3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Sosirea primăverii a fost marcată astăzi, la Bughea de Sus, prin obiceiul „Arderea Iernii”

Astăzi, 1 martie 2024, în prezenţa unui grup consistent de copii, la Bughea de Jos a avut loc a treia ediţie a obiceiului „Arderea Iernii”, iniţiat de către Victor Mihalache, deţinătorul „Satului Poveştilor”. Evenimentul a fost dedicat sosirii primăverii şi a fost organizat la Şcoala Mălin, o filială a „Satului Poveştilor” pe care Victor Mihalache a reuşit să o transforme într-o oază a copilăriei, fiind expusă o bună parte din colecţia sa de păpuşi de porţelan.  

„Arderea Iernii” este un obicei care se practică în ţări precum Rusia şi Germania, cu scoup de a da foc iernii şi de a primi, cu căldura, primăvara. Victor Mihalache a adus acest obicei şi la noi, şi este inspirat de cel practicat în Germania. „Mi-a plăcut foarte mult, pentru că am văzut că se strânge comunitatea în jurul ideii de primăvară, de viaţă frumoasă. Domnul primar, Nicolae Tarbă, a intrat în această „joacă” de acum trei ani şi uşor-uşor se impune acest obicei şi îi place şi comunităţii, mai ales prin copii, pentru că ei sunt principalii exponenţi. Şi în acest an am încercat, dacă anul trecut am inaugurat şcoala de la Mălin într-o formă de divertisment, acum, la un an de la inaugurare, am schimbat decorurile. Devine o şcoală a poveştilor, pentru că am umplut una dintre încăperi cu păpuşi de porţelan, pentru că în cealaltă se află celelalte colecţii. De la sfârşitul acestei luni şi-au anunţat prezenţa zeci de colective de şcolari şi de grădinari din multe judeţe din ţară. Asta ne bucură, înseamnă că reuşim să punem Bughea de Sus pe harta turistică, mai ales a turismului şcolar”, a specificat Victor Mihalache.

Acesta nu i-a surprins pe copii doar cu papiţoiul ce a simbolizat iarna şi căruia urmau să-i dea foc, ci şi cu o expoziţie de fotografii din Laponia, locaţie pe care Victor Mihalache şi Roxana Clopotaru au avut ocazia să o viziteze anul trecut. Pe lângă acestea, copiii au putut admira colecţia deosebită de păpuşi de porţelan, expusă în Şcoala Mălin, care reprezintă doar un sfert din întreaga colecţie de păpuşi pe care Victor Mihalache o deţine, mare parte dintre acestea fiind expuse în „Satul Poveştilor”.

De asemenea, primarul comunei Bughea de Sus, Nicolae Tarbă, a luat parte la acest eveniment şi i-a întâmpinat pe cei prezenţi cu un mesaj de bun-venit: „Bine aţi venit, ghioceilor! Salut toate florile care sunt printre noi, pentru că astăzi este ziua dumneavoastră, ziua mărţişorului, este renaşterea noastră, a tuturor, şi renaşterea se face cu ceea ce lăsăm în urmă, respectiv cu copiii copiilor noştri şi cu ceea ce lăsăm noi, ca fapte, pe acest meleag pe care vremelnic trecem atât cât ne dă Bunul Dumnezeu viaţă.

Mă bucur că pe zona Muscel, la Bughea de Sus, a poposit un domn de un caracter deosebit, Victor Mihalache, şi a venit cu mai multe propuneri pentru comunitatea noastră şi pentru întreaga zonă a Muscelului, dar şi pentru România, pentru a promova ceea ce avem noi mai frumos şi anume pe dumneavoastră, ca cetăţeni, gospodăriile satului românesc şi nu numai. Când am plecat pentru proiectul „Satul Poveştilor” am plecat să dăm o altă faţă şcolilor care, de fapt, erau în paragină şi se deteriorau din zi în zi. Văd că este un proiect de succes, avem succes, aici se desfăşoară nu numai „Arderea Iernii”, ci şi multe alte activităţi educaţionale, prin grija domnului Victor Mihalache şi a colaboratorilor. Îi mulţumesc domnului Victor Mihalache pentru tot ceea ce face. Cred că suntem binecuvântaţi de către Dumnezeu ca în mijlocul nostru să avem un domn de calibru şi de iniţiativele pe care le are acesta.”.

„Arderea Iernii” a început, precum obiceiul adaptat la români, cu o horă în care s-au prins toţi copiii prezenţi la activitate, alături de primar şi colaboratorii „Satului Poveştilor”. Apoi, meşterul popular Ovidiu Dumitrescu, zis „Bumbicu”, şi primarul Nicolae Tarbă au incendiat papiţoiul care a reprezentat iarna, spre bucuria copiilor, care a marcat sfârşitul iernii şi reînvierea naturii.

O altă surpriză de care au avut parte copiii au fost cele trei mascote uriaşe, care au sosit la eveniment, având ocazia să le admire şi să se pozeze alături de ele. De asemenea, primarul Nicolae Tarbă le-a pregătit şi el o surpriză, servind-ui pe cei mici cu dulciuri.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!