La sfârşitul anului trecut, nu s-a putut, nu că nu s-a vrut să se obţină finanţare şi pentru lucrările de eficientizare energetică a unor imobile aparţinând Liceului cu Program Sportiv şi Şcolii „Oprea Iorgulescu”. Dorinţa autorităţilor este de a introduce în programele cu finanţare nerambursabilă toate clădirile publice, ca să nu mai fie probleme cu pierderile de căldură, reflectate în facturi împovărătoare. Pe 10 decembrie 2023, în acea duminică în care consilierii au fost convocaţi pentru a fi de acord cu finalizarea proiectelor GAL din bugetul local, pe ordinea de zi au fost incluse şi documentaţiile privitoare la eficientizarea energetică a sălilor de atletism şi gimnastică ale Liceului cu Program Sportiv şi a corpului nou al Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu”.
Graba de a fi votate şi acestea într-o zi de duminică a fost justificată de depunerea lor a doua zi, începând cu ora 10.00, în platforma electronică a programului lansat prin Administraţia Fondului de Mediu şi gestionat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Luni, 11 decembrie 2023, cum s-a deschis platforma online, fondurile s-au epuizat rapid, Primăria Câmpulung ratând apelul de finanţare de tipul „primul venit, primul servit”.
Asta nu înseamnă că documentaţiile s-au făcut degeaba. Cum se deschide următoarea sursă de finanţare, administraţia este pregătită să le înainteze, pentru a adăuga aceste şcoli celor aflate deja pe lista unităţilor de învăţământ care vor intra în şantier: Colegiul Tehnic plus Atelierul colegiului, Liceul Tehnologic Auto Câmpulung şi Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”.
- Elena Lasconi: „Dacă un proiect nu prinde finanţare, pentru că sunt fonduri insuficiente pe o axă sau am avut o problemă, un document care n-a fost în regulă, la câteva luni, se deschide o altă axă. Asta se va întâmpla până în 2027”
Ratarea oportunităţii de finanţare pentru LPS şi „Oprea Iorgulescu” n-a fost un lucru confortabil pentru autorităţi, care s-au pregătit ca să câştige, nu ca să piardă. Dar se întâmplă să mai şi pierzi, proiectele rămase pe „dinafară” temporar fiind puţine în comparaţie cu cele admise în programele cu fonduri europene sau guvernamentale. Chiar şi aşa, eşecul nu este sinonim cu o catastrofă locală, pentru că nu sunt abandonate planurile de a găsi altă axă de asigurare a fondurilor necesare.
La prima conferinţa de presă din acest an, de la Primărie, noi i-am întrebat pe reprezentanţii Executivului ce şanse sunt de redepunere a celor două proiecte. „POR Sud-Muntenia are apel dedicat eficienţei energetice în clădiri publice. De altfel, aş înclina către fonduri europene în detrimentul fondurilor de la stat, pentru că acestea vin greoi. De asemenea, am vorbit cu doamna primar despre posibilitatea solicitării de la C.N.I. a unei finanţări pentru LPS. O să vedem în ce măsură vom reuşi să facem acest lucru.”, a precizat city-managerul Ioana Marcu.
„Mi-am dorit foarte mult să facem documentaţiile pentru diferite proiecte, aşa cum a fost cel cu insulele ecologice, pentru care încă n-am obţinut finanţare, dar în luna martie, cel târziu, se redeschide un alt apel. Dacă un proiect nu prinde finanţare, pentru că sunt fonduri insuficiente pe o axă sau am avut o problemă, un document care n-a fost în regulă, automat, la câteva luni, se deschide o altă axă. Asta se va întâmpla până în 2027. Niciunul dintre proiectele pe care le-am depus nu va rămâne fără finanţare. Sunt absolut sigură de acest lucru. Important este să le şi ducem la bun sfârşit. Şi pentru asta mai avem nevoie de oameni.”, a afirmat primăriţa Elena Lasconi.
- La LPS, izolare termică a pereţilor, tâmplărie schimbată, panouri fotovoltaice, corpurile de iluminat înlocuite, terasa şi planşeul izolate
Vom relua pentru cititorii noştri ce presupun cele două proiecte care n-au fost realizate pentru a fi aruncate într-un sertar. Vă amintim că nici atunci când s-au realizat documentaţiile pentru Colegiul Tehnic şi Liceul Tehnologic Auto – plătite dintr-o finanţare atrasă – nu se ştia de unde vor veni banii pentru execuţia investiţiei. Şi ele au ratat primul „tren”, tot din cauza epuizării rapide a fondurilor din axa accesată, dar s-a invit şansa de a fi admise la PNRR. După cum punctam, se întâmplă şi eşecuri, urmate de un succes în cazul celor două licee, pentru care este în lucru documentaţia de scoatere a lor la licitaţie.
Probabil că acelaşi parcurs îl vor avea şi „Oprea Iorgulescu” şi LPS, care nu vor fi abandonate.
