Sâmbătă, 16 septembrie 2023, Galeria „Arta” a fost gazda unui eveniment cultural deosebit, respectiv vernisajul expoziției intitulate „Artă Plastică la Câmpulung Muscel”, în memoria celor care au fondat Cenaclul „I.D. Negulici”. Această inițiativă a fost pusă în practică de către Asociația de Arte Vizuale „I.D. Negulici” din Câmpulung, fondată în 2022 și recunoscută ca entitate cu personalitate juridică.
Cenaclul “I.D. Negulici” s-a bucurat de o existență activă și influentă încă din 1970, adunând în jurul său artiști de valoare și pasionați de arta plastică. Astfel, Asociația de Arte Vizuale „I.D. Negulici” a fost formată preponderent pe structura acestui cenaclu, având în vedere membrii săi, arhiva și patrimoniul bogat. Scopul principal al asociației este conservarea și promovarea moștenirii culturale lăsate în urmă de Cenaclul “I.D. Negulici,” continuând, totodată, tradiția culturală locală alături de alte instituții de cultură din regiune.
Expoziția „Artă Plastică la Câmpulung Muscel” găzduiește lucrări semnate de artiști de excepție care au fost membri sau colaboratori apropiați ai Cenaclului „I.D. Negulici”. Printre aceștia se numără: Alexandru Doinici, Ștefan Chioreanu, Maria Proca-Jinga, Dalila Ionescu, Constantin Cojanu, Nicușor Constantinescu, Cici Constantinescu, Pantilimon Fleșariu, Ecaterina Enescu, Victoria Petrescu, Marian Petry, Gheorghe Negru, Gheorghe Paulian, Nelu Constantin și Ștefan Thury.
Deținătorii lucrărilor expuse, fie că sunt urmași ai artiștilor comemorați sau iubitori de artă, au primit mulțumiri din partea organizatorilor deoarece, prin contribuția lor, acești oameni au ajutat la păstrarea și promovarea istoriei de arte plastice locale, aducând o mare recunoștință față de artiștii care au trăit și au creat în cadrul Cenaclului „I.D. Negulici”.
Expoziția “Artă Plastică la Câmpulung Muscel” va putea fi vizitată în perioada 16 septembrie – 15 octombrie 2023, la Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel. Aceasta reprezintă o ocazie unică pentru iubitorii de artă și pentru toți cei interesați să exploreze moștenirea culturală a acestei comunități. Evenimentul a fost marcat și de comemorarea lui Gheorghe Pristavu, care ar fi împlinit 65 de ani pe 29 august. Gheorghe Pristavu a fost o figură importantă, care a sprijinit mulți dintre cei care au expus lucrări în cadrul acestei expoziții și care a apreciat multe dintre creațiile lor. El s-a bucurat să ofere sprijin artiștilor locali și vizitatorilor Galeriei „Arta”. Totodată, Carmen Pascu Kozoruş a prezentat viaţa pictorilor Maria Proca-Jinga, Thury Ştefan, Constantin Cojanu şi Alexandru Doinici. De asemenea, aceasta a prezentat lucrările din colecţia Cristinei Nicula, care a adus la expoziţie două tablouri şi o fotografie. Pe de altă parte, Alexandru Marinescu a vorbit despre pictorul Ştefan Chioreanu, iar Claudia Filipescu despre lucrările lui Pantilimon Fleşariu. De asemenea, Ioan Crăciun a prezentat picturile lui Cici Constantinescu.
Evenimentul a fost posibil datorită contribuției unor persoane importante, precum Gabi Chioreanu, fiica lui Ștefan Chioreanu, Bogdan Petry, care a pus la dispoziție un portret realizat de tatăl său, Marian Petry, doctorul Silviu Mănescu, care a facilitat legătura dintre Asociația “I.D. Negulici”, Cristina Nicula, care a pus la dispoziţie două lucrări și colaboratori ai doctorului Cici Consantinescu. De asemenea, Nicu Buzea a ajutat la salvarea unor lucrări valoroase semnate de Alexandru Doinici, Gheorghe Negru și Dalila Ionescu. De asemenea, la eveniment, au fost prezenţi o parte dintre urmaşii artiştilor ale căror opere de artă sunt expuse pe simeze, printre care se numără: Gabriela Chioreanu, fiica lui Ştefan Chioreanu, Lili Constantin, soţia lui Nelu Constantin, Anca Paulian, fiica lui Gheorghe Paulian şi fiul lui Ştefan Fleşariu.
La final, Asociația „I.D. Negulici” a prezentat un catalog foarte vechi, care se află în arhiva Cenaclului, iar cei prezenți au avut ocazia de a-l răsfoi şi de a scrie impresiile formate.
Robert Adrian ȘTEFAN