8.5 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Muzeul Automobilului Românesc a prins viaţă graţie copiilor implicaţi de Fundaţia „Acasă în Muscel” în proiectul de cunoaştere a Câmpulungului

Unul dintre cele trei trasee de explorare, într-o aplicaţie mobilă, a celor mai importante repere istorice din oraş, create de copii împreună cu Fundaţia „Acasă în Muscel”, în „Luna Istoriei”, secvenţă a proiectului CulturAct, duce către Muzeul Automobilului Românesc. Celelalte două au ca destinaţie Mănăstirea „Negru Vodă” şi Bărăţia. Dedicăm această relatare eforturilor echipei de elevi a Şcolii Gimnaziale „Sfântul Iacob”, coordonată de profesorii Elena Iordache, Constantin Leica şi Petre Avram, pentru realizarea traseului de explorare „Povestea automobilului românesc care a fost exportat în peste 110 ţări”. Au muncit la construcţia „drumului” virtual către ceea ce, din 2014, este alt „acasă” pentru ARO: Ioan Rafael Brăgărea, Aura Ioana Cercel, Natalia Ciucan, Simona Maria Gheorghe, Ana Maria Manta, Denis Mihai Mondoc, Anais Ecaterina Oancea, Gabriel Cristian Ionescu, Sebastian Mihai Niţişi şi Rareş Andrei Constantinescu.

A doua acţiune care le-a purtat paşii copiilor către muzeul de la Apa Sărată a avut loc în această săptămână, pentru două ateliere de învăţare a trecutului uzinei, într-o manieră atractivă. Astfel, se împlineşte dorinţa mărturisită nouă, de curând, de Emil Hagi, ca muzeul său „să nu fie o simplă expoziţie de fiare vechi, ci de a avea viaţă. Viaţă unui muzeu nu pot aduce decât copiii, pe care ne dorim să-i avem alături.”

  • Copiii de la „Sfântul Iacob” au creat o aplicaţie pe telefon pentru a atrage vizitatori la Muzeul Automobilului Românesc 

Copiii Şcolii Gimnaziale „Sfântul Iacob” au fost bucuroşi să participe, alături de Alina Matache şi de Fundaţia „Acasă în Muscel”, la proiectul CulturAct, prin care, consideră ei, au readus la viaţă – o „viaţă” virtuală – o părticică din istoria oraşului: uzina primului automobil românesc ARO. Cu ocazia lansării „Lunii Istoriei”, creatorii aplicaţiei care îi ajută şi pe musceleni, dar, mai ales, pe cei străini de Câmpulung, au povestit câteva lucruri despre concepţia lor şi despre ce a însemnat pentru ei această experienţă.

  • „Am avut ocazia să facem cunoştinţă cu trecutul, iar, prin intermediul inteligenţei artificiale, să scoatem la lumină, unele dintre bijuteriile de maşini ARO de la muzeul din Câmpulung Muscel. Muzeul ARO este dovada vie a ceea ce a însemnat Uzina ARO, atât pentru noi, câmpulungenii, cât şi pentru întreaga ţară. Datorită membrilor familiei Hagi, fondatori ai muzeului, încă sunt conservate zeci de maşini. În completarea informaţiilor găsite fizic în muzeu, am decis să creăm o aplicaţie, în care poţi găsi atât activităţi practice, cât şi multe alte detalii specifice uzinei. Noi sperăm ca, prin acest proiect, să putem arăta publicului maşina de teren românească, cât şi atragerea cât mai multor vizitatori.”
  • „Cu ocazia participării la acest proiect, am avut ocazia să învăţăm multe lucruri noi. Ne-am teleportat în timp şi am putut vedea cu ochii minţii lucruri pe care nu le ştiam despre oraşul nostru, astfel încât am putut lega informaţiile vechi cu cele din prezent, creând o aplicaţie interesantă, care să facă mult mai uşoară, dar şi distractivă înţelegerea istoriei oraşului Câmpulung şi, în mod special, a Muzeului ARO. Cu ajutorul aplicaţiei, copiii pot învăţa, într-un mod antrenant, procesele prin care a trecut primul automobil de teren românesc, dar şi cum arată unul.”
  • „Am realizat aplicaţia cu drag pentru a valorifica toate informaţiile despre vechea fabrică de hârtie şi Uzina ARO. Aplicaţia se poate folosi în Muzeul ARO. În aplicaţia noastră sunt jocuri interesante şi interactive. Noi ne-am gândit că putem da jos praful de pe maşini şi le putem descoperi împreună cu o aplicaţie distractivă. Mult succes în folosirea aplicaţiei şi sperăm să vă placă!”
  • Irina Pastoric: „Mulţumim domnului Emil Hagi, care a reuşit să facă ceva minunat pentru toţi câmpulungenii”

