- Primăria voia să depună proiectul pentru fonduri europene
Gheorghe Mîzgaciu, autorul celor mai multe reclamaţii împotriva autorităţilor locale în acest mandat, primar, Consiliul Local şi Municipiul Câmpulung, a obţinut, la Tribunalul Argeş, o hotărâre judecătorească favorabilă în procesul legat de sistemul de monitorizare video a municipiului. Investiţie pentru realizarea căreia administraţia publică locală îşi propusese să acceseze fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Cât litigiul este în derulare, Primăria nu poate înainta nicio cerere forului finanţator pentru a obţine bani nerambursabili. Aşadar, municipalitatea se găseşte din nou în situaţia unui proiect blocat de un proces aflat în derulare, în care, pe fond, i s-a dat câştig de cauză iniţiatorului. Autorităţile locale au la îndemână calea recursului pentru desfiinţarea hotărârii nefavorabile, care împiedică implementarea unui proiect motivat de dorinţa de mai multă siguranţă şi protecţie a cetăţeanului şi a bunurilor publice.
Toate oraşele civilizate au reţele de supraveghere video bine puse la punct, ultramoderne, care permit depistarea cu uşurinţă a autorilor unor infracţiuni şi contravenţii. La Câmpulung nu sunt prinşi niciodată cei care aruncă gunoi unde îi taie capul, nu sunt prinşi cei care abandonează pui de animale, nu sunt prinşi cei care vandalizează coşurile de gunoi, băncile şi alte dotări urbane, nu sunt prinşi care cei zgârie maşinile oamenilor prin parcări. Aceasta era raţiunea montării de camere video ultraperformante: depistarea rapidă a autorilor actelor de vandalism, ai unor accidente, agresiuni şi altor fapte antisociale consumate pe domeniul public. Este nevoie de camere video în preajma şcolilor, în intersecţiile sufocate de trafic, la platformele de gunoi – că ne văităm din pricina mizeriei care este şi reală, şi multă, şi cauzată de cetăţeni – şi în multe alte locuri enumerate în norma contestată.
Orice câmpulungean nemulţumit de o hotărâre adoptată de Consiliul Local are dreptul s-o atace. Fiind vorba despre Câmpulungul cel bineplăcut prefectului PNL, dacă era ceva „putred” în conţinutul ei, Radu Perianu n-ar fi ezitat să riposteze înaintea tuturor.
- Mîzgaciu a deschis procesul pentru anularea hotărârii privitoare la camerele video
Pe 6 septembrie 2022, era înregistrată la Tribunalul Argeş, Secţia Civilă – Contencios administrativ şi fiscal, cererea reclamantului Gheorghe Mîzgaciu, interesat să obţină anularea a două hotărâri ale Consiliului Local Câmpulung. În afara forului legislativ al municipiului, acesta a chemat în judecată U.A.T. Municipiul Câmpulung şi Inspectoratul General al Poliţiei Române. Ulterior, Mîzgaciu a renunţat la cererea de chemare în judecată a IGPR. Se întâmpla în luna februarie a acestui an, la al treilea termen al acţiunii începute pe 16 decembrie 2022.
Ce a urmărit iniţiatorul litigiului să obţină de la instanţă? Anularea a două hotărâri ale Consiliului Local: HCL nr.149/30.06.2022 şi HCL nr.184/31.08.2022. Prima dintre cele două norme are ca obiect aprobarea studiului de fezabilitate, a devizului general şi a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Sistem de supraveghere video şi dispecerat în municipiul Câmpulung”. La sfârşitul lunii iunie a anului trecut, consilierii municipali au fost de acord cu documentaţia în faza de studiu de fezabilitate, întocmită de firma de proiectare Silva Sistems IT & Security Solutions SRL, din Constanţa, din care a reieşit o valoare totală a investiţiei de 15.487.171,70 lei, din care construcţii + montaj, 3.426.010 lei.
- Investiţia nu va fi plătită din bugetul local, care nu şi-ar permite o asemenea cheltuială
Investiţie care, repetăm, urma să fie plătită din fonduri europene dacă Primăria avea succes şi obţinea finanţarea. La conceperea studiului de fezabilitate au lucrat cinci specialişti: un proiectant general, un specialist în management analiză proiect, un expert proiectant, un expert Comunicaţii / Dataroom / Dispecerat şi Aplicaţii Software şi un expert în sisteme de securitate. Echipa de proiectare a pus la dispoziţia Primăriei Câmpulung o documentaţie dezvoltată pe 250 de pagini, comandată şi plătită special pentru depunerea unui proiect cu fonduri UE.
Locaţiile vizate pentru supraveghere video, conform studiului de fezabilitate, sunt în număr de 215, unde urmau să fie instalate 380 de camere video. Punctele stabilite, conform SF-ului:
- „Locaţii criminogene semnalate de Serviciul de Poliţie Locală cu densitate de infracţiuni: 42 de locaţii;
- Rampe amenajate: locaţii de depozitare a gunoiului menajer şi aruncare de deşeuri: 43 de locaţii;
- Monitorizare trafic auto (inclusiv intrări / ieşiri principale din oraş şi intersecţii): 87 de locaţii;
- Unităţi de învăţământ: 22 de locaţii;
- Parcuri şi locuri de joacă: 21 de locaţii.”
Studiul de fezabilitate le prezintă pe fiecare în parte.
- Tribunalul i-a dat câştig de cauză lui Mîzgaciu
La al optulea termen al procesului, dintre care trei au fost amânări ale pronunţării, instanţa a dat verdictul. Unul nefavorabil Câmpulungului, căruia i se anulează hotărârea privind studiul de fezabilitate şi valoarea investiţiei. Gheorghe Mîzgaciu a mai obţinut şi anularea unei hotărâri care îl priveşte pe el: Hotărârea nr.184 din 31 august 2022 cu privire la respingerea plângerii prealabile împotriva HCL nr.149 din 30 iunie 2022. Prin plângerea prealabilă, petentul solicita revocarea / anularea hotărârii în baza căreia administraţia locală intenţiona să demareze procedura de realizare a investiţiei în sistem video cu fonduri atrase. Cum Consiliul Local i-a respins plângerea, cetăţeanul s-a adresat instanţei, câştigând pe fond.
Pe 28 aprilie 2023, instanţa a admis cererea reclamantului şi a dispus anularea celor două hotărâri indicate în cererea reclamantului. Urmează faza următoare a procesului, la Curtea de Apel Piteşti.
- Conform Poliţiei Române, Câmpulung este un oraş cu grad ridicat de criminalitate
„Din punct de vedere al coeficienţilor de criminalitate specifică la nivel de zonă, pe baza situaţiilor raportate de IPJ Argeş, municipiul Câmpulung este încadrat în grupa comunităţilor cu grad ridicat de criminalitate.”, este unul dintre argumentele inserate în studiul de fezabilitate. Din 2017 şi până în 2021, Câmpulungul a fost încadrat la rată a criminalităţii ridicată. Aşa a rămas şi în 2022. Anul trecut, media criminalităţii judeţene a fost de 4,25, în timp ce Câmpulungul figurează în statistica Poliţiei Române cu un coeficient de criminalitate specifică de 1247,059. Grad ridicat. Cel mai rău municipiul a stat în 2019, cu un coeficient al criminalităţii de 2.370,52 – ridicat -, la o medie a judeţului Argeş de 5,02.
Magda BĂNCESCU