15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Autorităţile vor colabora cu un ONG pentru o campanie de plantare de arbori şi de înlocuire a mobilierului deteriorat din Primărie şi instituţiile subordonate

O campanie de plantare de arbori, arbuşti şi floră ornamentală a generat o colaborare între Primăria Câmpulung şi o asociaţie din Călăraşi, care are experienţă în astfel de activităţi de mediu. Acţiunea propusă de cei doi parteneri se va derula în cadrul programului „România plantează pentru mâine”. Al doilea obiectiv urmărit în cadrul acestui parteneriat îl constituie înlocuirea mobilierului deteriorat din Primărie şi instituţiile subordonate. Consilierilor locali li s-a cerut acordul pentru a pune în practică acest proiect împreună cu Asociaţia „Act for Tomorrow”, împuternicind-o, la şedinţa extraordinară din 7 martie 2024, pe primăriţa Elena Lasconi să semneze protocolul de colaborare.

  • Primăria a acceptat colaborarea pentru a-şi mări suprafaţa de spaţiu verde din oraş

Solicitarea a venit din partea Asociaţiei „Act for Tomorrow”, manifestată prin intermediul unei adrese depuse la Primărie pe 1 februarie 2024, pentru dezvoltarea în parteneriat, în Câmpulung, a unei iniţiative de plantare de arbori. Asociaţia nu se implică doar în acţiunea de plantare, ci şi în cea de îngrijire a copacilor în următorii ani. Scopul conlucrării autorităţilor câmpulungene cu acest ONG îl reprezintă creşterea suprafeţei municipiului cu arbori.

Autorităţile administraţiei publice locale erau obligate prin lege – şi sunt obligate în continuare – „să asigure din terenul intravilan suprafaţa de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013.”

„În acest context, Municipiul Câmpulung susţine orice iniţiativă de creştere cantitativă şi calitativă a spaţiilor verzi, atât pentru îndeplinirea obligaţiilor legale ce revin municipalităţii, cât şi pentru beneficiile pe care spaţiile verzi le pot aduce populaţiei.”, justifică Executivul Primăriei demersul. „Astfel, prin parteneriat se propune demararea unor proiecte de mediu şi demersuri comune pentru crearea de noi suprafeţe acoperite de vegetaţie de tip arbori, arbuşti, plante decorative, ce se vor planta în zone urbane şi periurbane ale municipiului Câmpulung, folosind o vastă diversitate de arbori şi arbuşti din specii native ce vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietăţii şi, implicit, îmbunătăţirea sănătăţii publice, inclusiv plantarea de puieţi forestieri în zone cu soluri degradate. Toate aceste acţiuni au ca obiectiv conştientizarea importanţei naturii asupra calităţii mediului şi sănătăţii cetăţenilor municipiului Câmpulung.”, continuă argumentaţia celor de la Primărie pentru a intra în acest parteneriat.

  • Protocolul include şi înlocuirea mobilierului deteriorat din Primărie şi din instituţiile aflate în subordinea Primăriei cu alt mobilier în condiţii foarte bune

Cine sunt colaboratorii administraţiei câmpulungene? „Act for Tomorrow este o organizaţie de mediu, care promovează, din 2018, un mod de viaţă sustenabil. Contribuim la împădurirea terenurilor degradate din România, avem un program de economie circulară, prin care dotăm cu mobilier adecvat diverse instituţii sau centre, putem renova şcoli, colaborăm direct cu ONG-uri, companii şi instituţii publice, pentru a dezvolta programe şi proiecte pe teme precum educaţia pentru mediu, colectarea şi reciclarea deşeurilor, voluntariat, protecţia apei, dezvoltarea comunităţii”, sunt domeniile în care activează partenerul Primăriei Câmpulung.

„Act for Tomorrow” a plantat aproximativ 600.000 de puieţi pe o suprafaţă de 125 hectare, în judeţele Călăraşi, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Braşov, Neamţ, Buzău şi Teleorman. „Obiectivele Asociaţiei „Act for Tomorrow”, pentru perioada 2022-2025, sunt de a planta peste 5.000 de copaci maturi şi peste 150.000 de puieţi forestieri în oraşele din România, datorită parteneriatului cu OMV Petrom, prin campania „România plantează pentru mâine”.”

Colaborarea cu autorităţile câmpulungene urmăreşte, în primul rând, campania de împădurire şi de îmbogăţire a florei ornamentale în municipiu, prin programul precizat, împreună cu partenerul OMV Petrom. Următorul deziderat: înlocuirea mobilierului deteriorat din Primărie şi din instituţiile aflate în subordinea Primăriei cu alt mobilier în condiţii foarte bune. Este vizată posibilitatea realizării unor picturi murale în municipiu, alături de tineri talentaţi, în zone precum puncte termice, faţade de blocuri etc., în vederea regenerării urbane. Programul va include şi alte campanii de educaţie pentru natură.

ONG-ul a solicitat ca protocolul de colaborare să fie aprobat în regim de urgenţă, pentru a putea începe acţiunile de plantare în această primăvară. Întregul demers de pregătire se va întinde pe durata a cinci săptămâni, din care două săptămâni reprezintă termenul de colectare şi de analiză a probelor de sol. Procedura include achiziţia de puieţi, realizarea campaniei de mobilizare a voluntarilor pentru plantare şi pregătirea terenului.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!