25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Prefectul şi consilierii PNL Câmpulung forţează o dublă ilegalitate cu stimulentul pentru nou-născuţi

Liberalii, în frunte cu prefectul „Pardon” – expresie aparţinând 100% PSD-ului -, care au făcut o paradă ieftină cu respectarea legii în cazul bulevardului, forţează acum o ilegalitate cu stimulentul pentru nou-născuţi. O dublă ilegalitate, pentru că nu este legală nici acordarea ajutorului de către Consiliul Local şi nu este legală nici validarea votului în maniera dorită de PNL. Altfel spus, PNL-iştii, în frunte cu „groparii” de la judeţ ai propriului partid, tratează ca din spatele unei tarabe votul ratat din Consiliul Local, cu presiuni, cu telenovele, cu lacrimi şi atacuri la insensibilitatea de mamă şi de femeie a Elenei Lasconi. De parcă alegătorii au pus-o pe Lasconi în fruntea Câmpulungului ca femeie ori mamă! Au pus-o ca primar obligat să se supună legii, nu suspinelor publice şi mişculaţiilor ordinare ale „cioclilor” Câmpulungului, care nu ştiu ce să mai inventeze ca să spele obrazul murdar după blocarea, timp de un an, a lucrării de amenajare a Bulevardului „Pardon”. Din disperare electorală, liberalii au scos la interval găselniţa cu creşterea natalităţii cu un voucher de 1.500 de lei, un subiect care stoarce lacrimi, mai cu seamă după picarea lui în Consiliul Local din raţiuni în totalitate legate de legalitate. Nu este legal, indiferent că, în alte localităţi conduse de primari PSD, PNL, USR, aşa-zisul stimulent a fost aprobat de aleşi pe „barba” lor.

Neoficial, pentru că oficial nu poate oferi consultanţă Primăriei, Curtea de Conturi i-a spus Elenei Lasconi că stimulentul nu este legal

Înainte de a ajunge acest subiect delicat în Consiliul Local, Elena Lasconi a luat legătura cu şeful instituţiei care impută Primăriei banii atunci când sunt acordaţi nelegal: Curtea de Conturi. Era instituţia cea mai în măsură s-o lămurească dacă acordarea ajutorului pentru bebeluşi este în litera legii sau nu. Şeful Camerei de Conturi Argeş i-a dat un răspuns neoficial Elenei Lasconi, potrivit căruia o astfel de plată din bugetul Câmpulungului nu este legală. De ce neoficial? Pentru că instituţia nu poate acorda sfaturi pe tema legalităţii unităţilor teritorial-administrative pe care le controlează. Însă, ca să se evite situaţia imputării banilor consumaţi cu acordarea unui sprijin nelegal, primăriţa a fost ajutată cu un răspuns pe care, din raţiuni evidente, n-avea cum să-l primească în scris: stimulentul nu este legal.

Pentru Elena Lasconi, cel mai vânat primar din câţi a avut Câmpulungul, a fost suficient punctul de vedere al şefului Camerei de Conturi Argeş. Acesta este motivul pentru care iniţiativa grupului de consilieri PNL n-a primit avizul de legalitate al secretarului Ramona Simion şi al Direcţiei Juridice. N-are bază legală, în condiţiile în care în Legea finanţelor publice n-au fost identificate prevederi care să permită alocarea de fonduri pentru o astfel de iniţiativă.

Elena Lasconi: „Am vorbit cu Curtea de Conturi şi mi-au spus că este ilegal, să nu facem greşeala asta, că dăm banii înapoi”

Nici instanţele nu decid la fel atunci când astfel de chestiuni neclarificate prin lege ajung la „mâna” lor. Unii judecători permit Consiliilor Locale să acorde stimulentul pentru nou-născuţi, alţii, nu. Neexistând o lege care să le permită primăriilor să fie mărinimoase cu tinerele familii şi neexistând o consecvenţă în hotărâri a instanţelor de judecată, cum de au avut curaj aleşii din alte localităţi să aprobe sprijinul? Au avut, pentru că, şi dacă Curtea de Conturi îi găsesc în culpă, nu plătesc banii din buzunarul lor. Tot din banii comunităţii se recuperează prejudiciul.

