Ce înseamnă să n-ai habar de dificultăţile traiului la bloc, unde diferende pot apărea din orice, şi între vecini, şi între proprietarii de apartamente şi străini, mai cu seamă când vine vorba de subiectul sensibil al parcărilor! Stând la casă şi neavând stresul că-şi găseşte locul de parcare ocupat, când vine de la serviciu sau de la cumpărături, social-democratul Georgel Mădulărea trânteşte una negândită: în parcările de reşedinţă din cartiere, pentru care oamenii plătesc taxă la Primărie, să aibă acces oricine şi să stea cât pofteşte, atâta timp cât nu depăşeşte ora 16.00. Iar cetăţeanul care lucrează pe schimburi şi, parţial, în timpul zilei, este acasă sau lucrează de acasă sau este pensionar să stea cu autoturismul cocoţat trotuar, pentru că parcela lui, atribuită de Primărie, este la discreţia altora. Conform cugetărilor lui Mădulărea, faptul că plăteşti taxa nu trebuie să constituie o garanţie că ai locul de parcare disponibil tot timpul. Vă daţi seama că o astfel de reglementare inserată în viitorul regulament va deschide Cutia Pandorei plină ochi cu tensiuni legate de parcări, iar scandalurile vor fi la ordinea zilei. Şi fără această prevedere adoptată oficial sunt neînţelegeri între plătitorii de taxă şi cei care nu ţin cont de zonele delimitate. Votarea unei asemenea hotărâri de Consiliu le va pune lumea în cap autorităţilor copleşite şi aşa de sesizări, din cauză că nu pot asigura necesarul de parcări la foarte multe blocuri din oraş.
- Mădulărea propune ca parcările de la blocuri, deşi repartizate cu contract, să fie la discreţia tuturor până la ora 16.00
La şedinţa Consiliului Local din 28 noiembrie 2024, din dorinţa de a se remarca „atacând” teme de interes pentru câmpulungeni, Georgel Mădulărea lansează o propunere care, cu siguranţă, îi va răscula pe titularii de contracte de închiriere a locurilor de parcare de la blocuri.
Înainte de a-i prezenta declaraţia incitatoare, apelăm la înţelegerea cititorilor de a ne ierta exprimarea alambicată din citat, dar aşa vorbeşte Mădulărea. Şi am respectat-o întocmai, ca să nu mai insinueze Fologea cum că am îndruga verzi şi uscate (tot ca el) prin articole şi, vezi Doamne, bine că este o televiziune care transmite în direct şedinţele! Da, foarte bine că se transmit în direct şi oricine poate să confrunte declaraţiile înregistrate cu transcrierea lor în textele din Evenimentul Muscelean. Din acest motiv, nu vom interveni asupra afirmaţiilor lui Mădulărea, pentru a-i corecta vorbirea defectuoasă, ci le vom reda cuvânt cu cuvânt, cum le-a lansat în spaţiul public.
Aşadar, pregătiţi-vă pupilele pentru ce urmează! „Eu, aici, la partea asta cu parcările cred că ar trebui să intervenim puţin în legislaţie, chiar şi la comisii. Eu zic că faptul că, la momentul acesta, suferim din punct de vedere al… a parca maşinile, cel puţin în perioada 08.00-16.00, să încercăm să venim cu această modificare în regulament ca locurile de parcare ale proprietarilor să nu fie permanente şi să fie, eu ştiu, undeva de la ora patru sau de la ora cinci după amiază. Eu zic că ora patru ar fi ok din punctul meu de vedere pentru a fluidiza partea de parcare a maşinilor.”, de la Georgel Mădulărea zicere.
