociaţia este obligată să se ocupe de mult mai mult decât reparaţia unui acoperiş ori a unei conducte de la subsol, purtând răspunderea gospodăririi spaţiilor din faţa şi din spatele blocurilor, ca să arate bine cartierele municipiului.
- În curând, dacă cetăţenii nu încheie asigurarea obligatorie pentru locuinţe, nu vor mai primi de la Primărie documentele de care au nevoie
Asigurarea locuinţelor este obligatorie şi în prezent, dar cetăţenii nu se prea conformează acestei cerinţe. În curând, după cum relata viceprimarul Alin Vlădău, obligaţia nu va mai putea fi ocolită, deoarece Guvernul plănuieşte să le impună primăriilor să nu le mai elibereze solicitanţilor documentele de care au nevoie dacă nu au asigurare pentru case şi apartamente.
Vicele a lansat un îndemn către administratorii şi preşedinţii de asociaţii să le explice oamenilor că vor trebui să respecte obligativitatea acestei măsuri. „Pot să fac un apel către toate asociaţiile din Câmpulung: asigurarea, care este obligatorie, va trebui încheiată. Există posibilitatea, din ce se discută la nivel guvernamental, să ne impună nouă, primăriilor, să nu mai putem elibera un document dacă n-au asigurarea făcută şi n-ar fi rău. Automat că, având şi asigurarea, având şi un bloc anvelopat, vom avea civilizaţie. În momentul în care aceste asigurări vor fi parte din contractul lor cu UAT, vor fi obligaţi de toţi să facă anual asigurarea, căci nu vor mai putea primi o adeverinţă fiscală sau alt document.”, a precizat viceprimarul Alin Vlădău.
- Asociaţia care administrează blocul de lângă Primărie n-are buget pentru o reparaţie la subsol, pentru că banii s-au dus pentru acoperiş
Până când obligativitatea asigurării pentru locuinţe va deveni şi „mai obligatorie”, administratorilor şi preşedinţilor de asociaţie li se cere să strângă de la oameni o rezervă care să permită măcar lucrările urgente. „Noi, prin biroul de legătură cu asociaţiile din Câmpulung, am lucrat cu doamna Chirvasiu la un formular informativ, pe care o să-l trimitem tuturor asociaţiilor – sau îi aşteptăm pe administratori să vină la noi ca să discutăm -, prin care îi rog să respecte legea şi să continue să strângă, pentru că o asociaţie trebuie să aibă fondul de rulment, pe care îl aveau înainte, fiindcă nu este ilegal, şi fondul de reparaţii. Fiecare asociaţie trebuie să aibă fond de reparaţii, 2-3 lei, cât se stabileşte în şedinţa comună.”, a afirmat viceprimarul Alin Vlădău.
S-a ajuns la acest îndemn ca urmare a solicitărilor primite la audienţe de a se implica Primăria în reparaţii ale acoperişurilor şi subsolurilor. Vicele Alin Vlădău le-a povestit pe cele mai recente cu care s-a confruntat. „A venit un domn, care stă lângă BIG şi care are probleme la subsol cu canalizarea. I-am spus: „Aveţi asociaţie, dumneavoastră trebuie să reparaţi, nu vine Primăria să vă repare.” Edilul vine până la limita proprietăţii lor şi îi ajută să facă şi înăuntru, până la urmă, dar este mai complicat. Edilul o desfundă, dar nu-ţi schimbă bucata de conductă din beci. Omul, pensionar, nu înţelegea. „Domnule – i-am spus -, nu ţine de primar sau de viceprimar să vă repare canalizarea.” Dânsul mi-a dat un exemplu bun: pe vremea lui Ceauşescu, reparau ei tot. Dar atunci nu erau proprietari. I-am explicat că eu stau la casă şi n-am chemat niciodată Primăria în curtea mea să-mi repare nimic. Că nu trebuie să vină. Nici la dumneavoastră nu trebuie să vină Primăria. Până la urmă, a înţeles.”, a relatat Alin Vlădău una dintre experienţele de care a avut parte de curând.
De aceea, viceprimarul invită administratorii la Primărie, pentru a le înmâna înştiinţarea, pe care să o pună în discuţia membrilor asociaţiei. „Sau încerc să mă duc eu pe la fiecare, căci pe majoritatea îi cunosc, să îi rog să respecte legea şi să colecteze de la cetăţeni suma pe care o vor stabili pentru fondul de reparaţii. Acestui domn nu avea cine să-i repare. Am vorbit cu domnul de la asociaţie şi mi-a spus că nu are buget, că s-a dus pe acoperiş.”, a continuat acesta.
- Cel mai vârstnic preşedinte de asociaţie din Câmpulung are 88 de ani
Alt caz. S-a prezentat la Primărie un câmpulungean care locuieşte la etajul IV, într-unul dintre blocurile de la piaţă. Omului îi plouă în casă şi nu are bani ca să repare din buzunarul lui. „Asociaţia nu strânge nici fond de rulment, nici fond de reparaţii. Cum este acest caz? A plouat la etajul IV şi apa s-a scurs pe peretele unei camere. Omul s-a chinuit să repare, n-a reuşit, iar asociaţia nu-l ajută, prin urmare, apa a ajuns şi la etajul III. A venit cel de la III: „Domnule, de unde vine apa?” „De pe acoperiş.” „Ce facem? Dau o gaură să se ducă şi la cel de la II.” Abia când a ajuns apa la II, s-au mobilizat, încercând să facă ceva. Aşa se face dacă locuieşti într-o comunitate pe verticală. Se ajunge în această situaţie, din cauza faptului că administratorul sau preşedintele nu ştie să pună problema, să strângă un fond de reparaţii pentru astfel de cazuri. Şi îi obligă legea. Scrie în regulament.”, a completat Alin Vlădău cu alt exemplu.
Acesta mai spunea că cei mai mulţi dintre administratorii de bloc sunt pregătiţi ori s-au pregătit pentru a conduce o asociaţie. În plus, majoritatea au fost foarte activi profesional, având profesii dinamice, de răspundere, care au implicat lucrul cu oamenii, poate şi lucrul cu bani. Ce a mai remarcat viceprimarul Câmpulungului: majoritatea administratorilor şi preşedinţilor de asociaţii sunt oameni în vârstă, pensionari. Cel mai vârstnic preşedinte de asociaţie are 88 de ani.