20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Tomberoanele murdare şi urât mirositoare, înlocuite cu „insule ecologice digitalizate”. Proiectul a fost depus pentru finanţare prin PNRR

Ieri, 20 aprilie 2023, Primăria Câmpulung a depus, pentru finanţare prin PNRR, un proiect pentru dotarea municipiului cu „insule ecologice digitalizate”, care vor înlocui tomberoanele din prezent, veşnic murdare şi urât mirositoare. Apelul competitiv deschis până la epuizarea alocării financiare totale, accesat de municipalitate, începea joi, 20 aprilie 2023, la ora 12.00. Cine se mişca cu rapiditate şi înainta documentaţia între primii avea şanse să obţină finanţarea care se alocă unui număr maxim de insule ecologice corelat cu populaţia localităţii solicitante a fondurilor. Localităţile cu un număr de locuitori cuprins între 20.001 şi 50.000 – categorie în care intră şi Câmpulungul -, sunt acceptate în program cu o cerere de finanţare pentru 50 de insule ecologice digitalizate, formate din 5 containere de o capacitate de 1,1 mc. Administraţia câmpulungeană şi-a adaptat proiectul maximului de 50 de insule care, în caz de admitere, vor lua locul ghenelor actuale, care alterează imaginea spaţiului în care sunt amplasate. Pentru a fi pregătit să acceseze apelul deschis joi, la prânz, Executivul a convocat o şedinţă extraordinară în după amiaza de miercuri, 19 aprilie 2023.

  • Proiectul care se doreşte a fi implementat la Câmpulung este în valoare de 4 milioane de lei

Administraţia locală continuă intenţiile de accesare a fondurilor europene, sursa de care se „serveşte” preponderent fiind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În situaţia pe care o vom prezenta, investiţia se concentrează, practic, pe dotări menite să schimbe aspectul zonelor dintre blocuri, în care au fost amenajate platforme de colectare a gunoiului. Chestiunea ghenelor este alt rău moştenit de la precedentele administraţii incapabile să disciplineze o activitate de bun simţ, ale cărei disfuncţionalităţi sunt imputabile şi cetăţenilor. Şi oamenii contribuie, într-o măsură consistentă, la degradarea aspectului platformelor prin depozitarea resturilor de mari dimensiuni, de la mobilier vechi, saltele, vase de WC, până la hârburi electrocasnice şi moloz lângă tomberoanele cu iz insalubru.

Programul în care s-a înscris şi municipalitatea câmpulungeană este gestionat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Valoarea maximă eligibilă a proiectului „Dotarea Municipiului Câmpulung cu insule ecologice digitalizate” este în cuantum de 700.000 euro, fără TVA, respectiv 3.443.650 lei, fără TVA. Hotărârea aprobată de aleşii municipali, la mijlocul acestei săptămâni, prevede că valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii pentru Componenta C3 – Managementul Deşeurilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Potrivit documentaţiei înaintate pentru studiu consilierilor locali, „nu există nicio zonă în municipiul Câmpulung în care colectarea să se facă în mod corespunzător, pe cele cinci fracţii (biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton). Neexistând un sistem bine pus la punct, cel mai des, locatarii amestecă gunoiul. În egală măsură, containerele fiind accesibile tuturor, există foarte multe situaţii în care cetăţeni care nu locuiesc în zona de blocuri vin şi depozitează gunoiul pe platformele aferente clădirilor rezidenţiale.

Având în vedere gradul scăzut de colectare a deşeurilor municipale, a penalităţilor plătite anual pentru neîndeplinirea ţintelor de reciclare şi valorificare, municipiul Câmpulung îşi propune accelerarea procesului de modernizare a sistemului de gestionare a deşeurilor, cu accent pe colectarea separată în cinci fracţii de deşeuri, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu tranziţia spre economia circulară.”

  • Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată vor fi asigurate 200 de cartele de acces

Ca să-şi eficientizeze sistemul de management al deşeurilor, municipalitatea intenţionează să instaleze 50 insule supraterane încasetate. Plus schimbarea sistemului de colectare şi folosirea de noi tehnologii prin aplicarea la finanţare în cadrul Sub-investiţiei intitulate „Construirea de insule ecologice digitalizate”.

În documentaţia care însoţeşte hotărârea de Consiliu Local găsim descrierea investiţiei vizate de Primărie. „Insula supraterană încasetată are 5 containere de câte 1,1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton. Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat un număr de 200 de cartele de acces. Achiziţionarea de cartele suplimentare cade în sarcina beneficiarului.”

Insulele ecologice digitalizate (ansamblu de containere) vor fi în cartierele de blocuri, pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic, deşeuri metalice, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale.

