23/04/2025

Şcoala Mărcuş, transformată într-un Centru de Zi pentru vârstnici, ca să se evite internarea lor într-un azil

Înainte de a alege fosta Şcoală Mărcuş pentru transformarea ei într-un Centru de Zi de Asistenţă şi Recuperare pentru vârstnicii Câmpulungului, primăriţa Elena Lasconi, însoţită de city-manager-ul Ioana Marcu, a dat o tură pe la toate clădirile de şcoli şi cămine culturale rămase fără utilitate. Cele două au vizionat starea în care se găsesc fostele Şcoli Mărcuş şi Valea Româneştilor, Grădiniţa Şcoala Româneştilor şi fostele Cămine Culturale Vişoi şi Valea Româneştilor. Toate au nevoie de investiţii substanţiale, fiind clădiri vechi, neîntreţinute şi nefolosite de foarte mult timp. Şi interiorul, şi exteriorul poartă urmele lipsei de reparaţii consistente, de care aveau nevoie şi cât au fost în funcţiune, nu numai după încheierea activităţii. Elena Lasconi a optat pentru clădirea din Mărcuş, fiind compartimentată după nevoile viitorului aşezământ şi având curtea atât de generoasă, un avantaj faţă de celelalte. Căminul Cultural Vişoi a rămas, prin împrejurări obscure, fără niciun pic de curte. Centrul pentru vârstnici, pentru înfiinţarea căruia se alocă fonduri nerambursabile, constituie tema unui proiect pentru depunerea căruia Executivul a solicitat votul Consiliului Local la şedinţa extraordinară din 21 iulie 2023.

  • Proiect cu un buget de 7,4 milioane de lei, preponderent, fonduri nerambursabile   

Dacă Primăria Câmpulung va fi acceptată în programul de finanţare al PNRR cu această solicitare, centrul destinat persoanelor în vârstă va fi realizat în cadrul unui parteneriat cu Primăria Valea Mare Pravăţ. Cei doi parteneri vor colabora pentru realizarea proiectului „Înfiinţarea Centrului de Zi de Asistenţă şi Recuperare, cu echipă mobilă de îngrijire la domiciliu, pentru persoane vârstnice – A doua casă”. Finanţarea PNRR, la care aspiră municipalitatea câmpulungeană, se ridică la 7.413.700 lei, din care valoarea eligibilă este de 7.259.000 lei. Cheltuiala neeligibilă, pe care şi-o asumă Consiliul Local Câmpulung, se cifrează la 154.700 lei.

Vineri, 21 iulie 2023, aleşii municipali au fost de acord cu depunerea proiectului în cadrul apelului PNRR, care susţine financiar construirea, dotarea şi funcţionarea serviciilor sociale a 71 de astfel de centre de zi. Serviciu social, care va fi înfiinţat şi la Câmpulung, prin Direcţia de Asistenţă Socială. În caz că va fi admis la finanţare, Consiliul Local îşi asumă să asigure funcţionarea centrului cel puţin zece ani după încheierea perioadei de finanţare.

Centrul se deschide pentru persoane vârstnice din Câmpulung şi Valea Mare Pravăţ, dependente, într-o măsură mai mare sau mai mică, de ajutorul altora, care vor beneficia de servicii sociale de zi, acordate la sediul centrului, şi de servicii de îngrijire, acordate la domiciliul beneficiarilor de către echipa mobilă. Se urmăreşte, practic, prin acest demers să se prevină instituţionalizarea celor în vârstă.

Capacitatea centrului va fi de minim 75 persoane (beneficiari unici), alocată astfel: minim 50 persoane în cadrul centrului de zi şi minim 25 persoane în cadrul componentei serviciilor de îngrijire la domiciliu acordate de echipele mobile.

  • În 31 de ani, numărul vârstnicilor de peste 65 de ani a crescut de la 7,2% la 20,8%

Principala motivaţie a accesării programului de finanţare al PNRR o constituie numărul mare al câmpulungenilor cu vârsta de peste 65 de ani. Potrivit documentaţiei care explică necesitatea proiectului despre care relatăm, în Câmpulung trăiesc 3.427 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, care au nevoie de îngrijire de lungă durată. „Evoluţia demografică a municipiului Câmpulung în perioada 1992-2023 este în sensul creşterii populaţiei vârstnice, de-a lungul a 31 de ani, procentul celor cu vârsta peste 65 de ani crescând de la 7,2% la 20,8%.

