3.6 C
Campulung Muscel
09/12/2024

Medicul Silviu Mănescu: „Unul din zece adulţi, cu vârsta între 20 şi 80 de ani, suferă de diabet. 90% au diabet de tip II, care este legat de obezitate”

Calendarul de acţiuni organizate în cursul unui an de Clubul LIONS „Negru Vodă” Câmpulung include data de 14 noiembrie 2024, când este marcată Ziua Mondială a Diabetului. Pentru clubul câmpulungean de voluntariat, campania organizată în această zi este printre cele mai importante din agenda unui an, dată fiind răspândirea acestei boli în rândul unei populaţii care nu are educaţia de a acorda atenţia cuvenită propriei sănătăţi. Dacă ritmul unei vieţi trăite în viteză, în tensiune, în stres nu este uşor de ţinut sub control, în schimb, alimentaţia şi mişcarea sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi, pentru a ne ţine cât mai mult timp departe de boală. Continuând tradiţia anilor precedenţi de a derula campanii de atenţionare a muscelenilor de a fi cu băgare de seamă la orice semn de dezechilibru în corp, Clubul LIONS „Negru Vodă” Câmpulung, împreună cu partenerii săi, Clinica Medicală „Clubul Sănătăţii” şi Şcoala Sanitară Postliceală „Prof. Dr.Nanu I. Muscel”, a marcat concret Ziua Mondială a Diabetului, prin două acţiuni utile. Ele au continuitate tot timpul anului, beneficiari fiind pacienţii musceleni şi cursanţii şcolii, instruiţi într-o temă medicală cu o dinamică ce impune programe de prevenţie aplicate cu responsabilitate de către autorităţi.

  • Dr. Silviu Mănescu: „Prin acţiunea noastră, vrem să conştientizăm faptul că este deja o boală de ordin naţional şi mondial”

Prima activitate dedicată pacienţilor musceleni s-a consumat la Centrul Medical „Clubul Sănătăţii” şi a constat într-o procedură de screening prin care au trecut pacienţii interesaţi să afle cum stau cu sănătatea. Aceştia au beneficiat de un test de glicemie, au fost cântăriţi şi măsuraţi, pentru a se stabili indicele de masă corporală. „Vom face un screening activ populaţiei care are glicemia crescută. În cazul celor care au glicemia crescută, vom face un test de hemoglobină glicozilată.”, a punctat dr. Silviu Mănescu esenţa acţiunii derulate la „Clubul Sănătăţii”.

Esenţa acţiunii cu specific medical a fost rezumată astfel de Gabriela Matei, preşedintele Clubului LIONS „Negru Vodă” Câmpulung: „Este o activitate pe care o desfăşurăm anual, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, prin care încercăm să conştientizăm populaţia despre pericolul acestei boli şi, în special, despre însemnătatea prevenţiei.”

Amănunte despre trendul ascendent al cazurilor de diabet a oferit medicul Silviu Mănescu, înaintea acţiunii de informare care i-a implicat şi pe cursanţii Şcolii Sanitare Postliceale „Prof. Dr.Nanu I. Muscel”. „Prin acţiunea noastră, vrem să conştientizăm importanţa incidenţei acestei boli, faptul că este deja o boală de ordin naţional şi mondial, faptul că unul din zece adulţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 80 de ani, suferă de diabet. Dintre aceştia, 90% au diabet de tip II, care este legat de obezitate, de stilul de viaţă. În plus, jumătate din aceşti pacienţi nu sunt încă diagnosticaţi. Acest lucru înseamnă că noi trebuie să facem un screening activ în rândul populaţiei, dar şi populaţia trebuie să vină înaintea noastră cu simptomele pe care le are. Şi, în acest fel, să putem diagnostica precoce această boală.”, a precizat medicul Silviu Mănescu.

Fiind vorba despre o campanie de prevenire, care funcţionează doar atunci când omul are informaţii, celor interesaţi să se menţină sănătoşi li s-au pus la dispoziţie pliante cu un conţinut accesibil, axat pe sfaturile medicale necesare.

De câţiva ani, clinica patronată de dr. Silviu Mănescu organizează astfel de acţiuni de screening. „Sunt un real beneficiu. Incidenţa acestei boli este de 453 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, ceea ce înseamnă o incidenţă foarte mare. Este un aspect aproape epidemic al bolii şi, din acest punct de vedere, cu cât o diagnosticăm mai repede, cu atât tratamentul este mai precoce şi complicaţiile bolii sunt mai mici. Este important să ne asumăm anumite ţinte. Sistemul de sănătate a fixat ţintă de 80% pentru diagnosticul pacienţilor cu diabet, 80% pentru cei care sunt corect trataţi şi 80% pentru tratamentul comorbidităţilor, tratamentul hipertensiunii, a dislipidemiei, care sunt factori de risc suplimentari şi independenţi pentru boală vasculară cerebrală, pentru boală vasculară cardiacă, în general, pentru stroke şi evenimente vasculare, care sunt pe primul loc între cauzele mortalităţii din România şi nu numai din România.”, a afirmat medicul Silviu Mănescu.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!