25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Ionuţ Fintoiu şi-a expus colecţia impresionantă de costume populare din Muscel la Madrid

Ionuț Fintoiu, tânărul colecţionar de costume populare din Rucăr, prin reportajele realizate de Constantin Paşol, a captat atenţia întregii ţări prin pasiunea sa pentru păstrarea tradiţiilor autentice româneşti şi putem spune că numele acestuia a devenit sinonim cu devotamentul pentru cultura şi patrimoniul românesc.

Recent, Ionuţ Fintoiu a luat decizia de a-şi prezenta colecţia de costume populare din Pasul Rucăr-Bran sau Muscelul de Nord în afara graniţelor ţării. Prima sa destinaţie a fost Spania, mai exact zona Madrid, unde a organizat o expoziţie internaţională, reprezentând o fărâmă din bogăţia culturală a Muscelului. În acest fel, valorile nestemate ale țăranilor români de acum mai bine de 100 de ani au fost vizionate în Spania, atât de spanioli, cât și de românii noștri aflați în această țară. Călătoria nu se opreşte aici, iar în această săptămână Ionuţ Fintoiu va reveni în ţară, urmând ca, în luna iunie, să plece în Belgia, la Bruxelles, pentru a-şi expune minunatele costume populare. Ultima locaţie unde Ionuţ Fintoiu se va opri şi va împărtăşi dragostea faţă de portul popular muscelean, în anul 2024, va fi la Muzeul Municipal Câmpulung, Secţia de Etnografie şi Artă Populară, unde costumele vor fi ţinute până spre sfârşitul anului.

Înainte să plece în călătoria sa spre Madrid, Ionuţ Fintoiu i-a acordat un scurt interviu lui Constanin Paşol pentru Radio România Antena Satelor, în care a povestit despre planurile privind următoarele expoziţii pe care le va organiza pe întreg parcursul anului. Ionuţ Fintoiu a marcat Ziua Culturii Naţionale, pe 11 ianuarie 2024, organizând o expoziţie de costume populare din Muscel, sub genericul „Povestea costumului popular.” Printre numeroasele costume din colecţia lui se află şi câteva piese distincte, de culoare albastru, galben şi roşu, care, împreună, formează Tricolorul. „Am fericita oportunitate de a participa, la jumătatea lunii februarie la Madrid, cu o expoziţie pentru cei de acolo şi nu numai, după care o să ajung la Bruxelles, la jumătatea lunii iunie, apoi ultimul popas o să fie la Câmpulung, la Muzeul Municipal, Secţia de Etnografie şi Artă Populară, unde o să zăbovesc mai mult cu colecţia. Acolo o să rămână până spre sfârşitul anului 2024.”, a relatat Ionuţ Fintoiu în cadrul interviului acordat lui Constantin Paşol.

Pentru expoziţia pe care a desfășurat-o la Madrid, Ionuţ Fintoiu a pregătit costume adaptate pe perioade de vârstă, printre care se numără şi cele trei piese importante din colecţia lui, costumele care formează Tricolorul. „Deja este o marcă a Ionuţ Fintoiu să mă prezint cu aceste trei costume. Există costum de culoare albastru, costum de culoare galben, costum de culoare roşu, iar surpriza o să fie că atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, o să am aceleaşi culori de costume. O să prezint şi costume bărbăteşti muscelene în culorile Tricolorului. Costumele sunt cu precădere femeieşti, dar am şi câteva bărbăteşti. Bărbatul, în Muscel, nu ieşea foarte mult în evidenţă. Cămăşile colorate sau iile colorate sunt foarte puţine. Bărbatul avea foarte multe costume, doar că de culoare alb, alcătuite din pantalon şi cămaşă cusută cu mătase albă, ornamentată. Costumele bărbăteşti, fiind din lână, s-au mai deteriorat. Este foarte greu de recondiţionat, este foarte greu de păstrat şi este foarte greu de găsit un astfel de costum.”, i-a declarat Ionuţ Fintoiu lui Constantin Paşol.

După perioada petrecută la Madrid, Ionuț Fintoiu ne-a mărturisit: „A fost o experiență plăcută, oamenii au fost dornici de a cunoaște și înțelege rădăcinile și a perpetua portul nostru. Din toată experiența am învățat că suntem datori să transmitem și să ne păstrăm identitatea, că suntem obligați să ne recunoaștem ca model pentru cele mai mari brand-uri de modă, că suntem un izvor de inspirație pentru cei din jur. Aștept cu interes următoarele colaborări, unde vom încerca să aducem o parte din noi către întreaga lume.”

R.A. ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!