Anul trecut, pe 8 noiembrie, într-o zi de mare sărbătoare creştină, prefectul Radu Perianu deschidea al doilea proces pentru oprirea unei lucrări în Câmpulung: blocul social din Grui, pe care Liviu Ţâroiu a ţinut morţiş să-l ridice pe un amplasament care a stârnit şi stârneşte pe mai departe nemulţumiri. Proiectul imobilului cu 50 de locuinţe cu regim social datează din mandatul 2016-2020, când a fost obţinută şi finanţarea din partea Ministerului Dezvoltării, partener al municipalităţii obligate să contribuie şi ea cu un sfert din valoarea totală a investiţiei. În prezent, nu cunoaştem la ce costuri se raportează autorităţile, întrucât, mai mult ca sigur, preţul construcţiei rezultat din licitaţia de acum trei ani nu mai este valabil astăzi. Şi nici administraţia publică nu dă în clocot să-l actualizeze, de vreme ce şantierul este oprit până la finalizarea definitivă a litigiului declanşat de Radu Perianu, pentru anularea autorizaţiei de construire. Vă amintim că, la data la care oamenii lui Perianu au dat fuga la Tribunalul Argeş, Primăria Câmpulung obţinuse şi transmisese celor două instituţii potrivnice din raţiuni politice, Prefectura şi ISC, cele două avize care au lipsit la controlul din vara anului 2022. Dar, cu toate acestea, Perianu a dat înainte, scopul lui, ca prefect, fiind nu să ajute o primărie din teritoriu să se pună în ordine cu documentele şi să realizeze o lucrare în condiţii depline de legalitate, ci, pur şi simplu, să i-o blocheze.
- Interesul prefectului: lucrarea să rămână fără autorizaţie. Interesul cetăţenilor: blocul să nu se construiască aproape de ei
Prefectul a dat-o în judecată pe Elena Lasconi, în calitate de primar al Câmpulungului, deşi, cu 12 zile înainte de a depune cererea la Tribunalul Argeş, i se înaintaseră actele care au lipsit la controlul ISC din 19 iulie 2022. Pe 20 octombrie 2022, Primăria a trimis la Prefectură avizul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş şi avizul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş, ambele obţinute pe 17 octombrie 2022. Aceleaşi documente au fost înaintate şi ISC pe 31 octombrie 2022. Chiar şi aşa, demersul politic a continuat, la fel ca în cazul Bulevardului „Pardon”, „marea” realizare a lui Radu Perianu în mandatul său de prefect.
Procesul deschis de prefect pentru anularea Autorizaţiei de construire nr.105/10 noiembrie 2021 a început pe 27 februarie 2023 şi a antrenat şi 18 cetăţeni interesaţi ca blocul să nu se construiască aproape de locuinţele lor.
- Cerinţele primarului de la expert: să stabilească dacă investiţia se derulează în condiţii depline de legalitate
Atât primarul municipiului Câmpulung, cât şi intervenienţii au solicitat proba cu expertiza, acceptată de instanţă la termenul din 12 iunie 2023. Pe 26 iunie 2023, la următoarea înfăţişare în instanţă, a fost desemnat, prin tragere la sorţi, specialistul care va întocmi expertiza tehnică judiciară în specialitatea arhitectură. Lucrarea acestuia trebuie să clarifice o serie de obiective, unele cerute de primarul municipiului, altele de către intervenienţi.
Obiectivele propuse de primar privesc, în special, documentaţia care stă în spatele investiţiei. Prima cerinţă a municipalităţii de la raportul de expertiză este „să stabilească dacă lucrările de construire, astfel cum au fost proiectate şi autorizate, precum şi completate prin avizul IPJ Argeş – Serviciul Rutier şi Notificarea de Asistenţă de Specialitate Publică, emisă de Direcţia de Sănătate Publică Argeş (n.r. ambele documente fiind datate 17 octombrie 2022), necondiţionate, îndeplinesc cerinţele de urbanism, de mediu, de calitate şi siguranţă în construcţii.
A doua solicitare a primarului, ca pârât târât din nou într-un proces de către prefectul PNL, de la expert este „să stabilească dacă DTAC (n.r. documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire) are caracter complet/incomplet; pentru ipoteza în care se va constata existenţa unor lipsuri, să se precizeze dacă acestea pot fi acoperite prin complinirea ulterioară.” Iar a treia cerinţă şi ultima: „să se stabilească dacă deficienţele constatate de ISC au fost remediate de către emitentul autorizaţiei de construire, ulterior controlului.”
- Cei care stau în blocul P2 cer expertului să lămurească dacă şi cât le este afectat gradul de însorire
Intervenienţii acceptaţi în procesul Prefecturii cu primarul şi municipalitatea câmpulungeană vor ca expertul să lămurească ce-i „doare” pe ei: vecinătatea blocului social, „plantat” prea aproape de imobilul în care locuiesc. Şi anume: „dacă studiul de însorire depus la dosar s-a efectuat şi a fost avut în vedere şi pentru blocul P2 de pe strada Carpaţi, urmând a comunica la ce imobile se referă; dacă pentru blocul P2 de pe strada Carpaţi este afectat gradul de însorire; dacă pentru blocul P2 se reduce gradul de însorire prin edificarea noi construcţii – bloc de locuinţe sociale; care este distanţa dintre blocul de locuinţe sociale şi blocul P2, de pe strada Carpaţi, unde locuiesc intervenienţii, dacă este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte (…); dacă prin amplasarea blocului de locuinţe sociale se asigură pentru blocul P2 însorirea pe o durată de minimum 1 şi 1/2 ore, la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate.
Intervenienţii mai vor ca raportul de expertiză să clarifice şi dacă era necesar, pentru derularea acestui proiect, să fie aprobate documentaţii PUZ şi PUG. În plus, „să se verifice profilul străzii Carpaţi şi dacă au avut loc modificări ale acesteia şi ce norme au fost încălcate în acest sens.” Locatarii mai cer expertului şi să se pronunţe dacă, prin modul în care se derulează construcţia blocului de locuinţe sociale, se respectă proiectul în ceea ce priveşte parcarea subterană şi ce alte modificări au mai intervenit în derularea lui.
Litigiului iniţiat de prefect i-a fost conexată cauza municipalităţii împotriva actelor instituţiei de control. Vă amintim că, pe 12 ianuarie 2023, Municipiul Câmpulung, reprezentat prin primarul Elena Lasconi, a deschis un proces pentru anularea proceselor verbale şi a răspunsului ISC, care a privat municipalitatea de dreptul de a i se răspunde la obiecţiuni. Acţiunea Primăriei Câmpulung se judecă împreună cu cea a Prefecturii. Magda BĂNCESCU