2.3 C
Campulung Muscel
11/12/2024

Primăria încasează 211.000 lei de la bazinul de înot şi plăteşte peste 1,2 milioane lei cu întreţinerea lui

Pe motiv că nu vor să încheie anul cu o ”decizie proastă”, în condițiile în care, probabil, au soluții bune pentru reducerea pierderilor uriașe înregistrate de zece ani încoace, consilierii municipali au respins propunerea Executivului de a suspenda, pe o perioadă nedeterminată, activitatea bazinului de înot din Grui. Aleșii, care provin din rândul politicienilor interesați să-și păstreze scaunele după alegerile din 2024, au votat împotriva inițiativei nepopulare, deși lipsa popularității acestei facilități de relaxare în rândul câmpulungenilor este principala cauză pentru care generează o ditamai paguba pentru bugetul local.

Rațiunea pentru care Executivul a ajuns în fața Legislativului municipal cu această propunere delicată este următoarea: ”În perioada ianuarie 2023 – decembrie 2023, s-au înregistrat venituri, până la data de 22 decembrie 2023, în cuantum de 211.057 lei și s-au cheltuit din bugetul municipiului Câmpulung pentru întreținerea și funcționarea bazinului de înot 1.237.232,44 lei. A fost cheltuită în plus suma de 1.026.175,44 lei, ceea ce evidențiază că funcționarea bazinului de înot nu este eficientă, rentabilitatea fiind de 17,06%.” Această situație anormală a generat propunerea de suspendare a activității până când autoritățile locale reușesc să obțină o finanțare nerambursabilă pentru a-l eficientiza energetic și a reduce măcar pierderea de căldură.

  • Elena Lasconi: ”Avem încasări de 10% şi pierdere de 90%”

Pornind de la ideea că o activitate sportivă sau culturală nu poate fi eficientă și că este cerută de comunitate – deşi lumea nu merge buluc la bazin, ca să existe venituri -, prin urmare, Primăria trebuie să pompeze pe mai departe bani în susținerea ei, opoziția politică din Consiliul Local s-a opus ideii de suspendare. Mai cu seamă că inserarea unei durate nedeterminate în care bazinul ar fi rămas închis a alimentat teoria unor pierderi și mai mari, din cauza costurilor de redeschidere. În esență, poziția aleșilor a fost ca din bugetul local să se continue alocarea celor aproximativ 1,3 milioane de lei – indexarea aproximată pentru 2024 -, pentru acoperirea diferenței dintre încasări și cheltuielile de funcționare.

Elena Lasconi a explicat de ce n-a fost precizată o perioadă a suspendării activității. ”Nu ai de unde să ştii când se deschide axa pe care putem să aplicăm şi cât durează până când o să avem toate licitaţiile. Dacă prevedeam doi ani, ați fi spus că e prea mult sau prea puţin ca să putem să facem o eficientizare energetică. Concret, lucrurile stau aşa. Avem încasări de 10% şi pierdere de 90%. Dacă am face eficientizare energetică, am avea pierdere de maxim 20%. Între 12%-20%, aşa ne-au comunicat specialiştii în domeniul bazinelor de înot. Este o hotărâre de Consiliu supusă votului, votaţi cum consideraţi. În momentul de faţă, se discută despre suspendarea activităţii, dar o să venim cu altă hotărâre de Consiliu, prin care să găsim sursele necesare pentru acest lucru. Iarăşi vom avea o cheltuială foarte mare, pentru că iarăşi trebuie schimbate toate, de la robot, la staţia pentru clor. Sunt foarte multe cheltuieli. V-am făcut o radiografie din punct de vedere financiar, pentru că sunt ordonator principal de credite. Asta este realitatea, dumneavoastră votaţi cum consideraţi.”, a precizat primărița Elena Lasconi.

În sauna, care este cea mai mare consumatoare de curent, poate intra oricine, fără să plătească vreun leu
Șefa Executivului n-a avut, de această dată, nici susținerea POL, argumentele exprimate de consilierul Dan Șain aliniindu-se celor lansate de PSD și PNL. ”Înţeleg şi este clar: în acest moment, nu este eficient din punct de vedere economic. Nu a fost niciodată, ci a fost mai mult o activitate subvenţionată de către Consiliul Local şi Primărie pentru beneficiarii bazinului. Eu fac parte dintre părinţii care au făcut naveta la Piteşti, pentru a-și duce copilul să înveţe să înoate. Nu le doresc câmpulungenilor aşa ceva, mai ales că-l avem deja. Este un bun care ne produce nişte pagube, dar oferă şi un confort.”, a afirmat acesta.

