25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

ADRIAN SĂVOIU: “Treptele unei vieţi”

Foto: Ileana și Benone Săvoiu, părinţii lui Adrian Săvoiu

Descendent al unor vechi moșneni musceleni, s-a născut în 1954 la Câmpulung, într-o familie de profesori. A făcut studii gimnaziale și liceale în orașul natal, iar după bacalaureat a urmat Facultatea de Litere din cadrul Universității București, specialitatea română-latină (promoția 1978). Păstrând tradiția familiei sale, întreaga viață a fost profesor. De la debutul publicistic din anul 1977, a publicat constant articole, studii de istorie și critică literară, eseuri și recenzii.

În anul 1977 a devenit membru al Societății Numismatice Române, apoi al Societății de Științe Filologice din România. Ca recunoaștere a activității publicistice de promovare, dar și de recuperare a valorilor culturale muscelene, a fost numit Membru de Onoare al Societății de Științe Istorice din România, filiala Muscel.
A îngrijit ediții ale unor scriitori români: C.D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. În calitate de legatar al poetului Mihai Moșandrei, a tipărit cărți și articole în care a evocat personalitatea scriitorului și a analizat aspecte ale operei sale.

Pe linia pasiunii pentru cultura și istoria orașului natal și a Muscelului se înscriu numeroase volume ori albume publicate de-a lungul timpului. Preocupat de cartografia medievală, a identificat și comentat primele hărți în care apare Câmpulungul medieval.
Pornit în recuperarea memoriei ascendenților săi direcți, a reconstituit prin documente și mărturii orale istoria a cinci generații din familia sa.

A fost colaborator la Radio România și a participat la numeroase emisiuni culturale pe teme de istorie literară ori de evocare a unor personalități. În prezent realizează la Radio Muscel FM serialul „Poveștile orașului Câmpulung”, care a ajuns la 70 de episoade.

În paralel cu activitatea de la catedră, pentru care a primit diploma „Gh. Lazăr clasa I” (cea mai înaltă distincție din învățământul preuniversitar românesc), a avut și alte preocupări în domeniul didactic: a fost formator național, a lucrat în programul Phare și a elaborat subiecte pentru Examenele Naționale de Capacitate și Bacalaureat.

Bogata activitate didactică și experiența de profesor s-au concretizat în alcătuirea manualelor de limba și literatura română pentru toate clasele de liceu, a unor ghiduri și auxiliare didactice, tipărite la edituri importante: Art, Humanitas, All, Teora. A fost implicat în reforma învățământului profesional și tehnic din România și a scris manuale pentru elevii din Școlile de Arte și Meserii.

A participat la numeroase congrese și conferințe, simpozioane naționale și sesiuni de comunicări științifice cu lucrări care s-au publicat ulterior în volume ori reviste de specialitate.
În anul 2011, Primăria și Consiliul Local i-au acordat tilul de „Cetățean de Onoare al municipiului Câmpulung Muscel” pentru „bogata activitate în domeniul literar, didactic și publicistic”. Tot în 2011, Consiliul Județean Argeș i-a conferit titlul de Fiu al Argeșului „pentru prestigiul moral, profesional și civic”. Pentru realizările sale, din anul 2013 figurează în „Who is Who – Enciclopedia personalităților din România”. (Sursa: Wikipedia)

Cei care mi-au dat nume

“Când am mai crescut, a început să-mi placă să ies la plimbare cu părinții. Mama, Tata și cu mine ne îmbrăcam frumos și ieșeam la promenadă în oraș. Formația era deja stabilită: ai mei de o parte și de alta, iar eu la mijloc. De cum intram pe Bulevard, imediat se găsea cineva să îi salute pe ai mei: „Sărut mâna, doamnă profesoară!”, „Bună ziua, domnule profesor!”. Mama răspundea cu zâmbetul pe buze, în timp ce Tata dădea binețe, cu un gest larg, ridicându-și pălăria și înclinându-se ușor.
Îmi plăcea să casc gura la discuțiile lor, chiar dacă subiectul nu-l înțelegeam întotdeauna.”

Jurnal la nouă ani

La nouă ani, când eram elev la Școala „Oprea D. Iorgulescu” din Câmpulung, devenisem un mic observator al naturii. Într-un caiet-vocabular dictando, începusem să consemnez ce se întâmpla în fiecare zi: observații naive despre fenomenele meteorologice. Dacă pe jumătatea din stânga paginii scriam constatarea din ziua respectivă, pe cea din dreapta alăturam și un mic desen, care să ilustreze scurtele însemnări. Pe prima filă a caietului-vocabular am pus și un titlu: „Calendar 1964”.

Calendar 1964
Azi 11 martie. Afară este cald. Zăpada s-a topit. După masă cerul s-a înnourat.
Azi 13 martie. Cerul s-a menținut înnourat toată ziua.
Azi 14 martie. Au început să cadă fulgi de zăpadă. Soarele nu s-a arătat pe cer toată ziua. Este frig.
Azi 15 martie. Pământul s-a acoperit cu un strat de zăpadă. Soarele s-a arătat puțin pe cer.
Azi 16 martie. Spre seară a început să ningă din nou. Dar afară era moină și [zăpada] se topea.
Azi 17 martie. Cerul a fost senin aproape toată ziua. Zăpada s-a topit aproape de tot.
Azi 18 martie. Cerul a fost înnourat toată ziua.
Azi 19 martie. A[u] început să cadă fulgi de zăpadă. Dar se topesc imediat pentru că afară este cald.
Azi 20 martie. De dimineață a fost ceață. Dar pe urmă s-a încălzit și soarele s-a arătat pe cer toată ziua.
Azi 21 martie. De dimineață a fost ceață și cerul a fost înnourat.
Azi 22 martie. Cerul a fost înnourat toată ziua. A început să plouă.
Azi 23 martie. De dimineață a fost ceață. După masă cerul s-a înnourat.
Azi 24 martie. Cerul a fost înnourat aproape toată ziua. Am văzut primele berze.
Azi 25 martie. Cerul a fost înnourat toată ziua. Am văzut primele berze.
Azi 26 martie. Cerul a fost senin toată ziua. Este cald și bine. Harnicele furnici aleargă pe movilițele de pământ. S-a înălțat în văzduh primul fluture.
Azi 29 martie. Cerul a fost senin aproape toată ziua. Este cald. Păsărelele ciripesc vesele pe crenguțele copacilor.
Azi 30 martie. De dimineață cerul a fost senin. După-masă s-a înnourat.
Azi 1 aprilie. Cerul a fost înnourat toată ziua. A început să plouă mărunt.
Azi 2 aprilie. Cerul a fost senin toată ziua. Păsărelele ciripesc vesele.
Azi 4 aprilie. Cerul a fost înnourat toată ziua. A început să plouă. A tunat și fulgerat prima oară anul acesta.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!