23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

„Ziua minorităţilor naţionale”, marcată la Câmpulung de romii din Muscel

În fiecare an, pe 18 decembrie este sărbătorită „Ziua minorităţilor naţionale din România”, iar la Câmpulung a fost marcată printr-o manifestare culturală, dedicată Naşterii Domnului. Din cauza restricţiilor epidemiologice, câţiva zeci de copii din toate comunităţile de romi din Muscele, şi nu numai, au cântat colinde, au spus poezii şi au dansat în faţa sediul Partidei Romilor, din strada Lascăr Catargiu.

În deschidere, preşedintele organizaţiei locale, Marian Neagoe i-a îndemnat, ca de fiecare dată, pe copiii romi să meargă la şcoală, să înveţe şi să devină cetăţeni demni, drepţi, corecţi şi muncitori, dar să-şi iubească şi ţara oriunde i-ar purta paşii de-a lungul vieţii.

 

Elena Lasconi: „Am avut foarte mulţi prieteni de etnie romă şi am şi în prezent”

A asista la eveniment şi primarul Elena Lasconi, care le-a povestit micuţilor cum erau sărbătorile în copilăria ei, inclusiv a cântat cu ei o strofă dintr-un colind care provine din zona de unde este originară.

„Vreau să cântăm ceva împreună. Colinda pe care vreau să o fredonăm o ştiu din copilărie, când nu aveam atâtea lucruri pe care le am acum, la noi în curte intrau foarte mulţi colindători şi, mulţi dintre ei erau ţigani, romii de care vorbim acum. Am avut foarte mulţi prieteni de etnie romă şi am şi în prezent, pentru că, de când am intrat la liceu eu n-am mai pus etichete oamenilor. Intrau colindătorii în curte şi ziceau aşa: „C-aşa a lăsat Dumnezeu, la mulţi ani cu bine! / Să-mi colind prietenul meu, la mulţi ani cu bine! / C-aşa a lăsat Precista, la mulţi ani cu bine! / Să-mi colind prietena mea, la mulţi ani cu bine!” Mă bucur foarte tare să vă văd aici, domnul Marian Neagoe avea dreptate, ţineţi-vă de carte. Eu am avut în jurul meu oameni de etnie romă care au reuşit în viaţă pentru că s-au ţinut de educaţie, de carte, unul dintre ei este Gelu Duminică, pe care-l apreciez foarte mult. Aştept să vă aud cum colindaţi! Vă urez Sărbători Fericite vouă şi părinţilor, care ştiu câte eforturi fac pentru copii lor. O să primiţi şi cadouri, vreo 200. Noi continuăm şi săptămâna viitoare să mai împărţim peste o mie de pachete pentru cei de la grădiniţe şi din centrele de copii. La mulţi ani! După, vă aşteptăm la patinoar, iar mâine şi săptămâna viitoare la concerte.”, a spus primarul Elena Lasconi.

La eveniment a fost prezenţi şi Ionela Ungheanu, inspector şcolar pe minorităţi naţionale, care la rândul ei i-a îndemnat pe copiii romi să pună educaţia pe primul loc, să meargă la şcoală, să înveţe, mai ales că beneficiază de locuri speciale dedicate lor la licee şi facultăţi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!