Primele semne că PNL exersează o distanţare de primăriţa USR au apărut la o hotărâre aparent banală, prin care aleşilor li se cerea să valideze rezultatul concursurilor pentru funcţia de şef de secţie la Pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie. Prima câştigată de dr.Anca Chivu, cea de-a doua, de dr.Carmen Iordache. Deşi era o formalitate care nu implica o răspundere a Consiliului, ca să fie motiv de ripostă, liberalii Anca Dumitrescu şi Ionel State au contestat cerinţa Executivului. Dacă n-au fost validate de către Consiliu şi alte rezultate, aşa cum cere un ordin din 2006, de ce să le valideze şi pe acestea? Sau dacă le confirmă pe acestea, înseamnă că cele nesupuse aceleiaşi proceduri sunt nule, iar ocupanţii lor îşi pierd pâinea? State, însă, căci el s-a manifestat furtunos, alocuţiunile doctoriţei de la TBC fiind aproape imposibil de perceput auditiv, nu ţipa la cine trebuia. Propunerea de validare o face Spitalul către Consiliul Local, Executivul fiind doar un intermediar, care pune doleanţa managerului pe ordinea de zi a şedinţei.
Lasconi, bombardată electoral cu întrebări destinate foştilor directori ai Spitalului
Directorul Mădălin Iordache a supus rezultatul celor două concursuri unei proceduri în premieră pentru Consiliul Local, deşi ordinul care obligă la parcurgerea ei datează din 2006. „Candidaţii declaraţi reuşiţi la concursul sau examenul de ocupare a funcţiei de şef de secţie, şef de laborator sau şef de serviciu sunt numiţi în funcţie prin decizie emisă de managerul spitalului, pe baza validării rezultatului concursului sau examenului de către autoritatea în a cărei subordine se află unitatea sanitară publică.”, prevede ordinul.
Cu siguranţă, Ionel State cunoaşte, chiar dacă se face că nu ştie, cine a condus Spitalul Municipal cel mai mult timp în ultimii 15 ani. Lui Grigore Stănescu îi erau destinate multe dintre întrebările cu care a făcut clăbuci la gură, pozând în justiţiarul Consiliului Local. Dar a preferat să le direcţioneze către Elena Lasconi şi Ramona Simion, care n-au părut impresionate de tirada inutilă, de vreme ce propunerea de validare venea din partea unui manager care respecta ordinul vechi. De vină era cel care n-a ţinut cont de el şi acesta este, în special, Grigore Stănescu, întrucât în mandatul lui Nicolaie Alexe nu s-a ţinut un astfel de concurs. Ultimul a avut loc în 2017, când doctoriţa Roxana Rogociu a fost instalată ca şef al Compartimentului Oncologie.
„De ce până acum nu s-a mers pe acest principiu? (…) Nu suntem împotrivă, tot ce este legal este în regulă.”, zice State. Probabil că aceia care sunt obişnuiţi să urmărească şedinţele de Consiliu recunosc stilul uneia dintre rămăşiţele precedentelor mandate, care nu contesta legea, dar o comenta până la fierberea în clocot a nervilor auditoriului. Vorbăria goală a lui State, cu care ne intoxică de două mandate – şi-o va face şi în al treilea -, se întâmplă doar ca să se audă vorbind, fiind retorice următoarele întrebări: „Ideea este ce facem cu celelalte concursuri care s-au ţinut până acum şi n-au trecut prin Consiliul Local, dacă acest ordin este din 2006? Acelea nu sunt validate? Aceşti şefi de secţie şi de laborator şi ceilalţi îşi pierd locul de muncă?”
Uşor deraiat de la procedura care trebuie iniţiată de Spital, nu de Primărie, liberalul a atacat, de data aceasta, degeaba juriştii Primăriei. Nu că n-ar merita, dar nu era treaba lor să pornească formalităţile de certificare a deznodământului unui concurs la Spital. „Situaţia juridică a noastră se face prin Secretariatul U.A.T. şi Serviciul Juridic al Primăriei. (…) Ce mă deranjează foarte tare este că aceeaşi problemă a fost şi şedinţa trecută cu Serviciul Juridic. Dacă nu sunt în stare şi nu pot, să nu-i mai lăsăm, că suntem într-o situaţie extraordinar de delicată.”, s-a dat de ceasul morţii State, care chiar nu se afla într-o situaţie extraordinar de delicată.
Comisia de concurs a făcut toată treaba şi, luni, era înştiinţat şi Consiliul Local, pentru ca managerul să emită actul de numire a celor două şefe de secţie. „Din 2017, nu s-a mai ţinut concurs la Spitalul Municipal pentru şef de secţie. Faptul că acum sunt medici care au participat la concursuri denotă o stabilitate la Spital, unde, până acum, n-a dorit nimeni să-şi asume aceste funcţii, mai ales într-un an premergător începerii acreditării. Consiliul Local trebuie doar să valideze aceste concursuri. Nu are nimeni dreptul să le conteste, pentru că ele s-au desfăşurat corect şi au avut reprezentanţi de la Primărie.”, a căutat medicul Andrei Aron o mediere a unei dispute fără cauză.
Şicane pentru un aviz
Dr.Anca Dumitrescu avea altă nemulţumire. Aşa cum consilierii nu sunt informaţi despre scoaterea la concurs a posturilor, nu înţelege de ce li se cere votul pentru rezultat. „Doamna consilier, aţi fost informaţi şi au fost informaţi toţi câmpulungenii, public, pe site. Aceste lucruri nu s-au făcut pe sub masă.”, a intervenit primarul Elena Lasconi. „Noi votăm în Consiliul Local şi vreau să avem o discuţie în Consiliul Local.”, n-a cedat liberala, despre care se ştie că n-o înghite pe primăriţă.
„Nu vi se cere votul ca să spuneţi dacă este bun sau nu ca şef de secţie, vi se spune să faceţi o validare, conform legii. Concursul are o comisie care stabileşte dacă omul este bun sau nu pe meseria lui. Există mai multe instituţii ale statului care pot să verifice dacă vi se pare că anumite lucruri nu sunt în regulă. Este un lucru pe care trebuie să-l facem conform legii.”, a replicat Elena Lasconi.
Reintrat în scenă, State îşi dă singur răspunsuri la întrebările anterioare: „Dacă noi nu votăm astăzi şi nu validăm acest concurs, se invalidează concursul şi, automat, cel care a câştigat nu poate să ocupe funcţia.
Trebuie s-o votăm, validare înseamnă vot.”
„Trebuie să înţelegeţi această validare ca un aviz. Este un aviz, pur şi simplu, pentru că numirea se face de către manager. Urgenţa acestui proiect de hotărâre constă în faptul că, în termen de 15 zile, trebuie să se emită decizia.”, a explicat Ramona Simion, insistând că validarea este tot un fel de „a lua act de…”.
Abia a tăcut State, care concluziona că nu-şi au rost tensiunile – stârnite de ei, de la PNL -, că a deschis gura, periculos de nepregătit, Ciprian Neculăescu. „Noi ce validăm, nu decizia?”, a făcut omul dovada că nu înţelege ce se vorbeşte, obligând-o pe Ramona Simion să repete, pentru a nu mai ştim câta oară, că se validează rezultatul concursului. Cum scrie, de altfel, în proiectul de hotărâre, la aprobarea căruia s-au abţinut Anca Dumitrescu, Liviu Ţâroiu şi Mărgărin Blidaru.
Magda BĂNCESCU