25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Eleva Cleopatra Dogaru poate obține un rezultat foarte bun la concursul „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”

Eleva Cleopatra Dogaru, de la Școala Gimnazială „Nanu Muscel”, se pregătește cu entuziasm și determinare pentru participarea la Concursul Național intitulat „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”, ediția a III-a. Acest concurs este organizat de Societatea de Științe Istorice din România, respectiv Filiala Muscel, reprezentantul acesteia fiind profesorul Ion Oană.

  • Cleopatra participă la secțiunea a IV-a a concursului, cu două afișe realizate de aceasta

Concursul este structurat în patru secțiuni, iar eleva Școlii Gimnaziale „Nanu Muscel”, Cleopatra Dogaru, îndrumată de către profesorul coordonator, Claudiu Călcîi, a ales să se înscrie în secțiunea a IV-a. Aceasta cuprinde realizarea unui afiș tematic, fiind împărțită în două părți distincte. Prima parte constă în crearea unui afiș pentru ediția următoare a proiectului, care poate fi realizat în diverse tehnici artistice, cum ar fi desenul, grafica, pictura sau colajul fototematic. Lucrările pot fi realizate manual sau digital, având formatul A4. De asemenea, desenul trebuie să reprezinte o îmbinare a celor trei tipuri de patrimoniu cultural: imobil, mobil și imaterial.

Cleopatra Dogaru a creat un desen pentru prima parte a secțiunii a IV-a, reprezentând o combinație inspirată a celor trei tipuri de patrimoniu, pe care l-a prezentat publicului prezent la întrunirea Cercului de istorie din Câmpulung.  „În acest desen am ilustrat elementele patrimoniului cultural, respectiv mobil: un soare, ilustrat printr-o farfurie din lut pictată manual, patrimoniul imobil: o biserică veche, și patrimoniul imaterial: sărbătoarea Paștelui”, a menționat Cleopatra. Este important de menționat că participarea acesteia, în acest moment, reprezintă etapa la nivel județean, iar lucrările selectate vor fi trimise pentru etapa națională a concursului. Respectând regulamentul concursului, materialele trebuiau prezentate într-un cadru științific, iar întrunirea Cercului de istorie organizat joi, 15 iunie 2023, la Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, a fost locul ideal pentru această prezentare. Potrivit profesorului îndrumător, Claudiu Călcîi, Cleopatra Dogaru este recunoscută în Școala Gimnazială „Nanu Muscel” și, probabil, și la nivel local, pentru expozițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului. Ea este considerată o elevă foarte talentată și pasionată de istorie. „Cleopatra Dogaru este binecunoscută în Școala Gimnazială „Nanu Muscel”, cu siguranță, dar cred că și la nivel local, prin expozițiile pe care le-a făcut, este o elevă foarte talentată”, a specificat profesorul Claudiu Călcîi. În cazul în care desenul va fi câștigător, acesta va fi folosit pe afișul ediției următoare a concursului „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”, ediția a IV-a.

A doua parte a concursului constă în realizarea unui afiș de promovare pentru un târg de produse de artizanat sau un festival intercultural dedicat sărbătorilor primăverii. La o ediție anterioară, eleva Școlii Gimnaziale „Nanu Muscel” a prezentat un port tradițional popular și a făcut o comparație între două costume tradiționale populare, unul expus la Muzeul din Nămăești și unul păstrat în colecția particulară a familiei Enaru. De data aceasta, inspirația s-a potrivit cu tema „Ziua Iei” și a târgului de produse. Cleopatra Dogaru a creat al doilea desen pe această temă, ilustrând un târg de produse de artizanat și folosind elemente tradiționale. „La o altă ediție am venit cu prezentarea acelui port tradițional popular, acea comparație între două costume tradiționale populare, unul păstrat la Muzeul din Nămăești și unul păstrat în colecția particulară a familiei Enaru. Ideea noastră s-a potrivit foarte mult cu „Ziua Iei” și a târgului realizat, care au servit ca inspirație pentru Cleopatra în vederea realizării celui de-al doilea desen”, a specificat profesorul Claudiu Călcîi.

În ceea ce privește lucrarea, potrivit Cleopatrei Dogaru, „în acest afiș am ilustrat un târg de produse de artizanat, am folosit elemente tradiționale: o ie, o fotă, două ulcioare, o traistă, o opincă, o lingură și o furculiță sculptate, o farfurie din lut pictată manual și două păpuși îmbrăcate în straie tradiționale”.

Aceste lucrări urmează să ajungă în fața unui juriu care va decide dacă vor fi câștigătoare. Potrivit profesorului Claudiu Călcîi, există o competiție destul de mare în întreaga țară, însă, cu toate acestea, „sper din toată inima să fie și premiate. Sigur că va fi concurență pe întreaga țară, însă îmi doresc să câștigăm”, a menționat profesorul, încrezător că talentata elevă a Școlii Gimnaziale „Nanu Muscel” va avea parte de un succes bine meritat în acest concurs.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!