Iată ce probleme sunt şi ce îmbunătăţiri propun specialiştii la cele două instituţii de învăţământ. La Liceul cu Program Sportiv, intenţia este de a renova energetic cele două săli, atletism şi gimnastică. „Sala de atletism se află într-o avansată stare de degradare, întrucât, deşi a fost construită în anul 1969, nu s-au făcut lucrări de reabilitare, întreţinere, modernizare în ultimii 54 de ani.”, se menţionează în documentaţia Primăriei.
Unitate de învăţământ de tip vocaţional, Liceul cu Program de Sportiv a fost înfiinţat în anul 1970, prin transformarea claselor cu program sportiv din cadrul Liceului nr. 2 Câmpulung şi a devenit, astfel, unitate şcolară independentă cu denumirea „Liceul Central Experimental de Atletism”. Începând cu anul 2023, a fost declarat Primul Centru Naţional Olimpic pentru Juniori (CNOPJ), cu sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi al Federaţiei Române de Atletism.
Măsurile urmărite prin proiectul de eficientizare energetică: izolarea termică a pereţilor exteriori cu minim 15 cm vată bazaltică; schimbarea tâmplăriei cu tâmplărie performantă energetic cu rama metalică R’ = 0.9 m2K/W; izolarea termică a podului/a terasei cu vată minerală ignifugată de 25 cm grosime; izolarea termică a planşeului către sol cu minimum 5 cm; se propune înlocuirea corpurilor de iluminat interior, care, în prezent, au lămpi fluorescente şi incandescente, cu alte corpuri de iluminat, eficiente, cu LED-uri; instalarea de senzori de prezenţă pentru iluminat; instalarea de panouri solare pentru producerea apei calde menajere – suprafaţă aproximativ 12 mp; instalarea de sistem de monitorizare / control a sistemului de încălzire; instalarea de panouri fotovoltaice de putere 20 kW, cu o suprafaţă totală de 110 mp; instalarea de sisteme de ventilare cu recuperare de căldură; spălarea instalaţiei de încălzire, montarea de robinete termostatate şi de pre-reglaj (retur) pentru toate corpurile de încălzire, prevederea de vane de reglare automate (cu presiune diferenţială constantă) la baza coloanelor de încălzire.
Valoarea totală a proiectului este de 14.904,635,45 lei.
- Prin proiectul de la „Oprea Iorgulescu” se rezolvă şi recompartimentarea etajului înglobat în pod, inclusiv a podului
„Şcoala „Oprea Iorgulescu are nevoie urgentă de îmbunătăţirea sistemului de producţie şi distribuție a energiei termice, centrala existentă fiind de mult depăşită, iar consumurile exagerate, raportat la suprafaţa utilă.”, justifică celălalt proiect necesitatea investiţiei la un imobil cu o suprafaţă construită de 343 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 1.350 metri pătraţi. „De asemenea, Şcoala „Oprea Iorgulescu” are mare nevoie de noi grupuri sanitare şi de reabilitarea şi modernizarea celor existente. O altă problemă cu care se confruntă Şcoala „Oprea Iorgulescu”, pentru care se identifică soluţii în această documentaţie tehnică, o reprezintă lipsa spaţiului util. Întrucât învelitoarea corpului nou al Şcolii „Oprea Iorgulescu” este degradată, prin proiect se propune schimbarea acoperişului şi, odată cu aceasta, se vor face lucrări de recompartimentare a mansardei, generând două clase noi şi două grupuri sanitare noi.”, continuă proiectul.
Lucrările de intervenţii constau în recompartimentarea etajului înglobat în pod, inclusiv a podului, prin proiectarea unei structuri noi a acoperişului, care va rezema perimetral pe pereţii exteriori, precum şi pe cadrele din beton ale etajului înglobat în pod. „Pentru transformarea sălii de clasă existente în două săli de clasă se va desface peretele din zidărie de compartimentare din axul B şi axul C între axele 1 şi 4, fără să afecteze structura de rezistenţă din beton armat (stâlpi şi grinzi). Pentru amenajarea a două grupuri sanitare în pod se va compartimenta cu pereţi uşori din gipscarton. Sporirea rezistenţei termice unidirecţionale a acoperişului peste valoarea minimă de 5 m2K/W se va realiza cu vată minerală între căpriori, precum şi între structura de tavan fals şi acoperiş. Sporirea rezistenţei termice unidirecţionale a plăcii peste subsol peste valoarea de 2.5 m2K/W se va obţine prin placarea cu un strat de polistiren extrudat de 20 cm grosime pe intrados.”, sunt soluţiile oferite prin documentaţia de proiectare.
Lucrările la instalaţiile aferente clădirii constau în: înlocuirea corpurilor de iluminat cu LED cu durata mare de viaţă şi consum redus; schimbarea circuitelor electrice şi adaptarea instalaţiei la consumatorii noi propuşi; schimbarea distribuţiei instalaţiei de încălzire şi izolarea termică corespunzătoare a acestora; înlocuirea corpurilor de încălzire şi a centralei; schimbarea distribuţiei instalaţiei de apă caldă menajeră şi izolarea termică corespunzătoare a acestora.
În acest caz, cheltuiala totală a proiectului ajunge la 5.089.377,40 lei.