„Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”, proiectul aflat în sarcina de execuţie a oamenilor de afaceri Sorinel şi George Răuţoiu, tatăl şi fiul, figurează în bugetul lui 2024 cu o alocare de un milion de lei, sumă asigurată din excedentul anilor anteriori, adică din economiile înregistrate de Primărie. Luna trecută, s-au împlinit doi ani de când firmele patronate de cei doi au câştigat contractul de modernizare a şase scuaruri şi intersecţii incluse în „Piaţa Neacşu”, investiţie al cărei cost a fost afectat de explozia de preţuri intervenită în acest răstimp. Un răstimp foarte mare, în care constructorul ar fi putut să se încadreze, ca să se evite plăţile suplimentare generate de scumpirile la orice. În 2023, executantul a „atacat” două dintre cele şase fronturi de lucru: Rotunda şi Romarta, ultima nefinalizată încă, pe motiv de sistare a şantierului pe durata lunilor friguroase de iarnă. Acum, vremea s-a îmbunat, însă n-am sesizat reluarea lucrului, familia Răuţoiu fiind ocupată cu câştigarea altor contracte la comunele muscelene, care pun la „bătaie” finanţările câştigate prin Programul „Anghel Saligny”. În 2024, sunt programate alte două zone din „Piaţa Neacşu”: „La ruşi” şi Garda.
- Programarea pe 2024: zidul de la piaţa „La ruşi” şi intersecţia de la Gardă
La dezbaterea publică a bugetului acestui an, primăriţa Elena Lasconi a vorbit despre creşterea valorii proiectului „Piaţa Neacşu” din cauza duratei mari de timp pe care s-a întins. Şi se întinde, căci n-a fost executată nici măcar o treime din contractul câştigat, repetăm, cu exact doi ani în urmă. „Ordonanţele prin care a trebuit să facem recalcularea preţurilor la materialele de construcţii au crescut foarte mult valoarea proiectului. În acest an, vom finaliza zidul de la piaţa „La ruşi” şi va fi terminat giratoriul de la Gardă. La Romarta, mai este foarte puţin de lucru. Lucrările s-au oprit, aşa cum au oprit mulţi constructori, din cauza temperaturilor scăzute.”, astfel sună justificarea şi planificarea acestui an.
Dacă, în privinţa intersecţiei de la Gardă, nu sunt probleme în localizarea zonei de lucru, în cazul pieţei foste „La ruşi”, facem precizarea că în vecinătatea parcării de lângă sediul PSD Câmpulung – parcare realizată în 2022 – mai trebuie executat un zid, pe care va fi montată prima literă a numelui „Neacşu”. Şi aici ar fi o problemă, la fel ca în Grui, peste drum de cimitir, însă rezolvarea ei ţine de constructor, spunea Elena Lasconi. „Are ordin de începere, deci poate să facă zidul respectiv.”, a precizat aceasta.
- Elena Lasconi: „În Grui este mai complicat, pentru că acolo sunt nişte sensibilităţi pentru ghena de gunoi”
În situaţia favorabilă în care administraţia publică locală reuşeşte să recupereze de la UE sumele cheltuite pentru crearea de spaţii verzi, aflăm că intră în execuţie şi ultimele două fronturi de lucru din „Piaţa Neacşu”: părculeţul de la Jandarmi şi spaţiul verde, cu platformă de gunoi, din Grui, situate peste drum de cimitir.
Ce înseamnă recuperarea banilor cheltuiţi pentru parcuri? Primăriţa spunea, de curând, că există posibilitatea decontării lor de către Uniunea Europeană. „Cred că o să ne şi putem lua banii înapoi prin programe de regenerare. Adică să ne deconteze de la Comisia Europeană, prin programe de regenerare urbană, aceste spaţii verzi, pe care deja le-am făcut. Bineînţeles, mai puţin banii pe care i-am primit de la Guvern. Anul trecut, 4 milioane de lei şi, în acest an, 2,4 milioane de lei.”, afirma şefa Executivului.
Şi să fie aşa, având experienţa ritmului de lucru al firmelor lui Răuţoiu, care prestează cu o mânuţă de oameni pe şantiere – prin comparaţie, priviţi efectivele de pe şantierul fostei Autogări -, avem o îndoială că vor fi gata şi spaţiile verzi de la Jandarmi şi Grui. Măcar să le vedem finalizate pe cele propuse şi finanţate în bugetul acestui an.
