Printre sarcinile care îl aşteaptă pe următorul viceprimar al Câmpulungului este şi finalizarea regulamentului de atribuire a parcărilor rezidenţiale, în baza căruia vor fi atribuite de acum înainte parcelele disponibile din vecinătatea blocurilor. Noul ansamblu de reguli nu îi priveşte pe cei care au deja contracte cu Primăria şi achită taxa, aşadar, nu este cazul să intre cineva în panică gândindu-se că există riscul să-şi piardă locul obţinut cu nervi şi cu gâlceavă cu comisia de parcări. De ce este nevoie de un alt regulament, în condiţiile în care avem unul din timpul primarului Liviu Ţâroiu? Este nevoie, pentru că, în viitor, loturile marcate şi numerotate nu vor mai fi împărţite de o persoană sau mai multe persoane, ci de un soft al Primăriei. Anul trecut, a fost implementat programul de digitalizare a instituţiei şi unul dintre efecte îl constituie repartizarea computerizată a spaţiilor pentru staţionarea autoturismelor către beneficiari. Dacă parcarea de reşedinţă are suficiente locuri – dar, din câte am înţeles de la autorităţi, nicăieri în oraş nu sunt mai multe locuri decât solicitări -, cetăţeanul optează din faţa calculatorului pentru lotul dorit, fără să mai fie nevoie de deplasarea angajaţilor Primăriei în cartiere, unde scandalurile au însoţit operaţiunea de atribuire a parcărilor.
- City managerul Ioana Marcu: „Vom avea posibilitatea ca cetăţeanul să-şi selecteze de acasă locul de parcare, să încarce documentele, să fie validate şi, astfel, să se rezolve totul online”
„Regulamentul are o formă aproape finală – spunea, în ziua anunţării demisiei, Constantin Ţurţulea -, fiecare departament implicat în această discuţie are o copie cu însemnări şi mai este necesară o întâlnire în care toate părţile să cadă de acord asupra versiunii finale. Apoi se va pune în consultare publică şi va trece prin Consiliul Local.” Forma definitivă va rezulta, aşadar, după o ultimă dezbatere a reprezentanţilor compartimentelor Primăriei implicate în conceperea ansamblului de norme. După termenul legal în care va fi supus consultării publicului, regulamentul va ajunge pe masa aleşilor.
City managerul Ioana Marcu a explicat ce a impus actualizarea unor norme existente din mandatul trecut. „Regulamentul va merge mână în mână cu un element pe care l-am implementat prin proiectul POCA, Ecosistem digital şi GIS integrat în municipiul Câmpulung. Vom avea, prin aplicaţia GIS Nanoterra, posibilitatea ca cetăţeanul să-şi selecteze de acasă locul de parcare, să încarce documentele, să fie validate şi, astfel, să se rezolve totul online. Însă, pentru a face acest lucru, pentru că în spatele softului există o gândire, trebuie să aprobăm mai întâi regulamentul. Pentru că aşa vom şti ce documente trebuie să solicităm, care sunt timpii şi, pentru configurarea softului, aşteptăm regulamentul. Softul va face acest lucru automat, astfel încât vom elimina suspiciuni de intervenţii, discuţii şi certuri.”, a precizat aceasta.
„Şi ideea de „a-mi vedea maşina pe geam”, pe care, sincer să fiu, n-o înţeleg. Omul îşi poate lua loc de parcare din faţa calculatorului, fără să se mai certe cu vecinii, când vine comisia de repartizare în cartier.”, a continuat Constantin Ţurţulea.
- Nicăieri în oraş, numărul locurilor de parcare nu este suficient pentru cererile cetăţenilor
Digitalizarea unora dintre serviciile Primăriei va elimina intervenţia umană în alocarea locurilor de parcare, o bătaie de cap, care n-a fost rezolvată nici până în zilele noastre, fiind încă destule zone care pot asigura parcări, care n-au fost nici măcar amenajate în acest scop. „Dacă o persoană nu este „digitalizată”, oricum, dosarul va fi introdus în sistem şi sistemul va calcula şi va atribui.”, a mai spus Ioana Marcu.
Alegerea locului de parcare nu va fi chiar o treabă simplă, pentru că nu sunt locuri pe alese în niciun cartier al municipiului cu străzi sufocate aproape în permanenţă de un trafic infernal. În nicio zonă a Câmpulungului, „oferta” de locuri de parcare nu acoperă cererea. Mai peste tot sunt mai multe solicitări decât ce poate oferi Primăria în teren. „La blocurile Turn şi în centru sunt cele mai mari probleme. Nu există şi nu ai cum să iei din spaţiul verde ca să faci locuri de parcare.”, afirma primăriţa Elena Lasconi.
„Câmpulung nu a fost construit pentru un număr atât de mare de maşini.”, spunea Constantin Ţurţulea, completat de Ioana Marcu: „Niciun oraş!” „Dacă am construi acum un oraş modern, am putea lua în calcul ca la 20.000 de locuitori să generăm 30.000 de locuri de parcare, ca să ai o medie de 1,5 pe persoană. Dar la Câmpulung este imposibil să asiguri toate locurile de parcare, măcar unul să reuşim să facem, la două maşini deja este prea mult. Depinde şi de zonă. Sunt zone în care se poate, zone în care nu se poate.”, a încheiat, pe moment, subiectul fostul viceprimar. Discuţiile vor fi reluate când tema ajunge în Consiliul Local.