Şase comune din Muscel – Albeştii de Muscel, Bughea de Sus, Lereşti, Mioarele, Schitu Goleşti şi Valea Mare Pravăţ – au acceptat invitaţia Câmpulungului de a pune bazele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Apă Canal Muscel”. A.D.I. este cel mai eficient instrument de accesare a fondurilor europene pentru corectarea unei carenţe a multor localităţi muscelene: infrastructura de utilităţi, care înseamnă mult mai mult decât înlocuirea sistemelor de apă şi canalizare învechite sau introducerea ei în zonele lipsite de reţele. Luni, 18 septembrie 2023, la şedinţa extraordinară, aleşii au aprobat asocierea Municipiului Câmpulung, prin Consiliul Local, cu comunele enumerate în deschiderea articolului, pentru constituirea unei A.D.I. axate pe reţelele de apă şi canalizare. Consiliul Local Câmpulung va contribui cu 12.000 de lei la patrimoniul social iniţial al asociaţiei, stabilit la 84.000 de lei.
- Soluţia cea mai bună: atribuirea contractului unui operator regional în cadrul unei A.D.I.
„Pentru dezvoltarea eficientă şi sustenabilă a serviciilor de apă şi canalizare, precum şi pentru realizarea unor proiecte de investiţii publice de interes zonal este necesară constituirea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară de apă şi canalizare.”, este unul dintre argumentele punctate în documentaţia care susţine proiectul de hotărâre ajuns în Consiliul Local. Argument preluat din studiul de oportunitate privitor la realizarea serviciilor de apă şi canalizare, aprobat de Consiliul Local în luna august.
„Concluzia studiului de oportunitate (…) este că soluția optimă pentru gestiunea serviciului de alimentare cu apă şi canalizarea şi epurarea apelor uzate pentru municipiul Câmpulung este reprezentantă de atribuirea directă către un operator regional, atribuire care se poate realiza în concret doar prin intermediul unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară.”
Astfel, cele şapte localităţi îşi vor desemna un operator care să administreze infrastructura de apă şi canalizare, pentru care intenţia este de a apela la fonduri nerambursabile pentru modernizarea ei. Şi extinderea ei, în zonele în care lipseşte. Studii similare s-au întocmit şi de către Primăriile Albeştii de Muscel, Bughea de Sus, Lereşti, Mioarele, Schitu Goleşti şi Valea Mare Pravăţ, din care a reieşit aceeaşi soluţie: atribuirea serviciului de apă şi canalizare către un operator regional al unei A.D.I.
Cu primarii comunelor precizate au avut loc mai multe întâlniri, aceştia manifestându-şi intenţia de a se constitui într-o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară pentru apă şi canalizare. „Această intenţie se fundamentează pe ideea că asocierea reprezintă un beneficiu, în special, în comunităţile mici, unde există un număr mare de responsabilităţi transferate de la nivel central la nivel local, existând o fragmentare administrativă prea mare pentru a oferi servicii publice calitative.”, continuă materialul pregătit pentru şedinţa de luni, 18 septembrie 2023.
În cadrul întâlnirilor, primarii au discutat şi au stabilit aspectele esenţiale ale asocierii, fiind de acord cu modelele de act constitutiv, statut, contribuţiile iniţiale la constituirea patrimoniului şi altele. „Totodată, s-a rezervat denumirea asociaţiei la Ministerul Justiţiei, disponibilitatea denumirii „Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal Muscel” fiind acordată pentru o durată de şase luni.” Sediul a fost stabilit la fosta Şcoală nr.5.
Municipalitatea este oarecum presată să ducă la îndeplinire acest proces, împreună cu primarii care au aderat la propunerea Câmpulungului, deoarece, pe 16 decembrie 2023, încetează contractul de delegare directă a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare încheiat cu Edilul CGA S.A. Contract încheiat pe 16 decembrie 2022, pentru un an, în baza căruia este asigurat serviciul de apă şi canalizare pentru municipiul Câmpulung.
- Cei şapte primari îşi propun realizarea în comun a unor proiecte de investiţii
Potrivit Actului Constitutiv şi Statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Apă Canal Muscel”, „asociaţia se constituie în scopul înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţării, modernizării şi / sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice.” (…) „Interesul comun care stă la baza constituirii asociaţiei este interesul general al locuitorilor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului, în condițiile unor tarife care să respecte limitele de suportabilitate ale populaţiei şi principiul „poluatorul plăteşte”, atingerea şi respectarea standardelor europene privind protecţia mediului, precum şi creşterea capacităţii de atragere a fondurilor pentru finanţarea investiţiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitară aferentă.”
Au fost numiţi în calitate de membri ai primei Adunări Generale: Elena Lasconi, primarul Câmpulungului, Cătălin Manta, primarul comunei Albeştii de Muscel, Nicolae Tarbă, primarul de la Bughea de Sus, Marian Toader, primarul comunei Lereşti, Gheorghe Şucu, primarul comunei Mioarele, Vasile Tudorel Miriţă, primarul comunei Schitu Goleşti, şi Petre Ionel Boncoi, primarul comunei Valea Mare Pravăţ.