11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

Proiectele de eficientizare energetică a celor două blocuri Turn care n-au prins PNRR vor fi depuse la vară, pe un alt program de finanţare

Chiar dacă vor trebui să contribuie şi ei cu o parte din bani la realizarea lucrării de eficientizare energetică, proprietarii de apartamente din celelalte două blocuri Turn, care n-au prins PNRR-ul, au acceptat să intre în programul Primăriei. Asta pentru că „grosul” intervenţiilor, care nu înseamnă doar faţada imobilului, ci şi tâmplăria exterioară, acoperişul şi instalaţiile, dacă este cazul, vor fi decontate din bani europeni. Vă amintim că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în care au fost admise 13 blocuri din Vişoi, finanţează în totalitate investiţia, fără nicio contribuţie din partea cetăţenilor. Dar, în urmă cu trei ani, când Elena Lasconi mergea prin cartiere, în încercarea de a-i convinge pe câmpulungeni să fie de acord cu lucrările pentru care n-ar fi plătit nimic din buzunarul lor, mulţi spuneau că bate câmpii. Pentru că nu s-a pomenit să li se facă renovare termică gratis! După ce au realizat că se poate şi că 13 blocuri din municipiu sunt pe listă, refrenele s-au schimbat: au intrat pe listă cei care au avut pile. Nu, au intrat pe listă blocurile ai căror administratori au avut maturitatea de a le vorbi oamenilor despre avantajele reabilitării termice cu fonduri PNRR, pe care le-a obţinut cine s-a mişcat repede. Următoarea şansă o reprezintă Programul Operaţional Regional, numai că POR impune, ca la toate proiectele cu bani europeni, o contribuţie din partea beneficiarului.

  • PNRR finanţează reabilitarea termică a 13 blocuri, fără nicio contribuţie din partea oamenilor

În ceea ce priveşte proiectele destinate îmbunătăţirii confortului termic în locuinţele particulare ale câmpulungenilor, Elena Lasconi spunea că: „Este pentru prima dată când Primăria accesează fonduri europene pentru a creşte calitatea vieţii câmpulungenilor prin eficientizarea energetică a blocurilor. Acest lucru înseamnă o economie la facturile de electricitate şi gaze de cel puţin 1.000 lei pe an de familie. Avem 81 de milioane lei pentru eficientizarea energetică a 13 blocuri, dintre care două blocuri Turn şi 11 blocuri construite în anii ’60. Beneficiari sunt peste 3.000 de câmpulungeni.”

Termenul de finalizare a acestor lucrări este decembrie 2025. Vi le amintim:

  • Blocul A2A Turn din Vişoi: 13.321.121,56 lei;
  • Blocul A2B Turn din Vişoi: 5.223.707,35 lei;
  • Blocurile 1, 2, 3, 4 de la Rotunda: 24.526.094,51 lei;
  • Blocurile 5, 6, 7 şi 8 de la Rotunda: 29.758.706,04 lei;
  • Blocul 11 din Vişoi: 3.704.021,62 lei;
  • Blocul 12 din Vişoi: 2.107.625,21 lei;
  • Blocul 13 din Vişoi: 2.301.759,76 lei.

În mare, investiţia de eficientizare energetică înseamnă „îmbrăcarea” faţadelor cu vată bazaltică, în loc de polistiren. Acolo unde există polistiren, acest material va fi dat jos şi înlocuit cu vata bazaltică. Lucrarea include şi reabilitarea acoperişurilor. Toate aceste îmbunătăţiri se vor reflecta în facturile la gaz ori energie electrică.

  • Ca să-i ajute pe oameni, Primăria îşi va asuma o parte din cofinanţarea proiectelor POR de reabilitare termică

Cele 13 imobile enumerate reprezintă doar începutul. „Din vara anului 2024, continuăm să depunem proiecte pentru finanţare europeană pentru alte blocuri. Niciodată, Primăria nu s-a implicat în atragerea de fonduri pentru a face eficientizare energetică la blocuri.”, a precizat şefa Executivului.

Pentru cei cărora le-a atras atenţia, cu întârziere, iniţiativa Primăriei, facem precizarea că principala condiţie este de a fi constituiţi în asociaţii de proprietari. Va fi din nou o oportunitate de finanţare, de data aceasta, prin Programul Operaţional Regional. „Vor fi iarăşi probleme. Aceleaşi probleme. Cu acoperişurile! Oricum, multe dintre ele sunt făcute ilegal, fără autorizaţie. Şi am putea să le facem pe fonduri europene. Schimbat instalaţii, dacă trebuie. Se pot face foarte multe lucruri, dacă ei sunt organizaţi în asociaţii de proprietari. Le este foarte greu să se organizeze în asociaţie, pe motiv că dau banii degeaba. Dar sunteţi obligaţi prin lege să faceţi asociaţie. În plus, aveţi o grămadă de avantaje. Nu trebuie să vă mai bateţi capul că nu curăţă nimeni scara, că nu tunde nimeni iarba din jurul blocului. Asociaţia trebuie să se ocupe de toate aceste lucruri. Şi să fie transparentă în cheltuirea banului.”, mai spunea aceasta.

La PNRR, contribuţia cetăţenilor a fost zero lei. „Pe Programul Operaţional Regional s-ar putea să fie nevoie să plătească o sumă de bani pe lună, timp de câţiva ani, contribuţia lor. Dar cea mai mare parte vine din fonduri europene. Şi ne asumăm şi noi o finanţare, ca să putem să-i ajutăm pe oameni.”, a explicat Elena Lasconi procedura.

Altă condiţie este ca toţi proprietarii de apartamente dintr-un bloc să fie de acord cu lucrarea. Nici până acum n-a fost consens, dar i-a convins primăriţa pe cei care se împotriveau că se întâmplă un lucru benefic, pentru care ei nu plătesc niciun leu. „După ce am tot comunicat cum vom face această eficientizare energetică, au venit mai mulţi care îşi doreau şi ei. N-ar fi frumos să facem şi la Grădişte ca atunci când intri în oraş să vezi blocurile făcute frumos?! Pentru Grui avem întocmite nişte expertize tehnice. O să le depunem dacă, bineînţeles, vor oamenii. Dragoste cu sila nu se poate.”, a conchis şefa Executivului.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!