Invitatul conferinţei de presă desfăşurată la Administraţia Spitalului Municipal, astăzi, 27 aprilie 2023, a fost medicul Felix Sârboiu, venit la Câmpulung ca acasă, potrivit mărturisirii acestuia. Colaborarea sa cu Spitalul Câmpulung a început anul trecut, odată cu înfiinţarea Compartimentului de Chirurgie Vasculară, ultimul introdus în gama de servicii a unităţii medicale locale. Motivul pentru care Felix Sârboiu s-a aflat în faţa jurnaliştilor a fost şi dorinţa reprezentanţilor instituţiei de corectare a unor informaţii negative sau denaturate cu intenţie. S-a desfiinţat un compartiment nerentabil al spitalului, însă s-au înfiinţat trei: Compartimentul de Urologie, Compartimentul de Diabetologie şi, cel mai recent, Compartimentul de Chirurgie Vasculară. „Noi am căutat ca spitalului să-i creştem adresabilitatea, adică ne-am orientat către specialităţi solicitate în Câmpulung. În Câmpulung există o populaţie îmbătrânită, direcţia este spre populaţie îmbătrânită şi, de aceea, trebuie să ne reorientăm serviciile medicale din spital către ceea ce este necesar în Câmpulung.”, a explicat dr.Andrei Aron raţiunea apariţiei celor trei specialităţi, printre care şi cea al cărei reprezentant, medicul Sârboiu, cu ajutorul căruia au fost puse bazele Chirurgiei Vasculare la Câmpulung, s-a prezentat câmpulungenilor, la conferinţa de presă.
- La Câmpulung este în „construcţie” o echipă multidisciplinară, ca să se poată face intervenţii de anvergură
Primul lucru constatat de acesta în momentul în care a fost solicitat în vederea unei colaborări cu Spitalul Municipal Câmpulung a fost disponibilitatea întregului personal, începând cu conducerea instituţiei şi continuând cu colegii cu care acesta se cunoaşte din perioada studenţiei. Aici, acesta şi-a început ucenicia în Medicină. Colaborarea pe care dr.Felix Sârboiu o are cu Spitalul Câmpulung a început în 2022. „Este o colaborare extraordinar de bună.”, astfel a descris acesta relaţia cu colegii de la Câmpulung, cu încrederea că parteneriatul va evolua.
Perfecţionarea colaborării dorită de acesta priveşte creşterea activităţii Compartimentului de Chirurgie Vasculară iniţiat în Spitalul Municipal. „Am constatat cu bucurie dorinţa lărgirii paletei serviciilor oferite populaţiei zonale, respectiv o îmbunătăţire semnificativă a calităţii actului medical, care este dezideratul nostru, al tuturor. Pentru aceasta, vin în întâmpinarea solicitării conducerii şi vom pune umărul la „căruţă”, având în vedere că în perioada care a trecut peste noi, în cei doi ani de pandemie, o situaţie total neplăcută, atât pentru câmpulungeni, cât şi pentru personalul spitalului, adresabilitatea a fost scăzută. Automat, pacienţii s-au orientat către alţi furnizori de servicii medicale, din păcate. Trebuie să-i ajutăm să revină acasă şi să redobândească încrederea pe care bănuiesc că n-au pierdut-o. Dar în momentul în care venim în întâmpinarea pacienţilor şi a cetăţenilor cu o paletă lărgită de servicii, cu o calitate a actului medical cel puţin la fel de bună ca înainte, vom avea câştig de cauză. Şi, în primul rând, pacienţii, în sprijinul cărora suntem noi dedicaţi.”, a afirmat medicul Felix Sârboiu.
Potrivit acestuia, în momentul în care pacienţii care fac dializă – existând un centru de hemodializă în Câmpulung – întâmpină probleme de orice natură, ei nu vor mai trebui să bată drumul la Piteşti. Asta pentru că problemele lor se pot rezolva la Spitalul Câmpulung, „un câştig atât pentru spital, cât şi pentru pacient.”, spunea dr.Sârboiu.