Oricum, în Grui, blocajul nu ţine numai de lipsa banilor, ci şi de opoziţia oamenilor faţă de decizia mutării platformei de gunoi. „Să vedem dacă putem să recuperăm banii din spaţii verzi… încercăm, ştiu că se discută despre acest lucru. Dacă vom reuşi, cu siguranţă, vom finaliza şi Schei (n.r. lângă Jandarmi) şi Grui. În Grui este mai complicat, pentru că acolo sunt nişte sensibilităţi pentru ghena de gunoi. De ani buni, oamenii sunt obişnuiţi să se urce în maşină cu punga de gunoi şi să lase gunoiul, din mers, la ghena de vizavi de cimitir. Au fost foarte reticenţi când a fost vorba să le punem insule ecologice cu cartelă, pe care deja le avem achiziţionate. Dar noi am obţinut deja autorizaţia de construire şi avizul de la Mediu şi D.S.P. pentru a face o astfel de platformă. Acolo este o problemă mai sensibilă pentru oameni, de aceea am zis că o s-o lăsăm ultima pe cea din Grui.”, a anunţat Elena Lasconi.
- Contractul a fost scos la licitaţie cu 3,2 milioane de lei. Tatăl şi fiul au câştigat cu 2,5 milioane de lei
Vă amintim istoricul achiziţiei adjudecate de Group Concif, din Bădeni – Stoeneşti, şi Conteh Barengott, din Târgovişte, firmele deţinute de tată şi fiu, Sorinel şi George Răuţoiu.
Nefiind contestaţii, procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare şi execuţie a durat două luni. Municipalitatea a demarat licitaţia pe 2 decembrie 2021, fiind acordat termen până pe 20 decembrie 2021 pentru depunerea ofertelor. Condiţia Primăriei pentru atribuirea contractului cu şase „fronturi de lucru”: preţul cel mai mic.
Au fost depuse două oferte din partea a două asocieri de firme. Una a avut ca lider de asociere societatea Fly Construct Team Ideal SRL, din satul Geamăna, comuna Bradu, având alături doi ofertanţi asociaţi şi patru subcontractanţi. Cealaltă a fost asocierea condusă de Group Concif SRL, participantă la procedură împreună cu Conteh Barengott SRL, asociat, şi cu subcontractanţii Art Decor SRL, din Săcele, şi Bubu Cons SRL, din Târgovişte.
Valoarea totală cu care contractul a fost scos la licitaţie s-a cifrat la 3.217.180,99 lei. Pe 8 februarie 2022, Primăria Câmpulung a încheiat contractul cu firmele patronate de Sorinel Răuţoiu şi George Răuţoiu, Group Concif şi Conteh Barengott, care au oferit preţul de 2.541.572,25 lei, reprezentând 79% din valoarea de pornire a licitaţiei. La o diferenţă de 675.608,62 lei de valoarea de pornire a licitaţiei!
Rămâne să vedem la ce sumă încheie investiţia, ţinând cont că, de la licitaţie, au trecut doi ani şi afaceriştii sunt tot în faza de început a lucrării. 900.000 de lei au rămas din alocarea de 2 milioane de lei de la Guvern, pentru „Capitala Scrisului Românesc”, iar diferenţa până la 2,5 milioane de lei va fi acoperită din bugetul local. Diferenţă care, la finalul investiţiei, nu va corespunde cu cifrele de la licitaţie.
- Care sunt cele şase scuaruri şi intersecţii din „Piaţa Neacşu”
Prin proiectul „Piaţa Neacşu uneşte comunitatea” au fost licitate „la pachet” şase zone din oraş pentru a fi modernizate: 1.„La ruşi” (parţial); 2.Gardă; 3.„Rotunda”; 4.„Romarta”; 5.Schei (spaţiul verde de la Jandarmi); 6.Grui (platforma de gunoi de peste drum de cimitir). În aceste zone vor fi amplasate, printre multele amenajări dorite, cele şase litere ale cuvântului „NEACŞU”: „N” – zona „La ruşi”; „E” – zona „La Gardă” (inclusă în „BINE AŢI VENIT”); „A” – zona „Rotunda” (inclusă în „ROTUNDA”); „C” – zona „Romarta” (inclusă în „CÂMPULUNG”); „S” – zona Schei (inclusă în „SCHEI”); „U” – zona Grui (inclusă în „GRUI”).
În cele şase spaţii, investiţia pune accent pe redefinirea aleilor pietonale, asigurarea acceselor pentru persoane cu dizabilităţi, realizarea locurilor de relaxare, montarea mobilierului urban, asigurarea iluminatului public şi a iluminatului ornamental, realizarea sistemului de supraveghere video, realizarea de spaţii verzi şi plantare de arbori şi arbuşti.
În teorie, execuţia celor şase amenajări avea o durată estimată de 12 luni.
Magda BĂNCESCU