6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Barometrul din Grădina Publică, doborât în timpul unei furtuni, a fost reparat şi montat la loc

După câteva săptămâni de absenţă din tabloul Grădinii Publice, barometrul şi-a reluat locul cunoscut de câmpulungeni. Motivul pentru care n-aţi mai văzut acest simbol al oraşului, al bulevardului şi al parcului central l-a constituit un incident meteo. La una dintre furtunile acestei primăveri, rafalele, care n-au fost unele de speriat, l-au doborât. Cetăţenii care obişnuiesc să joace table în acea parte a Grădinii Publice au sesizat Primăriei căderea barometrului din suportul metalic. „Noroc” cu vântul care a funcţionat ca un semnal pentru lucrătorii de la ADP că este cazul să monitorizeze mai bine bunurile publice cu valoare de patrimoniu. Şi, din când în când, să le verifice stabilitatea şi integritatea, ca să se asigure că nu există riscul să fie distruse de forţa naturii.

  • Piesa de legătură între barometru şi soclu, realizată din lemn de brad, putrezise

În Joia Mare, moment de bucurie pentru câmpulungenii ieşiţi la cumpărături pentru sărbători, care au asistat la operaţiunea de repunere a barometrului pe soclul metalic. Dacă tot s-a întâmplat să fie „mişcat” de la locul lui, Primăria şi ADP au luat hotărârea recondiţionării dispozitivului de care, cu mai mulţi ani în urmă, s-au ocupat specialiştii în reparaţii de fineţe, Gheorghe Chiţa şi Gheorghe Buzatu, „vracii” bătrânelor ceasuri din Câmpulung şi nu numai.

A venit din nou timpul ca barometrul să fie „împrospătat” cu o vopsea care să-i redea „tinereţea”, cu un ecran de sticlă nou şi, mai ales, de refacerea suportului din lemn care îl fixează pe soclu. După montarea barometrului, Bogdan Pătru, directorul ADP Câmpulung, ne-a vorbit despre cauza dislocării lui la un vânt care n-a fost chiar agresiv. „Piesa de legătură între barometru şi soclu a fost făcută, iniţial, din lemn de brad ars şi a putrezit.”, a precizat acesta. Slăbindu-se această parte de legătură, cum s-a înfoiat puţin vântul unei primăveri năzuroase, aparatul a fost culcat la pământ.

Cei de la ADP au luat legătura cu inginerul Gheorghe Buzatu care, aşa cum punctam mai înainte, s-a ocupat în trecut de restaurarea acestei piese de valoare istorică şi urbanistică pentru Câmpulung. „Domnul inginer Buzatu s-a ocupat, la vremea respectivă, de restaurare şi ne-a dat indicaţiile necesare pentru partea de mecanism, ca să-l putem repara. Iar vopsitul, sticla securizată, debitarea sticlei s-au făcut de către nişte societăţi comerciale din Câmpulung.”, a continuat Bogdan Pătru, în completarea căruia primăriţa Elena Lasconi le-a mulţumit pentru gestul de a se implica gratuit în recondiţionarea barometrului. Dispozitivul are acum geam cu strat dublu antiefracţie, fiind schimbate geamurile aferente celor două compartimente. Iar legătura a fost executată din lemn de salcâm uscat, ca să aibă o rezistenţă mai bună. „Acum, ne-am învăţat minte, îl monitorizăm ca să nu mai avem probleme.”, s-a angajat şeful ADP Câmpulung. În drum spre piaţă, în caz că n-aţi gătat pregătirile de sărbători, aruncaţi un ochi către Grădina Publică şi-o să vedeţi ceva care o să vă placă. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!