25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Proiectul lui Petruț Rizea, absolvent al Colegiului Național „Carol I”, premiat la Universitatea din București

Petruț Rizea, absolvent al Colegiului Național Pedagogic „Carol I” și actual profesor în București, a fost premiat, de curând, pentru proiectul cu care a participat la o competiție desfășurată în cadrul Universității din București, respectiv UBTalks, intitulat „Bullying și Cyberbulling”. Competiția s-a concentrat pe prezentarea celor mai ingenioase idei dintr-o varietate de domenii, cum ar fi medicina, poezia, arta în general, învățământul, educația și altele.

  • Proiectul s-a axat pe conștientizarea efectului de bullying și cyberbullying

Proiectul lui Petruț Rizea s-a axat pe transmiterea importanței conștientizării bullying-ului și a cyberbullying-ului, două forme de hărțuire cu impact negativ asupra indivizilor. Bullying-ul reprezintă hărțuirea mentală și fizică, în timp ce cyberbullying-ul se referă la hărțuirea on-line, în care persoanele insultă, fac ironii sau jigniri bazate pe aspect sau alte caracteristici ale altor persoane.

Competiția a avut trei etape distincte, iar prima etapă a constat în trimiterea unei idei de proiect, care a fost implementată în cadrul Universității, la una dintre disciplinele implicate în concurs. Ideea sa de proiect care a abordat bullying-ul și cyberbullying-ul, a fost inițial dezvoltată în cadrul disciplinei „Psihologia educației”, unde a obținut nota maximă, 10. Proiectul a fost apoi înscris în competiția UBTalks. „Am trimis aceeași idee de proiect cu bullying și cyberbullying pe care am avut-o la o disciplină din facultate: „Pshihologia educației”, a menționat Petruț Rizea. La scurt timp, Petruț a primit un mail de confirmare a faptului că proiectul său a fost acceptat și că urmează etapa semifinalei. În semifinală, pentru a accede direct în finală, Petruț Rizea a beneficiat de un „skip-line”. „Ca să ajung în finală, fără să fie nevoie să mă mai prezint și să trec de etapa semifinală, am făcut un „skip-line”. Skip-lineul reprezintă votul on-line și foarte mulți oameni din on-line au votat ideea mea de proiect și prin prisma acestui vot am trecut direct în finală”, a explicat acesta.

  • Petruț Rizea: „Am vrut să aduc un element de noutate și să fie ceva diferit”

Etapa finală a constat în prezentarea ideii de proiect, fie cu suport vizual, fie fără. Dorind să ofere o experiență mai practică și interactivă, Petruț Rizea a decis să nu se limiteze la o simplă prezentare în fața juriului, citind informațiile de pe slide-uri. În schimb, acesta a creat un videoclip în care a adunat mărturii ale mai multor persoane care au fost victime ale bullying-ului și cyberbullying-ului. „În etapa finală formatul a fost cel prin care a trebuit să prezentăm, cu suport sau nu, ideea noastră de proiect. Dorind să fac ceva mai practic și ceva mai interactiv, nu am stat cu prezentarea în față și am citit efectiv de pe slide-uri și am expus foarte multe informații, ci am vrut să fie ceva mai aplicat, în sensul că am făcut un videoclip în care am adunat mai multe impresii a mai multor oameni care au fost supuși bullying-ului și cyberbullying-ului și am scris efectiv relatările lor, astfel încât ele să fie privite „la rece” de către noi și să înțelegem care sunt consecințele bullying-ului și ce poate lăsa el în experiența de viață a celor care au parte de acest fenomen negativ. Acest videoclip a fost doar în partea de final, fiind o noutate. Am vrut să aduc un element de noutate și să fie ceva diferit”, a relatat Petruț Rizea.

Locația în care proiectul lui Petruț Rizea a fost susținut a fost Grădina Botanică „Dimitrie Brânză” din București. Din aproximativ 70-80 de persoane care s-au înscris în competiție, doar 20 au ajuns în finală. În etapa finală s-au acordat premii pentru mai multe proiecte, dar nu toate au fost premiate. Unele proiecte au fost recompensate cu participarea la o școală de creativitate, în timp ce altele au primit premii în bani. Petruț Rizea a obținut un premiu în bani în valoare de 100 de euro pentru ideea sa de proiect și a fost sponsorizat de către BCR. Președintele juriului a fost Liviu Papadima, fost decan al Facultății de Litere din București, iar juriul a fost format din specialiști în comunicare, profesori universitari doctori de la Facultatea de Litere și reprezentanți ai sponsorilor. Cei din urmă nu au avut, însă, putere decizională în ceea ce privește verdictul final. Proiectele au fost premiate în funcție de sustenabilitatea și noutatea ideilor prezentate. Cele mai mari sume acordate drept premii au fost de 200 de euro, urmate de sume de 100 și 50 de euro. În total au fost acordate între 10 și 12 premii.

Proiectul lui Petruț Rizea a impresionat juriul prin abordarea sa inovatoare și prin efortul de a aduce în prim-plan consecințele negative ale bullying-ului și cyberbullying-ului. Premiul câștigat de acesta reprezintă o recunoaștere a valorii și importanței proiectului său în cadrul competiției de la Universitatea din București.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!