Irina Pastoric, învăţătoare la Şcoala „Sfântul Iacob”, şi-a exprimat încântarea faţă de toate proiectele pe care Fundaţia „Acasă în Muscel” le desfăşoară de aproape un an şi jumătate în Câmpulung. „Le mulţumim în mod deosebit, pentru că, în primul rând, ne fac cunoscută nouă, câmpulungenilor, valoarea acestui oraş. Noi nu ne cunoaştem cu adevărat oraşul şi n-am reuşit să-l valorizăm aşa cum este. Ceea ce este important în aceste proiecte şi motivul pentru care trebuie să vă mulţumim este că faceţi conştient acest lucru în rândul tinerilor, care reprezintă viitorul acestui oraş şi pe care ni-i dorim aici, înapoi, alături de Câmpulungul copilăriei lor. Este important să-i dăm valoarea pe care o merită acest colţ de rai. Ne bucură toate proiectele prezentate, la care s-a lucrat în ultima perioadă, dar noi am avut parte atât de descoperirea trecutului şi de punerea lui în valoare, cât şi, poate, de viitor. Ne-a trecut prin minte, cât timp au lucrat copiii în muzeu, că, la un anumit moment, strămoşii noştri vor fi mândri de faptul că generaţiile care i-au urmat vor reuşi să aibă realizări pe aceleaşi locuri şi în condiţii cu totul noi. Mulţumim, de asemenea, domnului Emil Hagi, care a reuşit să facă ceva minunat pentru toţi câmpulungenii. Cred că pentru majoritatea câmpulungenilor ARO a însemnat ceva şi este minunat ca aceşti copii să ducă mai departe ceea ce s-a întâmplat până în 2005, când au fost ultimele activităţi pe platforma ARO. Echipa de proiect a fost foarte entuziastă şi şi-a dorit foarte tare să vă prezinte ceea ce a lucrat.”, a afirmat Irina Pastoric, lansând îndemnul tuturor să testeze aplicaţia realizată de copiii de la „Sfântul Iacob”.

  • Sergiu Marcu: „Vă felicit la modul superlativ, în primul rând, pentru implicarea copiilor în elaborarea acestor proiecte”

Cele dintâi felicitări pentru reuşita Fundaţiei „Acasă în Muscel” au provenit din partea inginerului Sergiu Marcu, impresionat de implicarea a trei instituţii de învăţământ – Colegiul „Dinicu Golescu”, Colegiul Tehnic şi Şcoala „Sfântul Iacob” – în proiectul de promovare a Câmpulungului utilizând tehnologia momentului, aflată la îndemâna tuturor. „Este foarte important ca de la acest nivel să se conştientizeze ce înseamnă Câmpulungul, ce înseamnă cele două obiective mari, Mânăstirea „Negru Vodă” şi Biserica Catolică, monumente emblematice ale Câmpulungului, şi apoi, venind în perioada modernă, să conştientizeze ce a însemnat platforma ARO pentru dezvoltarea economică a oraşului. Vă felicit la modul superlativ, în primul rând, pentru implicarea copiilor în elaborarea acestor proiecte. Implicând cât mai mulţi, Câmpulungul îşi va regăsi un viitor. Să nu fim doar nostalgici. Dacă vom rămâne ancoraţi numai în tradiţii şi istorie înseamnă stagnare. Trebuie aduse în contemporaneitate şi… fruntea sus şi privit spre viitor.”, a afirmat Sergiu Marcu.

  • Emil Hagi: „Prezenţa uniformelor vişinii în incinta muzeului ne-a amintit de momentele de început ale ideii de muzeu, când Alexandru, fiul nostru, era elev al Şcolii „Sfântul Iacob”

