11.2 C
Campulung Muscel
20/09/2024

A doua noapte cu iluminat public pe Bulevardul „Pardon”. Corpurile de iluminat de pe stâlpii cei noi au fost puse în funcţiune

Ultimele noutăţi legate de Bulevardul „Pardon” sunt ridicarea cantităţii de argilă rămasă din stocul înşirat, în urmă cu aproape două luni, de muncitorii lui George Răuţoiu, şi punerea în funcţiune a iluminatului public. În această săptămână, după mai multe zile de pauză pe şantierul central, câmpulungenii au sesizat din nou mişcare, datorată nu constructorului, ci lucrătorilor serviciului ADP, care au dus la bun sfârşit munca de completare a alveolelor spaţiului verde cu pământ fertil. De fapt, sarcina de a pregăti solul pentru plantarea florei alese cu ajutorul unui specialist în peisagistică nici nu era treaba firmelor care au câştigat la licitaţie, în 2019, contractul pentru reabilitarea străzilor Negru Vodă şi Republicii, lucrare incluzând şi aleea pietonală mărginită de tei, care le desparte.

„Suplimentul”, care va da culoare amenajării pe care Direcţia de Cultură a impus-o în nuanţe de gri, constituie un proiect separat. De ce? Pentru că proiectul din timpul lui Liviu Ţâroiu nu a prevăzut floră şi mobilier urban, care sunt asigurate, în prezent, din contribuţiile sponsorilor care au acceptat să ajute Primăria să definitiveze, practic, investiţia.

  • Constructorul a finalizat lucrarea de pe Bulevardul „Pardon”. Ce a rămas de făcut se face în afara contractului care n-a prevăzut mobilier urban şi floră   

Ce se vede în prezent este finalul contractului executat de firmele familiei Răuţoiu, Conteh Barengott, Group Concif şi Ratelen Construct. Imaginea era şi mai fadă decât cea actuală, deoarece în locul pietrei cubice, blamată de pomană de contestatarii lucrării, trebuia să fie asfalt. Renunţându-se la plictisitorul covor asfaltic în favoarea pavajului care reconstituie imaginea centrului din fotografiile de epocă, s-a schimbat în bine un proiect sărăcuţ, al cărui singur merit era că elimina gropile din peisaj. Punct. Câştigul de imagine era „subţirel”, fiind exclusă catalogarea investiţiei ca lucrare de artă monumentală, deşi este aplicată unui sit istoric cu statut de monument.

Aşadar, ce vedeţi în prezent este finalul lucrării realizate de firma lui George Răuţoiu. V-ar fi mulţumit predarea ei către Primărie în stadiul din prezent? Căci omul şi-a îndeplinit sarcinile prevăzute în contract, nemaiavând altceva de făcut decât s-o pună la dispoziţia autorităţilor locale. Cum ar fi arătat lucrarea fără flori, fără bănci, fără coşuri de gunoi, fără jardiniere? Cu siguranţă, n-ar mulţumi pe nimeni predarea ei incompletă, fără „accesoriile” care îi dau atractivitate. De aceea punctam la început faptul că nu era treaba lui să asigure pământul fertil, neavând el obligaţia plantării florei, care se achiziţionează din sponsorizări, separat de investiţia iniţială.

Argila adusă de muncitorii firmei executante a amenajării a fost scoasă şi de pe porţiunea rămasă şi a fost înlocuită, pe ambele laturi ale bulevardului, cu pământ prielnic plantelor care vor înfrumuseţa aleea pietonală. Lucrătorii de la ADP s-au ocupat de acest lucru, care a pus capăt neliniştii de compromitere a florei, dacă ar fi fost sădită pe solul inferior adus de oamenii lui Răuţoiu.

Este pus la punct şi sistemul de iluminat public de pe Bulevardul „Pardon”, care funcţionează corespunzător şi asigură altă vizibilitate, pe timpul nopţii, noii imagini a centrului. Noaptea de miercuri spre joi a fost a doua noapte cu lămpile cele noi aprinse pe bulevard. Va arăta şi mai bine după rezolvarea lipsurilor proiectului lui Liviu Ţâroiu: mobilierul urban, adică bănci şi coşuri de gunoi, care n-aveau cum să nu fie puse, deşi gândirea fostului primar nu le-a inclus. Vor fi şi jardiniere, în completarea alveolelor cu flori, iar bolarzii, care vor proteja trotuarele şi marginile bulevardului propriu-zis, au un design care se armonizează cu restul dotărilor. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!