- Ce vrea Mădulărea nu se poate, întrucât sunt categorii de cetăţeni care sunt acasă în timpul zilei
Viceprimarul Alin Vlădău a precizat că este în lucru viitorul regulament pentru parcări, la redactarea căruia se va ţine cont de părerea cetăţenilor. Chiar este de dorit ca, în momentul în care autorităţile locale îl vor expune pe site, câmpulungenii să transmită obiecţii sau recomandări, ca să nu mai apară nemulţumiri ulterioare. „O să ne consultăm cu toţi consilierii, o să-l punem şi în consultare publică, sunt foarte multe modificări în regulamentul pe care îl concepem. Există inclusiv acest program.”, a precizat vicele Alin Vlădău.
Colegul acestuia, Alexandru Hagi, este sceptic că va fi posibil scenariul dorit de Mădulărea. „Ştiu că nu este acum momentul, ci când se va elabora regulamentul de atribuire. Va trebui să luăm în calcul atunci şi faptul că sunt anumite persoane care lucrează pe schimburi şi acest program s-ar putea să fie fix împotriva necesităţilor lor. Dar vedem atunci, nu pot să spun acum cum este bine sau cum este rău.”, a afirmat diplomat acesta.
Este rău, evident, o spunem noi de pe acum. Pensionarii, de pildă, sunt toată ziua acasă şi ies cu maşina la cumpărături, la medic şi unde mai au treabă. De ce să-i supui unei frământări de proporţii că-şi vor găsi parcarea blocată de autovehiculul altuia, căruia nu au ce să-i facă până la ora 16.00, în cazul în care s-ar vota o asemenea abatere de la regula prezentului.
- În varianta lui Mădulărea, dacă omul îşi găseşte locul ocupat de maşina altuia, până la ora 16.00, nu mai poate sesiza Poliţia Locală
De fapt, şi în prezent, pe locul atribuit prin contract poate staţiona şi o persoană străină de blocul respectiv. Scrie în contractul pe care Primăria îl încheie cu beneficiarul lotului repartizat că utilizatorul este obligat „să permită parcarea altor vehicule în intervalul de timp în care acesta nu ocupă locul de parcare, cu condiţia ca persoana care parchează să lase un număr de contact pe parbriz şi să elibereze locul în maximum 10 minute de când a fost contactat.” Dacă aceasta nu se conformează, titularul contractului de închiriere este îndreptăţit să anunţe Poliţia Locală.
„Ocuparea unui loc în parcarea de domiciliu fără deţinerea contractului de închiriere pentru locul respectiv” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 500 de lei.
Regulamentul adoptat în 2018 merge cu sancţiunile până la blocarea vehiculelor, operaţiune de care ar trebui să se ocupe administraţia publică locală, în următoarea situaţie: „În cazul ocupării locului atribuit de către un alt vehicul, titularul contractului pentru locul respectiv poate solicita sancţionarea / blocarea vehiculului respectiv la numărul de telefon înscris pe indicatoarele de parcare. Pentru efectuarea uneia din aceste operaţiuni, echipajele se vor prezenta la locul respectiv.”, conform articolului 17, alineatul 1. Iar potrivit alineatului 3, „administraţia publică locală Câmpulung va trimite echipajele de blocare sau echipajele de control în timpul programului de lucru stabilit pentru acestea, la solicitarea persoanelor fizice cu domiciliul / reşedinţa în imobilele arondate parcărilor de domiciliu, care vor comunica numele şi prenumele sau denumirea, asociaţia de proprietari din care fac parte şi numărul de înmatriculare al autoturismului care ocupă locul de parcare de domiciliu atribuit.”
Până în acest moment, Primăria nu le-a fost de ajutor în acest fel câmpulungenilor aflaţi în situaţia descrisă. Dar în varianta pe care vrea s-o impună Mădulărea, omul nici măcar n-ar mai putea să sune la Poliţia Locală, ca să fie ajutat să-şi recupereze locul de la cel care refuză să i-l elibereze. Altfel spus, şi cu banii daţi, şi cu maşina rămasă pe dinafara parcării, care va bloca, cel mai probabil, trotuarul. Deci, nu se „fluidizează” nicio parcare, cum visează Mădulărea.