Proiectul „CulturAct” a demonstrat încă o dată că oraşul Câmpulung a avut, încă de la începuturi, valenţe europene, spunea Emil Hagi. „Sunt prinse în proiect cele două teme legate de comunitatea catolică şi comunitatea ortodoxă, care, de-a lungul istoriei, au trăit în bună înţelegere. Prin prezenţa comunităţii catolice s-a realizat un punct de interes la Câmpulung. Istoria oraşului este legată de târgul de la Câmpulung, care făcea legătura cu Braşov, deci, existau încă de atunci nişte valenţe europene. Acestora li se adaugă a treia temă, al treilea traseu, legat de istoria automobilului românesc, care a fost încă o punte de legătură cu lumea. Maşina noastră a adus mesajul Câmpulungului peste tot în lume. S-a spus aici despre cele 110 ţări în care a fost exportat. Pentru noi, ca instituţie, Muzeul Automobilului Românesc, acest proiect a reuşit să realizeze un deziderat mai vechi al nostru: să dea viaţă muzeului prin prezenţa tinerilor, care au adus şi vor aduce în continuare, prin acest proiect, o pată de entuziasm şi tinereţe şi pentru noi, iniţiatorii proiectului Muzeului Automobilului, familia noastră. Au adus şi o pată de nostalgie, pentru că prezenţa uniformelor vişinii în incinta muzeului ne-a amintit de momentele de început ale ideii de muzeu, când Alexandru, fiul nostru, era elev al Şcolii „Sfântul Iacob”. Încă din acea perioadă s-a născut ideea Muzeului Automobilului Românesc.”, a precizat Emil Hagi, ale cărui felicitări i-au avut ca destinatari pe cele trei colective de tineri implicaţi şi dedicaţi cauzei propuse de Fundaţia „Acasă în Muscel”.

  • Ateliere la Muzeul ARO pentru testarea a două materiale didactice pentru copiii de la ciclul primar, prin intermediul cărora vor învăţa despre istoria uzinei

A doua acţiune a copiilor de la Şcoala „Sfântul Iacob” la Muzeul Automobilului Românesc, desfăşurată miercuri, 22 noiembrie 2023, a constat în două ateliere având ca obiect descoperirea istoriei ARO de către elevii de la ciclul primar: o grupă de la clasa pregătitoare până la clasa a II-a şi o grupă de elevi de la clasele a III-a şi a IV-a. În cadrul proiectului „CulturAct” au fost dezvoltate două materiale didactice pentru copiii de la clasele 0-IV, prin intermediul cărora cei mici vor învăţa despre istoria ARO într-o manieră distractivă. Prin cele două ateliere derulate la muzeul familiei Hagi au fost testate cele două materiale, pe care Alina Matache, directorul executiv al Fundaţiei „Acasă în Muscel”, doreşte să le pună la dispoziţia tuturor şcolilor din zonă.

„Ne-am gândit să facem acest lucru, pentru că cei mici trebuie să ştie cât mai multe despre istoria locului în care s-au născut şi, mai ales, despre istoria ARO, care a avut un impact asupra atâtor părinţi şi rude ale lor. Considerăm că istoria ARO are un rol pozitiv pentru tineri, pentru că poate oferi o sursă de inspiraţie în privinţa celor care se pot întâmpla în oraş şi ce poate face o comunitate în momentul în care există strategia şi investiţiile potrivite. Nu în ultimul rând, credem că acest muzeu creat de familia Hagi este un loc extraordinar, care poate uni comunitatea în jurul lui şi reprezintă deja un reper în oraş atât pentru turişti, cât şi pentru cei ai locului. Atunci, ne-am gândit să-l punem în valoare în cât mai multe feluri. Aceste ateliere sunt derulate pe baza unor materiale didactice, create în cadrul proiectului împreună cu Asociaţia „Da’DeCe”, care este specializată în punerea în valoare a colecţiilor de muzeu, în scopuri educaţionale. În perioada următoare, noi vom pune materialele educaţionale la dispoziţia tuturor şcolilor din zona Muscel, astfel încât, atunci când are loc, de exemplu, „Şcoala Altfel”, clasele de elevi să poată veni la muzeu şi să descopere povestea ARO într-o manieră mult mai interesantă şi mai potrivită vârstei lor. În materialele respective există câteva activităţi care pot fi desfăşurate la clasă, drept urmare, ne-am propus să acoperim toate posibilităţile, astfel încât ce este de ştiut despre ARO să poată fi explorat în diverse feluri de cât mai mulţi copii.”, a descris Alina Matache, directorul executiv al Fundaţiei „Acasă în Muscel”, cea mai recentă acţiune cu cei mici, în cadrul colaborării cu Muzeul Automobilului Românesc.

„Lecţiile” despre ARO, predate în comun de membrele Asociaţiei „Da’DeCe” şi Emil Hagi, i-au provocat pe copii să pună întrebări despre ceea ce le-a trezit interesul în muzeu, constituind o ocazie de a-i face interesaţi, în general, de patrimoniul unei colecţii muzeale şi, în special, de obiectele adunate de extraordinara familie dedicată salvării istoriei maşinii fabricate la Câmpulung.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!