  • Prin aceste insule, este limitat în totalitate accesul uman şi al animalelor şi rozătoarelor la gunoi  

„Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere, pentru colectarea separată a deşeurilor, protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSL pentru transmisie de date, bază de date privind beneficiarii serviciului pentru toate U.A.T.-urile beneficiare. Cu ajutorul noilor tipuri de insule ecologice de colectare a deşeurilor sunt colectate informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri descărcate de populaţie, precum şi persoanele care introduc deşeuri în containere.”, mai specifică materialul de şedinţă.

Avantajele acestei noi tehnologii de colectare selectivă constau în: organizarea superioară a serviciului de salubrizare, compatibilă cu necesităţile actuale; limitarea totală a accesului uman şi a animalelor, rozătoarelor, insectelor la deşeuri; reducerea mirosurilor neplăcute, a vandalizării şi a accesului uman sau animal; reducerea impactului asupra sănătăţii publice; încadrarea în orice peisaj urban şi arhitectural.

  • În ianuarie, Primărie a fost amendată de Garda de Mediu  

Alte argumente ale Primăriei pentru implementarea acestei investiţii cu fonduri nerambursabile constau în sancţiunile aplicate, care riscă să se acumuleze în continuare, în dauna bugetului local, din cauza gradului mic de colectare selectivă. Pe 9 ianuarie 2023, municipalitatea a fost sancţionată de către Garda Naţională de Mediu cu o amendă în valoare de 15.000 de lei pentru neatingerea unui grad minim de 50% de pregătire pentru reutilizare şi reciclare. Totodată, o adresă din această săptămână a ADI Servsal Argeş, datată 19 aprilie 2023, „certifică un grad de îndeplinire a indicatorului de performanţă privind colectarea separată a deşeurilor reciclabile de numai 10,97% şi un grad de îndeplinire a indicatorului privind pregătirea pentru reutilizare şi reciclare de numai 27,02%, accentuând necesitatea şi oportunitatea acestei investiţii în municipiul Câmpulung.”

  • Primăria va şti ce cantitate de deşeuri au aruncat câmpulungenii dintr-o anumită zonă de blocuri

La şedinţa de Consiliu Local de miercuri, 19 aprilie 2023, primăriţa Elena Lasconi a furnizat câteva amănunte legate de esenţa proiectului depus la PNRR. Deocamdată, discutăm despre înlocuirea lor. În momentul de faţă, sunt vreo 40 de locuri în care avem acele tomberoane oribile. Noi o să achiziţionăm 50 de insule. Acum, avem o situaţie vizavi de cimitirul din Grui, este acea platformă pe care vrem s-o desfiinţăm şi am constatat că la tomberoanele respective aruncau gunoi câmpulungeni de la vreo 14 blocuri, ceea ce este aberant. Lumea era obişnuită să se urce cu gunoiul în maşină şi să-l lase, în drum spre oraş, la tomberon. Acolo va trebui să facem cel puţin cinci platforme. De asemenea, prin digitalizare vom putea să monitorizăm – şi asta ne va ajuta foarte mult când vom face raportările – ce cantitate de deşeuri au aruncat câmpulungenii din zona respectivă. Eu îmi doresc foarte mult să mai luăm un soft, care nu este cuprins în acest program, prin care să avem o aplicaţie, ca să vedem în timp real cât din tomberonul respectiv este plin. Aceasta ar ajuta foarte mult şi la a avea un control al cantităţii de gunoi pe care ne-o facturează Financiar Urban, dar şi pentru a face o economie. De ce să se ducă într-un loc o dată la două zile, când ar putea să se ducă o dată la trei zile? Pentru că tomberonul nu este plin. Acum, nu discutăm despre contracte, ci despre înlocuirea unor tomberoane urâte şi mirositoare cu aceste insule ecologice.”, spunea primăriţa Elena Lasconi.

  • În zonele de case vor apărea recipiente stil „clopot” pentru deşeul selectiv: plastic, hârtie şi sticlă

Proiectul nu este eligibil pentru zonele de case, dar, în acest an, se vor produce schimbări prin montarea unor recipiente stil „clopot” pentru deşeul selectiv: plastic, hârtie şi sticlă. „Pentru zonele de case, pe această axă nu există finanţare pentru astfel de insule. În urma discuţiilor cu cei de la ADI Servsal, înţeleg că există un transport pentru 5.000 de recipiente speciale pentru a face compost, pe care o să le distribuim oamenilor, în special celor care sunt la case. Urmează şi aceste tomberoane stil „clopot” pe care le-aţi mai văzut sigur prin oraşele mari.”, a mai afirmat şefa Executivului.

Costul unei insule supraterane încasetate, cu containere de 1,1 metri cubi, se cifrează la 14.000 euro, fără TVA, echivalentul a 68.873 lei, fără TVA.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!