Materialul de şedinţă punctează faptul că în municipiu nu există niciun spaţiu amenajat dedicat pensionarilor. „A existat un club al pensionarilor, care a activat în imobilul de pe strada Fraţii Goleşti, nr.1, dar care a fost desfiinţat, având în vedere starea avansată de degradare şi pericolul de prăbuşire iminentă a construcţiei în care funcţiona.”, punctează documentul.

La Valea Mare Pravăţ, partenerul Câmpulungului în proiect, numărul persoanelor de peste 65 de ani a crescut, în 32 de ani, de la 11,9% la 15,2%. În prezent, această categorie de vârstă include 399 de cetăţeni.

  • Centrul va oferi servicii de kinetoterapie, masaj, fizioterapie, gimnastică medicală, consiliere psihologică, dar şi de îngrijire personală

Din totalul de 3.826 de cetăţeni din Câmpulung şi Valea Mare Pravăţ trecuţi de vârsta luată ca reper pentru statistica prezentată, vor fi recrutaţi câte 50 de beneficiari zilnici pentru serviciile de zi de asistenţă şi recuperare şi în jur de 25 pentru serviciile de îngrijire la domiciliu.

Centrul va fi proiectat ca un spaţiu modern de relaxare şi socializare, care va beneficia de o grădină sau chiar parc pentru activităţile în aer liber, activităţile de reabilitare fizică, inclusiv plimbări în curtea centrului, grădinărit etc.

Potrivit descrierii succinte a investiţiei, centrul va deţine:

  • Sală multifuncţională/modulară (terapii de grup, terapii ocupaţionale, activităţi artistice, educaţionale etc.);
  • Cabinet de consiliere psihosocială, informare, consiliere juridică etc.;
  • Sală de kinetoterapie;
  • Sală de masaj;
  • Sală de fizioterapie;
  • Sală de gimnastică medicală;
  • Cabinet medical (dotat cu pat / canapea de consultaţii, stetoscop, tensiometru, aparat de urgenţă dotat cu medicamentele şi materialele prevăzute de normativele în vigoare) + izolator; spaţiu (cameră, dulap) închis cu cheie în care sunt depozitate medicamentele şi materialele necesare tratamentelor medicale, alte instalaţii şi echipamente necesare, conform reglementărilor în vigoare (de exemplu, chiuveta şi racord la canalizare şi reţeaua de apă);
  • Cabinet de consiliere psihologică şi psihoterapie;
  • Spaţiu destinat depozitării şi păstrării alimentelor şi hranei preparate, dotat cu instalaţii şi aparatură specifice (chiuvete cu apă curentă caldă şi rece, instalaţii pentru încălzit hrana / gătit mic dejun, hotă, frigider, congelator, maşină de spălat vase etc.);
  • Sală de mese (poate fi multifuncţională), dotată cu mobilier adecvat, funcţional şi confortabil şi materiale uşor de igienizat;
  • Spaţii igienico-sanitare pentru servicii de igienă personală: săli de duşuri (separate pe sexe) şi băi, dotate cu echipamente pentru alimentare cu apă caldă şi rece, amenajate corespunzător pentru evitarea posibilelor accidente (materiale antiderapante, uşor de igienizat etc.) şi a oricăror riscuri de infecţie; vestiare separate pe sexe;
  • Spaţii şi dotări adecvate pentru servicii de îngrijire personală (frizerie-coafură, manichiură, pedichiură, masaj, spălătorie).

Centrul va dispune de cel puţin o sală de primire şi triere pentru beneficiari. Intrarea în centru şi deplasarea în spaţiile comune trebuie să fie accesibile inclusiv pentru beneficiarii aflaţi în scaune cu rotile.

  • Cine poate beneficia de aceste servicii

Vor fi selectaţi vârstnici care se află în cel puţin una din următoarele situaţii: nu au familie şi nici alte cunoştinţe care să le întreţină; nu au posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii; nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată; se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, din cauza bolii ori stării fizice sau psihice.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!