„Menţinem măsura de oprire a lucrărilor stabilită prin procesul verbal de control nr.(…)/03.11.2023”. Acesta este verdictul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Argeş, comunicat de şeful Florin Răzvan Barbu Primăriei Câmpulung, care, în ziua în care a primit expertiza privitoare la Bulevardul „Pardon”, a şi transmis-o instituţiei de la Piteşti. Faţă de durata răspunsului pe care primăriţa Elena Lasconi anticipa că îl va primi către sfârşitul termenului maxim de 30 de zile, I.S.C. a fost rapid în comunicare. Autorităţile câmpulungene au înaintat raportul specialistului pe 29 februarie 2024 şi, după o săptămână, pe 7 martie 2024 – conform datei de ieşire din instituţie a adresei -, I.S.C. a informat Primăria Câmpulung în legătură cu ce are de făcut. Nemulţumit de lucrarea expertului care a analizat construcţiile şi dotările realizate în cadrul investiţiei, instituţia de control a cerut completarea raportului cu informaţiile lipsă. Până atunci, Bulevardul „Pardon” rămâne în starea de „încremenire” care produce plăcere PNL-iştilor, care au impresia că vor face vreo „brânză” la alegeri lovind în comunitatea câmpulungeană, prejudiciată prin faptul că nu poate beneficia, din punct de vedere rutier, de centrul municipiului.
- I.S.C. anunţă că menţine lucrarea oprită până când i se prezintă un „raport fundamentat”
Era de aşteptat ca angajaţii Inspectoratului Judeţean în Construcţii Argeş să cântărească fiecare cuvânt din raportul de expertiză, pentru a impune cât mai multe cerinţe de refacere a analizei, urmate, evident, de măsuri aplicate municipalităţii, după ce li se va prezenta documentaţia completă. Nu este exclus ca, nici după ce i se înaintează studiul rectificat, şefului I.S.C. Argeş să nu-i treacă nemulţumirea şi să ceară şi alte completări, dacă el consideră că este cazul. Ideea este – aţi înţeles – să se consume cât mai mult timp cu această expertiză care, probabil, nu va fi pe placul solicitantului… mult şi bine de acum înainte.
Să ne simţim flataţi de interesul pe care ni-l acordă instituţia judeţeană, în cadrul căreia nu prestează decât patru inspectori în construcţii, cinci cu şeful Florin Răzvan Barbu, care îşi canalizează energia către Câmpulung? La câte nereguli or fi în judeţ în acest domeniu al construcţiilor, mânuţa de angajaţi ne tratează cu o atenţie excesivă, dând impresia că bulevardul de la Câmpulung este prioritatea nr.1 a judeţului, prin gradul de pericol la care sunt expuşi beneficiarii plimbându-se pe o alee plină la tot pasul de „capcane”.
Trecem pentru obsesia cu iz politic a celor implicaţi într-un demers fără precedent la Câmpulung, unde o lucrare, căreia Liviu Ţâroiu îi spunea „la talpă”, este puricată şi la virgulele din raportul de expertiză – nu mai vorbim despre cercetarea ei în teren -, pentru a vă prezenta ce dorinţe noi are I.S.C. după lectura sârguincioasă a raportului. Mai precis, vrea analiză şi în subteran!
Celor de la I.S.C. Argeş nu le convine că expertiza nu se referă la lucrările cuprinse între străzile Istrate Rizeanu şi Poenaru Bordea, tronson la amenajarea căruia s-a renunţat, din motive financiare. Reţeaua de apă a fost pusă la punct şi în această parte a centrului şi, probabil, de aceea, se cere a fi luate în considerare intervenţiile pe această distanţă.
Apoi, solicitantul raportului reclamă faptul că nu au fost expertizate lucrările de instalaţii electrice. Alt motiv de nemulţumire: lipsa săpăturilor de sondaj privitoare atât la reţeaua de apă, pentru a stabili „materialele din care sunt confecţionate conductele, adâncimile de îngheţ, patul de nisip şi calitatea acestuia”, cât şi a sondajului vizând straturile rutiere, pentru a confirma structura şi grosimea acestora pe tronsoane şi calitatea materialelor folosite.
Altfel spus, expertul a întreprins lucrarea analizând-o la suprafaţă şi raportând-o la documentele constructorului – care a fost şi proiectantul ei -, fără a efectua sondajele a căror lipsă a fost reclamată de I.S.C.
În concluzie, instituţia de control menţine măsura de oprire a lucrărilor dispusă pe 3 noiembrie 2023 „până la prezentarea unui raport de expertiză fundamentat, care să evalueze starea tehnică a tuturor lucrărilor executate.” Bulevardul rămâne aşa cum îl vedeţi, nefinalizat în capătul dinspre Biserica „Sfântul Nicolae”, care trebuie pavat cu piatră cubică, şi închis circulaţiei rutiere până când epuizează I.S.C. „hârjoana” cu nervii câmpulungenilor. Într-un fel, nu face rău. Ca să meargă oamenii inspiraţi la vot!