11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

Mormane de gunoaie au fost colectate de ADP din pârâul de lângă Colegiul „Carol I” şi parcarea de la Apa Sărată

De-a lungul pârâului ce desparte strada Ion Giurculescu de strada Mărăşeşti, cea pe care se află Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, se desfăşoară un adevărat spectacol al neglijenţei şi al lipsei de responsabilitate. Aici, se adună gunoaie de tot felul, iar problema pare să fie la fel de persistentă precum lipsa de măsuri luate. Aceasta, însă, nu este singura zonă a oraşului unde deşeurile îşi fac apariţia. Un alt exemplu este parcarea de camioane de lângă cimitirul de la Apa Sărată, care este plină, mai mereu, de gunoaie.

  • Bogdan Pătru: „Noi eliminăm întotdeauna efectul, dar la cauză nu umblă nimeni!”

Într-o încercare de a face faţă acestei situaţii, cei de la ADP au intervenit, însă, din păcate, cu rezultate temporare. Directorul ADP, Bogdan Pătru, atrage atenţia asupra faptului că echipa sa curăţă zona o dată la două-trei luni, dar curăţenia nu se păstrează niciodată. Vineri, 5 ianuarie 2024, doar nouă oameni din echipa ADP se luptau să facă faţă mormanelor de gunoaie aruncate la întâmplare.

Cu toate acestea, sursa problemei pare să fie una dublă: atât cei care aruncă aceste mizerii, ignorând cu bună ştiinţă consecinţele asupra mediului şi aspectului oraşului, cât şi Poliţia Locală, care nu reuşeşte să îşi facă treaba în mod eficient. Absenţa unor sancţiuni aplicate cu fermitate nu face decât să încurajeze perpetuarea acestui comportament iresponsabil. Cetăţenii care îşi bat joc de mediul înconjurător, aruncând diverse obiecte pe toată lungimea pârâului, par să nu resimtă consecinţele acţiunilor lor. „Nu se ia niciun fel de măsură. Am trimis Poliţia Locală, le-au spus că-i amendează, dar nu le-au dat nimic. Nu vine nimeni din oraş să arunce aici, ei le aruncă, peste gard, în condiţiile în care cei de pe-o parte aruncă cenuşă, iar cei de pe partea cealaltă, gunoaie. Nu vine nimeni din centrul oraşului să arunce gunoaiele aici, în faţa sau în spatele caselor lor. Nu avem niciun fel de control asupra lor. Urlă că nu plătesc amenzile, dar nu ştiu că, acum, amenzile nu se mai prescriu. Noi eliminăm întotdeauna efectul, dar la cauză nu umblă nimeni!”, a relatat Bogdan Pătru.

Cu toate eforturile depuse de ADP, problema numărului redus de lucrători devine evidentă în contextul în care mulţi dintre aceştia au ieşit la pensie, iar personalul a fost diminuat cu 10%. Cu o echipă redusă, la care se adaugă lipsa controlului asupra celor care aruncă gunoaie, munca depusă de ADP devine o luptă constantă, iar rezultatele sunt limitate. În timpul curăţeniei, o membră a echipei ADP, care aduna gunoaiele din pârâu, a leşinat. Eforturile lor sunt subapreciate, iar incidentul subliniază dificultatea muncii lor. „Voi cere în bugetul pe anul acesta să-mi dea camere cu zoom motorizat să-i filmăm şi să-i prindem pe cei care aruncă. În loc să facem alte lucruri în oraş, avem locuri de joacă, parcuri de întreţinut, adunăm gunoaie din apă. Aceasta este toată echipa de salubritate a unui oraş de 35.000 de locuitori, compusă din nouă oameni. Mai am şase inşi, repartizaţi astfel: doi pe Grui, doi pe centru şi doi pe Vişoi. Uite cum este oraşul, care este gradul de educaţie, că dacă nu mături o săptămână se alege praful de el. Toţi aruncă, peste tot! Chiar şi la ghenele de gunoi, sunt pline, trebuie să le iei cu camionul. Cum să faci faţă cu atât de puţini oameni. Problema este că nici nu te crede nimeni, unii îi pozează când sunt într-o pauză, când beau o gură de cafea, dar eu spun să vină şi să-i pozeze când stau şi adună mizeriile din apă, cu cizme de cauciuc, la sub 0 grade şi li se face rău şi leşină, cum s-a întâmplat mai devreme. Din păcate, oamenii sunt puţini, iar nesimţirea este maximă în oraşul acesta!”, a explicat Bogdan Pătru.

Tot vineri, eforturile echipei ADP s-au extins şi către altă zonă a oraşului, respectiv în parcarea de camioane din apropierea cimitirului de la Apa Sărată. Aici, pentru ca gunoaiele aruncate în mod iresponsabil să poată fi colectate a fost necesară intervenţia unui buldoexcavator. În această zonă, se pare că problema nu se rezumă doar la cetăţenii obişnuiţi, ci şi la şoferii de camioane, care aleg să împrăştie gunoaie în jurul zonei de parcare

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!