Astăzi, 20 iulie 2023, în parcarea din faţa Primăriei, s-a desfăşurat o acţiune ce a avut un scop preventiv, cu rolul de a informa participanţii la trafic cu privire la modificarea legislaţiei rutiere. Inspectoratul de Poliţie Argeş a organizat acest eveniment pentru a asigura că toţi şoferii înţeleg corect cum vor fi sancţionaţi în cazul în care se află sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive şi provoacă accidente mortale.
- Închisoare cu executare pentru cei care provoacă accidente mortale, fiind băuți, drogați sau fără permis
Legea ce poartă numele „Anastasia” este binecunoscută publicului, fiind şi uşor de interpretat în ceea ce priveşte responsabilitatea conducătorilor auto. În special în cazul accidentelor rutiere soldate cu decesul unor persoane, este esenţial ca legislaţia să pedepsească adecvat lipsa de responsabilitate a şoferilor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, substanţelor psihoactive sau fără drept. Aşadar, oricine este vinovat de producerea unui accident mortal, fiind băut, drogat sau fără permis, va face închisoare cu executare, iar nicio instanţă nu va mai putea da o sentinţă cu suspendarea executării pedepsei.
Agentul şef principal Florin Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, a subliniat importanţa acestei acţiuni de informare şi conştientizare: „scopul activităţii de astăzi este unul preventiv, tocmai pentru ca toată lumea să poată înţelege, în mod corect, felul în care se aplică modificările legislaţiei rutiere, cu atât mai mult cu cât acestea indică o situaţie în care este evident aportul modului în care este săvârşită fapta. Mai precis, legea cunoscută de către public sub denumirea de Legea „Anastasia”, este o lege uşor de interpretat din perspectiva responsabilităţii conducătorilor auto, cu atât mai mult în situaţia producerii unor evenimente rutiere soldate cu decesul unor persoane, este important ca legislaţia să pedepsească în mod potrivit lipsa de responsabilitate a unor conducători auto care se află şi sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive sau conduc fără drept”. Totodată, acesta a remarcat faptul că oraşul Câmpulung este un loc cu tradiţii din punct de vedere auto. Astfel, este esenţial să se informeze cetăţenii din zonă despre schimbările legislative şi să promoveze o atitudine responsabilă în conducerea autovehiculelor. „Încerc să vin cât mai des şi în altă parte decât în Piteşti, îmi dau seama că sunt nevoit şi în teritoriu, cu atât mai mult. Câmpulungul este un oraş cu tradiţii din punct de vedere auto”, a menţionat purtătorul de cuvânt din cadrul IPJ Argeş, agent principal şef Florin Popa.
Prin intermediul acestei acţiuni, IPJ Argeş îşi propune să reducă numărul accidentelor rutiere grave cauzate de consumul de alcool sau substanţe interzise şi să creeze o comunitate mai sigură pe şosele. Înţelegerea noilor reguli şi aplicarea corectă a lor vor contribui la prevenirea unor astfel de tragedii şi la creşterea gradului de siguranţă în trafic.
Robert Adrian ŞTEFAN