8.5 C
Campulung Muscel
28/04/2024

Secţia de Etnografie şi Artă Populară Câmpulung vă propune: Simbolistica motivului VIŢA DE VIE în arta populară românească

Muzeul Municipal Câmpulung vă invită cu o deosebită plăcere să vizitați expoziția temporară “Simbolistica motivului vița de vie în arta populară românească”, deschisă până la finalul anului 2023 în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, realizată în colaborare cu  Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești.

Publicul vizitator poate admira o impresionantă colecţie de bunuri culturale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din secolul al XX-lea.

Expoziția cuprinde: piese vestimentare femeiești și bărbătești, țesături de interior, obiecte de cult, piese din ceramică, obiecte de uz casnic și gospodăresc utilizate la activitățile de întreținere a viței de vie, la cules, la căratul strugurilor și zdrobirea lor.

Fiecare motiv cusut cu migală şi măiestrie pe o ie sau pe orice altă piesă de îmbrăcăminte specifică portului tradiţional românesc are o anumită semnificaţie. În trecut, femeile care coseau iile erau asemenea unor preotese, care comunicau cu divinitatea. Ele se rugau înainte de a începe lucrul şi considerau că mâinile lor se supun la voia sufletului, care era în armonie cu Dumnezeu. Spre exemplu viţa de vie, cusută pe obiectele de îmbrăcăminte, simbolizează viaţa eternă, iar strugurii reprezintă vitalitate.

Vă aşteptăm cu mult drag să descoperiţi povestea fiecărui obiect expus şi să admirați realele minuni făurite de mâini dibace.

Manager Alexandru OPREA 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!