9.1 C
Campulung Muscel
08/10/2024

Denisa Măcărescu a lansat a doua ediţie a romanului „Ascendent, călătoria băiatului anonim”

La Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, a avut loc o lansare de carte cu totul specială, o ocazie de a celebra creativitatea şi talentul tinerei scriitoare Denisa Măcărescu. Întâlnirea a fost onorată de prezenţa unor invitaţi speciali, care i-au fost alături pe parcursul drumului pe care l-a avut de străbătut pentru a lansa această carte.

  • Anca Șendroiu, directorul Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”, a avut ideea de a o ajuta pe Denisa Măcărescu să-ți lanseze cartea la bibliotecă

Anca Şendroiu, directorul Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”, a fost una dintre primele persoane care au observat potenţialul Denisei Măcărescu. În deschiderea evenimentului, aceasta a împărtăşit experienţa sa când a cunoscut-o pe tânăra scriitoare, rememorând momentul în care a descoperit creaţia acesteia. La sărbătorirea centenarului Liceului Teoretic „Dan Barbilian”, Denisa Măcărescu a prezentat romanul său într-o formă de manuscris, iar gândul organizării unei lansări de carte, la bibliotecă, a prins contur. „Pe Denisa am cunoscut-o la sărbătorirea centenarului Liceului Teoretic „Dan Barbilian”, când ne-a prezentat creaţia ei într-o formă de manuscris, ce urma a fi tipărită. În momentul acela, în mintea mea, mi se încolţise ideea unei lansări de carte la bibliotecă. Acum o lună, domnul Sorin Durdun a venit cu propunerea ca această carte să fie lansată la noi. Am luat legătura cu Denisa şi, cu bucurie, am spus amândouă „Da”. Cu aceeaşi bucurie şi emoţie am început să citesc romanul, care te îndeamnă, de cum îl deschizi, să fii cel mai bun proiect la care poţi lucra vreodată. Cu aceeaşi bucurie pot spune că ne mândrim cu tine, Denisa! O adolescentă aşa tânără, frumoasă, cu un potenţial extraordinar. Cartea ta sunt sigură că va ocupa loc de cinste pe rafturile bibliotecii noastre. Ne bucurăm că ne-ai ales să fim gazda acestui eveniment, felicitări şi mult succes în continuare!”, a transmis Anca Şendroiu.

Cu această lansare, Denisa Măcărescu a demonstrat că vârsta nu este o barieră pentru a-ţi urma pasiunile şi pentru a împărtăşi cu ceilalţi o poveste impresionantă. Lansarea romanului „Ascendent, călătoria băiatului anonim” a adunat un public numeros şi variat, de la colegi şi profesori la susţinători ai literaturii. Printre cei prezenţi, unul dintre aspectele notabile a fost aprecierea Denisei Măcărescu din partea unor dascăli dedicaţi. „Aş vrea să le mulţumesc câtorva persoane fără de care această lansare nu ar fi avut loc astăzi. În primul rând domnului Sorin Durdun, cel care a venit cu propunerea de a face această lansare, în al doilea rând doamnei Anca Şendroiu, care a răspuns afirmativ cerinţei mele şi, nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc celor trei persoane care au fost alături de mine încă de la începutul acestui proces”, a transmis Denisa Măcărescu.

  • Profesoara Elena Polexe: „Menirea noastră, a dascălilor, este de a crea un chip viu din fiecare suflet pe care îl modelăm”

Prima dintre persoanele care i-au fost alături Denisei Măcărescu a fost profesoara Elena Polexe, cea care a subliniat importanţa dascălilor în modelarea personalităţii tinerilor. „Menirea noastră, a dascălilor, este de a crea un chip viu din fiecare suflet pe care îl modelăm. Astfel, singura mulţumire adevărată este desăvârşirea personalităţii lor, a împlinirii oricărui vis şi de a le oferi încrederea în ei”, a specificat Elena Polexe. Totodată, aceasta a mărturisit că a putut contribui la succesul Denisei Măcărescu, ce a devenit un „chip viu” şi un exemplu pentru ceilalţi tineri. „Denisa Măcărescu, elevă în clasa aXII-a la Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, este un astfel de „chip viu”. Sunt extrem de fericită şi de mândră că puţin, foarte puţin, am putut contribui la reuşita acesteia, îndrumând-o să dea glas tuturor emoţiilor şi ideilor din mintea sa. Iată că, în acest fel, talentata Denisa Măcărescu a prins aripi şi a început să se înalţe, iar astăzi avem bucuria imensă de a-i fi alături la o primă prezentare de carte, a celei de-a doua ediţii a romanului „Ascendent, călătoria băiatului anonim”, ce constituie încununarea unei munci de o seriozitate aparte alături de talentul deosebit pe care îl are. Este un lucru extraordinar să poţi vedea că tinerii noşti au idealuri măreţe pe care le şi concretizează”, a relatat profesoara Elena Polexe. În urmă cu câteva luni, profesoara de limba şi literatura română, Florentina Dragomir, i-a lansat Denisei Măcărescu tema de a prezenta idolul său şi calităţile pentru care îl consideră idol. „În acel moment nu am stat pe gânduri, din prima clipă am ştiut că este vorba despre Elena Polexe, pentru că nu pot să exprim în cuvinte mulţumirea pentru tot, ceea ce este ironic, pentru că dumneaei m-a învăţat să le pun pe foaie”, a transmis Denisa Măcărescu.