„De asemenea, patologia vasculară periferică abordată face, din păcate, din ce în ce mai multe victime. În ultima perioadă, am avut o suprasolicitare personală, din acest punct de vedere.”, spunea dr.Felix Sârboiu care, în acest moment, se află în concediu de odihnă luat cumva forţat. Acesta povestea că a avut cazuri extrem de dificile, de pacienţi multiplu operaţi, pacienţi prezentaţi tardiv, unii chiar din zona Muscel. „Chiar sunt nişte probleme. Ei puteau foarte bine fi trataţi aici, în condiţiile în care există un compartiment funcţional.”
Este nevoie, însă, de o echipă multidisciplinară, care să beneficieze de sprijin din toate părţile. Dar şi aceasta este pe cale să se întâmple, echipa despre care vorbea medicul Sârboiu fiind în „construcţie”. „Nu s-a născut nimic peste noapte. Totul necesită muncă, necesită transpiraţie şi necesită colaborare şi înţelegere, care este cea mai importantă. Totul este să nu ajungem la veşnica poveste a meşterului Manole, adică ce face unul să strice celălalt. Adică să continuăm ceea ce este bun, preluăm şi ducem mai departe. Să mergem constant către evoluţie.”, mai spunea acesta.
- Medicul Sârboiu pregăteşte la Câmpulung un coleg aflat la începutul carierei
De experienţa doctorului Felix Sârboiu beneficiază un coleg aflat la începutul carierei. „Era un mare dezavantaj în momentul în care aveam contractul de colaborare şi eram singur. Fiind o disciplină chirurgicală, pacientul operat nu poţi să-l abandonezi. L-ai operat şi-l laşi în grija unui specialist din altă specialitate. Era oarecum o treabă forţată, astfel încât intervenţii de anvergură nu se puteau efectua. În momentul în care este un om angajat al spitalului… Prin grija conducerii spitalului, a fost angajat un tânăr medic, care este în permanenţă în spital. Chiar stă peste program când trebuie. În Chirurgie poate este un pic mai mult ca în alte specialităţi nechirurgicale. După ce ai efectuat o intervenţie chirurgicală asupra unui pacient, îl urmăreşti până când iese din perioada critică. Nu poţi să-l abandonezi, ţi-ai rezolvat problema şi ai plecat acasă, ca la un service auto. Nu. Aici nu lucrăm cu maşini, nu lucrăm cu fiare, lucrăm cu oameni.”, relata dr.Sârboiu.
Acesta a avut câteva cazuri deosebite la Câmpulung. „La un moment dat, am adus un pacient din Piteşti. Nu mai aveam locuri în Piteşti şi l-am adus şi l-am operat aici. Toată lumea s-a mirat: de ce veniţi din Piteşti ca să-l operaţi la Câmpulung? N-am mai avut loc la Spitalul Judeţean, pentru că am fost suprasolicitat ca şi compartiment. Suntem patru medici şi, luna trecută, pe 13 paturi, câte există în Spitalul Judeţean, am avut 40 de pacienţi. Ceea ce este, evident, mult. Dar nu atât numărul pacienţilor este ceea ce contează. Nu mergem la cantitate. Lucrezi în Medicină. Noi trebuie să insistăm în special pe calitatea actului medical, care este ceea ce contează. Obiectul activităţii noastre este fiinţa supremă. Omul. Nu putem să-l lăsăm la voia întâmplării, am făcut o treabă, am pus hainele pe mine şi am plecat acasă. Nu există aşa ceva. Am plecat acasă în momentul în care sunt sigur că nu sunt evenimente neprevăzute. Totul trebuie să decurgă controlat. Există incidente, există probleme, dar ele trebuie să fie legate de starea pacientului, nu trebuie să fie o problemă din partea noastră. Nu noi trebuie să fim cauza unor evenimente nedorite. Evident că sunt situaţii pe care nu poţi să le controlezi în totalitate. Dar, din punct de vedere medical, suntem obligaţi să facem tot ceea ce ne stă în putinţă ca lucrurile să decurgă corect.”, a încheiat dr.Felix Sârboiu.
Magda BĂNCESCU