La una dintre şedinţele de Consiliu Local ale acestei primăveri, viceprimarul Ion Pârnuţă le-a imputat colegilor că unii dintre „tăietorii de frunză” din Primăria Rucăr sunt ţinuţi în braţe chiar de aleşi. Secundul lui Ionel Dulamă a confirmat starea de tensiune din Primărie, despre care s-a discutat în mod repetat cât şeful Executivului a lipsit din motive de sănătate. Pârnuţă voia chiar schimbări în organigramă, idee la care a trebuit să renunţe, nefiind susţinut de colegii consilieri dintr-un motiv simplu: ce rost are să-şi pună în cap electoratul? Şi cu un an înainte de alegeri!
- Pârnuţă: „Am fost monitorizat de patru persoane care stau pe aici şi se uită pe la toate uşile”
Întrebat despre stadiul uneia dintre licitaţiile cu miză mare, aflată în derulare, vicele Pârnuţă spunea că abia aşteaptă să fie închegată o comisie cu astfel de atribuţii. „Sper că, într-o lună, avem o comisie de licitaţie, ca să nu mă mai facă pe mine hoţ, să ţipe pe aici, să urle la mine! Că sunt mincinos şi hoţ, că le e frică că fur eu şi nu fură ei. M-a urmărit domnul de la Fonduri două săptămâni, ca să vadă dacă duc eu pe cineva acolo sau dacă mă interesează pe mine. Am fost monitorizat de patru persoane care stau pe aici şi se uită pe la toate uşile.”, a povestit în Consiliu vicele Pârnuţă despre degradarea atmosferei în Primărie unde, nu cu mult timp în urmă, a avut loc un scandal de pomină în toată localitatea.
„Daţi-le de lucru!”, i-a cerut Gabriela Gheorghe, ţintindu-i pe cei care, neavând ce presta în timpul programului, fac pe „007”. „N-am eu atribuţiuni ca să le dau.”, a punctat cel de-al doilea om în Primărie, care putea să le dea de lucru cât a ţinut locul primarului.
- Vicele îi acuză pe consilieri că îi ţin în braţe pe unii din Primărie care nu-şi fac treaba
Cu o şedinţă-două înaintea scandalului care l-a determinat pe Pârnuţă să povestească o mică parte din cele întâmplate, viceprimarul le propunea colegilor din Consiliu să fie revizuită organigrama. Discuţia a plecat de la propunerea Gabrielei Gheorghe – respinsă de Consiliu – de desfiinţare a postului de administrator public, ocupat de PSD-istul Viorel Ţîru. Cu care, preciza viceprimarul, el nu colaborează decât „instituţional”. Însă nu poziţia acestuia o vrea eliminată din schema de personal a Primăriei, pentru că, „de bine, de rău, faţă de alţii, el îşi face treaba.”, zice tot Pârnuţă, care vrea schimbări în toată organigrama.
„Eu v-aş propune altceva. Fără jigniri, fără să diminuăm atribuţiunile Consiliului Local, după cum ne pică bine sau nu ne pică bine, eu v-aş propune să analizăm toată organigrama. Nu este numai cazul lui (n.r. al administratorului public), sunt multe cazuri. Eu n-am vrut să mă bag, pentru că eu sunt de la culesul porumbului până la tăiatul cocenilor (n.r. în postura de înlocuitor al primarului). Dar eu aş propune Consiliului să analizeze toată organigrama. Dacă avem sânge în noi, analizăm toată organigrama. Şi nepărtinitor. Şi fără interese obscure. Nu că eu sunt de acord să plece Ţîru. De bine, de rău, am făcut treabă cu el mai mult decât cu alţii pe care dumneavoastră îi ţineţi în braţe. Dar dacă vreţi să facem aşa, fără camere sau cu camere, cum vreţi, şi avem sânge în noi, haideţi să analizăm toată organigrama! Şi după aceea facem economie la buget. Sunt puncte unde mai trebuie oameni, sunt puncte unde se cheltuiesc bani, sunt puncte unde este nevoie de bani. Dar haideţi să analizăm totul. Obiectiv şi cu cărţile deschise. Fără să câştigăm… să ne arătăm muşchii, că eu fac aşa, eu fac aşa… nu politic, matematic aş vrea să facem.”, este propunerea lansată colegilor de viceprimarul Pârnuţă în această primăvară.
- Viceprimarul: „M-au vândut şi ai mei, d-apoi alţii!”
Unora nu le-a displăcut în totalitate ideea unei discuţii pe acest subiect, cu condiţia să nu fie înregistrată video şi audio. Cum să-i audă votanţii din Primărie că dezbat cine îşi face treaba şi cine încasează salariul degeaba?! „Cum vreţi dumneavoastră. Eu aşa o văd, dacă vreţi să facem ceva constructiv. Să nu mai gândim politic, căci noi pe scaunele acestea stăm astăzi. Mâine nu mai stăm, stau alţii, şi în urma noastră lăsăm praf. Nu cu jignire, hai să citim tot Codul Administrativ, să-l citim cum trebuie şi să nu ne mai jignim. Legea este aceeaşi pentru toţi. Nu să analizăm un individ. Şi eu poate am greşit când am analizat un individ şi dumneavoastră n-aţi fost de acord cu mine. O parte dintre dumneavoastră. M-au vândut şi ai mei, d-apoi alţii! Nu că… eu sunt cerşetor pentru tine. Dacă vreţi să facem ceva, să terminăm cu stările acestea de tensiune… se depun proiecte grămadă. Haideţi să alergăm după asta! Putem dezvolta Rucărul. Nu să stăm să ne certăm toată ziua!”, a continuat mesajul pacifist al viceprimarului adus la realitate de colega de la Pro România. „Cu cine să alergăm, domnul vice? Cu cine să alergăm după proiecte?”, l-a întrebat retoric Gabriela Gheorghe.