Elena Lasconi, asupra căreia, în cei trei ani, s-a revărsat un purcoi de plângeri, reclamaţii şi petiţii la toate instituţiile de anchetă şi control, a ales prudenţa în locul emoţiei şi presiunii populiste a liberalilor. „În calitate de primar, trebuie să respect legea. Ştiu că absolut orice propunere trece prin Consiliul Local trebuie să aibă o bază legală în spate. Asta nu are. Şi nu pot să trec peste asta. În cazul în care dumneavoastră spuneţi că funcţionează în anumite localităţi, cu siguranţă, Curtea de Conturi nu a controlat acea speţă. Aş vrea să se autosesizeze organele competente din judeţul Argeş, mă refer strict la Curtea de Conturi şi la Instituţia Prefectului, să cerceteze dacă acele hotărâri de Consiliu sunt legale. Dar mă tem că, dacă domnul prefect a venit la strâns de semnături la Câmpulung, n-o să fie obiectiv şi n-o să se întâmple asta. Aş vrea să se autosesizeze Curtea de Conturi şi să verifice, pentru că, în afara mişcărilor populiste din spate, cei care vor plăti vor fi tot cetăţenii, în sensul că banii trebuie să fie recuperaţi. Trebuie daţi înapoi. Am avut şi noi discuţii la Curtea de Conturi şi în multe locuri, pentru a încerca să acordăm acest ajutor, chiar să-l creştem, şi nu am găsit niciun raţionament prin care să înţeleg că este legal. Sunt hotărâri definitive şi irevocabile în ţară, prin care se spune că este ilegală această acordare de către Consiliul Local, pentru că nu are în spate o bază legală. Dacă, mâine, Ministerul Familiei ar spune „avem un buget şi putem să-l derulăm prin primării”, iar noi să venim cu ceva în plus, nu este o problemă. Ar însemna că am avea o bază legală. Curtea de Conturi n-o să dea niciodată în scris cum să faci sau să nu faci. Ei vin să controleze dacă este legal sau nelegal. Am avut o discuţie cu şeful Curţii de Conturi şi mi-a spus că este o ţăcăneală şi că trebuie să dăm banii înapoi. (…) Am vorbit cu Curtea de Conturi şi mi-au spus că este ilegal, să nu facem greşeala asta, că dăm banii înapoi. O să fac o hârtie către prefectul judeţului, ca să verifice toate hotărârile de Consiliu favorabile. Să vedem care este obiectivitatea dânsului.”, a precizat Elena Lasconi, lămurită de Curtea de Conturi că nu este legal ce vor liberalii.

PNL-iştii o constrâng pe Elena Lasconi să pună în aplicare hotărârea picată la vot

Liberalii nu au obţinut suficiente voturi în Consiliul Local pentru a-şi trece propunerea nelegală. Au votat pentru stimulentul electoral PNL-iştii şi PSD-iştii însemnând 9 voturi. Cinci aleşi USR şi unul POL s-au abţinut, aşadar, 6 abţineri. Iar un ales POL a votat împotrivă. Ca să treacă de votul Consiliului Local, proiectul de hotărâre avea nevoie să fie aprobat cu majoritate absolută, adică jumătate + 1 din numărul consilierilor în funcţie. Zece voturi, mai precis.

După şedinţă, PNL-iştii, în funte cu „dirijorii” mârşăviei cu Bulevardul „Pardon”, Gorghiu şi Perianu, au început o presiune abjectă, cum că hotărârea a trecut, fiind suficientă o majoritate simplă, adică jumătate + 1 din numărul consilierilor prezenţi. Scriu pe Facebook cei de la PNL că: „Mai mulţi jurişti din cadrul Instituţiei Prefectului (n.r. probabil, aceiaşi jurişti care au servit atacul politic al lui Perianu) au concluzionat că proiectul avea nevoie de o majoritate simplă a CL Câmpulung. Rezultând că proiectul a fost aprobat.”
După eşecul de la Câmpulung al demersului patetic al PNL, care n-a avut nicio jenă să chinuiască o întreagă comunitate cu o lucrare blocată în instanţă, prefectul Radu Perianu şi ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, au declanşat o acţiune de constrângere a Elenei Lasconi ca să accepte o ilegalitate. Adică să pună în aplicare o hotărâre ilegală şi, pe deasupra, respinsă la vot. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!