  • Denisa Măcărescu, poreclită „Aghata Cristie de Câmpulung” de către pictorul Bob Nicolescu

Pictorul şi scenograful Bob Nicolescu a rămas, de asemenea, plăcut impresionat de munca depusă de către Denisa Măcărescu, pe care a poreclit-o „Agatha Cristie de Câmpulung”. Acesta, deşi nu a putut fi prezent la momentul lansării, i-a transmis Denisei Măcărescu următorul mesaj: „Felicitări! Suntem lângă tine şi îţi dorim un strălucit viitor în literatură! Eu nu mă pricep, dar cred că ai şanse! Aşteptăm, cu drag, următorul tău roman. Sunt mândru de tine, de realizarea ta, şi am convingerea că vei deveni un demn urmaş al nostru, al tuturor celor care am lăsat ceva de valoare culturii, artei în general. Cu aleasă preţuire, pictor scenograf Bob Nicolescu”.

  • Profesoara Florentinaa Dragomir: „În loc să-şi aleagă un drum convenţional, Denisa Măcărescu şi echipa sa au ales să facă un proiect despre călătoria către sine”

Profesoara de limba şi literatura română, Florentina Dragomir, a fost o altă persoană importantă din viaţa Denisei Măcărescu, fiind recunoscută pentru ghidarea sa şi sprijinul acordat în dezvoltarea tinerei autoare. Aceasta este recunoscută ca fiind o sursă de inspiraţie zilnică, un model şi o îndrumătoare desăvârşită. „Profesoara Florentina Dragomir este cea care mi-a pus bazele carierei de scriitor, prin încurajări, şi m-a învăţat să fiu om în societate”, a menționat Denisa Măcărescu.

Profesoara Denisa Dragomir a explicat că modul prin care a luat naştere romanul a fost unul atipic, pornind de la o temă şcolară privind călătoriile. În loc să-şi aleagă un drum convenţional, Denisa Măcărescu şi echipa sa au ales să facă un proiect despre călătoria către sine, un subiect neobişnuit pentru elevii de clasa a IX-a, de la acea vreme. Alegerea de a aborda această temă a demonstrat că Denisa Măcărescu alege întotdeauna provocările mai complexe şi abordează subiecte profunde, reflectând maturitatea sa literară. „Uşor-uşor, fiecare termen ales şi-a revărsat prea plinul, descoperind delicateţea şi sensibilitatea sufletească a tinerei noastre scriitoare, precum şi suava ei vitalitate care o ţine departe de neliniştile metafizice specifice vârstei”, a transmis profesoara Florentina Dragomir. Totodată, aceasta a explicat în ce a constat iniţial, proiectul şi despre cum autoarea romanului a decis să abordeze tema într-un stil diferit. „A fost vorba despre un proiect pe echipe, iar în ceea ce o priveşte pe Denisa, ea a fost sufletul echipei, adică ea a fost cea care a făcut partea cea mai grea, pornind de la o simplă schiţă. Apoi a adăugat noi şi noi aspecte, noi frământări pe care ea le-a considerat specifice vârstei şi pe care le-a proiectat asupra personajului său. Evident, dacă ceilalţi colegi de clasă au ales drumul mai facil, călătorii în sens concret, în diverse destinaţii turistice, în ceea ce o priveşte pe Denisa şi echipa ei au răspuns acestei provocări de domeniul abstractului să facă un proiect despre o călătorie către sine însuşi. Ceea ce, pentru copii de clasa a IX-a, care erau pe atunci, a reprezentat ceva ieşit din comun, cu atât mai mult de apreciat este munca ei, munca lor şi proiectul în sine, ca dovadă că ea alege întotdeauna partea mai grea a lucrurilor, drumul dificil”, a relatat profesoara.

  • Profesoara Anca Lovin şi echipa WATT’s UP i-au fost alături Denisei Măcărescu la această lansare de carte

O altă persoană importantă care i-a fost alături Denisei Măcărescu este profesoara Anca Lovin, cea despre care Denisa Măcărescu spunea că, deşi nu se întâlnesc în fiecare zi, pasiunea de a scrie le uneşte pe cele două. Anca Lovin este cea care a contribuit la prefaţa romanului, pe care l-a lăudat pentru complexitatea personajelor şi pentru modul în care reflectă societatea românească, în special problema copiilor instituţionalizaţi. „Fiecare om se poate regăsi în acest roman, în diferite ipostaze. În primul rând este vorba despre personalitatea scindată a protagonistului, care la început este angelic, care este supus unor încercări foarte dure şi apreciez felul în care Denisa a încercat să spună ceva şi despre carenţele societăţii româneşti, apropo de copiii instituţionalizaţi, fragmente care m-au impresionat. Felul în care copilul acesta a reuşit să găsească ceva frumos la fiecare experienţă întâlnită, a primit numeroase lovituri şi apoi, la un moment dat, s-a întâmplat o schimbare dramatică cu el, ceea ce nu este deloc surprinzător, pentru că fiecare dintre noi şi indiferent de vârstă avem astfel de tulburări, care totuşi ne ajută să mergem mai departe”, a transmis Anca Lovin.

De asemenea, evenimentul a avut parte şi de prezenţa echipei de robotică WATT’s UP, care a adus cunoscutul lor robot, Mugurel, şi care a adăugat o notă specială acestei lansări. În final, Denisa Măcărescu a specificat faptul că are în lucru un roman poliţist, la care a scris în jur de 100 de pagini. Aceasta a explicat faptul că doreşte să pună accent pe poveste, ceea ce îi va lua timp, fără să mai fie presată de vreun termen la care trebuie finalizat, cum a fost în cazul romanului „Ascendent”, când a trebuit să îl termine cât mai rapid pentru a fi prezentat la orele de limba şi literatura română din liceu.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!