„Pentru asta am propus analiza întregii organigrame. Eu, unul, ca să stau toată ziua… şi să le fie frică şi la angajaţi… Spune-mi în lege unde greşesc. Haideţi să vedem cum este în lege. O să vedeţi câte vi se cer dumneavoastră ca consilieri. Nu să ne jignim şi să spunem: citesc eu unde vreau! Am fost forţat să mă uit şi eu pe multe legi. Nu că… hai că-ţi plătesc eu poliţe… hai să terminăm cu gândirea politică, cu manipularea oamenilor. Dacă vrem să facem ceva, eu asta propun. Faceţi o comisie primarul cu Consiliul şi analizaţi cu tot Executivul. Primarul, că este cel tras de mânecă de toată lumea, şi cu Consiliul. Trebuie să fie o echipă. Nu mai putem să fim unii proşti şi alţii deştepţi. Să mai terminăm cu jocul acesta: că-ţi arăt eu ţie, îmi arăţi tu mie. Eu, unul, m-am săturat de atâtea certuri.”, s-a cam victimizat Pârnuţă.
- Opoziţia de la Rucăr funcţionează după teoria capului plecat, pe care sabia nu-l taie
Încă de la acea dezbatere, vicele a trebuit să se împace cu gândul că propunerea sa a fost degeaba. I-a demontat teoria revizuirii organigramei, un atribuit care ţine în totalitate de Consiliul Local, liberalul Genel Lupu, potrivit căruia nu trebuie să se bage consilierii peste Executiv. „Atâta timp cât ne vedem fiecare de bucăţica pentru care suntem votaţi, cred că este în regulă. Noi nu trebuie să ne băgăm în Executiv. Noi aprobăm, dar dacă hotărârile noastre nu sunt duse la îndeplinire de către oameni din Primărie şi conducerea primarului, aprobăm degeaba. Ridicăm mâna, facem un maldăr de proiecte şi nu ajung să fie finalizate. A finaliza un proiect hotărât în Consiliu presupune multă muncă a diverse compartimente din Primărie. Nu trebuie să ne îndreptăm împotriva unor funcţionari ai Primăriei şi să spunem: tu faci treabă, tu nu faci treabă. Fiecare ştie cel mai bine ce are de făcut şi, cu siguranţă, primarul şi dumneavoastră ştiţi mai bine ce se întâmplă acolo. Dar să duci la îndeplinire nişte proiecte se face cu om pe funcţie, cu responsabilitate. Nu trebuie să ne îndreptăm împotriva Executivului, să ne amestecăm în problema Executivului. Pentru Executiv răspunde primarul. El ştie cel mai bine cu cine lucrează, dacă cel care lucrează cu dânsul îşi face bine treaba sau nu şi-o face. Noi putem observa din afară dacă sunt duse sau nu la îndeplinire nişte proiecte. Nu trebuie ca funcţionarii din Primăria Rucăr să lucreze sub auspiciile că ştii… nu şi-ar merita banii. Cred că fiecare îşi merită banii pe funcţia pe care o are. Dacă îşi merită banii se vede în rezultatul muncii fiecăruia. Nu cred că trebuie să ajungem într-acolo încât noi ne băgăm peste Executiv, Executivul se bagă peste noi sau, când ajungem într-o comisie, ne este teamă să participăm, că se întâmplă nu ştiu ce lucruri. Nu cred că pleacă de aici ilegalităţi. Dacă pleacă din alte părţi… să iasă la suprafaţă şi să se termine cu aceste chestii.”, a fost alocuţiunea lui Genel Lupu, din care a reieşit că el şi colegii de la PNL nu vor să se pună rău cu personalul Primăriei.
- „Sunt multe orgolii… sunt şi interese în Primărie”
Totuşi, de dragul discuţiei, acesta a lansat teoria unei reorganizări din mers a instituţiei. Adică să nu se mai ocupe posturile celor care vor ieşi la pensie în următorii ani. Dar exclus să se producă disponibilizări. „Nu trebuie să dăm nişte oameni afară, că vrem noi să economisim 5.000 de lei pe lună. Este posibil ca omul acela, pentru 5.000 de lei pe lună, să producă 50.000 de lei. Cheltuieli puţine faci cu informatizare – digitalizarea Primăriei, a intervenit Gabriela Gheorghe -, mai multe modalităţi de plată, o organizare mai eficientă, nu ştiu dacă mai funcţionează acel birou unic. Fără oameni nu faci nimic.”, a continuat Genel Lupu.
„Dar cu oameni buni!”, a revenit în discuţie Ion Pârnuţă. „Sunt multe orgolii… sunt şi interese în Primărie, dar dacă se renunţă la ele şi îşi vede fiecare de bucăţica lui, oamenii îşi văd de treaba lor. Poate, şi noi, pe aici, am stricat că am introdus starea asta de tensiune. Sunt consilier din 2004. Niciodată n-a fost starea asta de tensiune şi de amestec unul peste altul. Nu este normal. Cred că trebuie să ne analizăm şi noi pe aici. Să încercăm să mai ieşim şi din nişte lucruri şi de politică.”, a pus punct discuţiei Genel Lupu, discuţie care nu s-a reluat după revenirea la serviciu a lui Ionel Dulamă.
Magda BĂNCESCU