Sectorul care produce cele mai mari pagube, după cum a reieșit din schimbul de replici, este sauna, pentru care n-ar plăti nimeni. ”Acolo există o saună care, de trei ani, nu încasează un leu şi consumă 4 KW/oră. Cine răspunde de această gaură de bani? Sunt nişte referate făcute de oamenii de acolo pentru luminile care consumă 4,5 KW/oră, care puteau fi schimbate! Preţul este făcut greşit şi vine cine vrea de pe stradă la saună, nu se poate aşa ceva! Sunt tarifele foarte mici!”, a indicat o cauză a pierderilor fostul consilier Dan Șipoteanu, venit la ședință ca să pledeze pentru păstrarea bazinului deschis. În acest moment, Elena Lasconi le-a propus consilierilor o discuție pe tema saunei, pentru a se stabili dacă va fi închisă.

  • City-managerul Ioana Marcu: ”În aceste ultime trei luni, am avut în medie 12 persoane pe zi. Dintre care una constantă este fiica mea”

După city-managerul Ioana Marcu, a cărei fetiță în vârstă de 7 ani practică înotul la bazin, tarifele nu sunt mici. ”Mie tarifele nu mi se par mici! Poate de saună, dar de înot nu mi se pare mic, în condiţiile în care trebuie să plăteşti şi instructor, şi intrarea pentru copil, iar copilul îl ţii două ore. Căci, dacă îl aduc doar o oră, mă costă mai mult benzina. Este singurul sport care îi place cu adevărat! Şi, cu toate acestea, vă spun că eu cred că bazinul trebuie, în acest moment, închis. În aceste ultime trei luni, am avut în medie 12 persoane pe zi. Dintre care una constantă este fiica mea. Nu vorbim cu atâta patos despre faptul că trebuie să rămână funcţional. Avem cu toţii rude, copii, prieteni, însă nu ştiu câţi vin la bazin.”, a intervenit administratorul public Ioana Marcu.

Aceasta a reclamat și sistemul termoizolant depășit, care impune un proiect de eficientizare energetică: ”Trebuie eficientizat energetic, pentru că pierderile de căldură sunt de 80%, ele pot fi reduse.” ”Putem să mergem în același stil ca până acum, în care să-l susţinem în continuare. Dumneavoastră votaţi în consecinţă, cum doriţi, nu vă obligă nimeni să votaţi în niciun fel. Dar, pe de altă parte, o să vină o altă hotărâre de Consiliu, prin care ne asumăm sumele necesare. Şi ţinem cont de faptul că o să băgăm bani într-o „gaură neagră” a Câmpulungului şi nu o să avem bani pentru a aplica pe fonduri europene pentru alte proiecte, care sunt foarte importante pentru Câmpulung. Cum este, de exemplu, Liceul cu Program Sportiv, domnule Şipoteanu, pe care dorim să-l facem şi ştiţi foarte bine! (…) Avem nevoie să facem documentaţii, care costă, pentru tot şi pentru bazin. Nu ştiu de unde facem rost.”, a descris Elena Lasconi perspectiva complicată pentru bugetul local cu această subvenționare care sacrifică alte cheltuieli.

Concluzia dialogului soldat cu un vot negativ pentru Executiv a reprezentat-o o strategie de reducere a pierderilor, unde vom vedea cât de implicați sunt consilierii în găsirea unor soluții. Este adevărat că s-au identificat câteva și în timpul dialogului. Pe lângă fixarea unui tarif pentru saună – mai degrabă, închiderea ei, întrucât un tarif înseamnă că Primăria se obligă s-o țină deschisă – , a fost punctată necesitatea încheierii unor contracte cu instructorii copiilor, pentru care părinții scot bani din buzunar. Instructorii, cinci la număr, obțin un venit pe seama bazinului de înot, prestând o activitate fără să plătească vreo sumă Primăriei.

Elena Lasconi mai spunea că, în ideea de a mări numărul de beneficiari, Primăria a luat legătura verbal cu profesorii de Educație Fizică și Sport de la școlile din Câmpulung, pentru a ține orele și la bazinul de înot. Nimeni n-a dat curs propunerii realizabile doar dacă ora de Sport este ultima din programul școlar al zilei. Dar, probabil că și dacă ar fi așa, n-ar exista interes, pentru că implică niște cheltuieli, plus ”deranjul” cu deplasarea și altele.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!