13.4 C
Campulung Muscel
28/03/2024

Centrul START pentru Autism oferă terapie pentru 120 de copii cu nevoi speciale din zona noastră

Pentru a uşura munca personalului de la Centrul START pentru Autism, implicat în terapia de care beneficiază 120 de copii din Muscel, voluntarii LEO s-au pus pe treabă. Ieri, 14 martie 2023, un grup de tineri LEO, coordonat de Carmen Bârloiu, a venit la sediul din vecinătatea fostei Autogări Montana, pentru a da o mână de ajutor la confecţionarea materialului folosit în lucrul terapeuţilor cu copiii. Parteneriatul LEO Leolution Câmpulung cu acest ONG care face o muncă extraordinară pentru familiile aflate într-o situaţie dificilă a prins contur de pe la începutul existenţei clubului de voluntariat, chiar din vremea primului său preşedinte, Horia Bârloiu. Colaborarea s-a statornicit în cei cinci ani trecuţi de la debut, LIONS sprijinind acţiunea de amenajare a etajului clădirii închiriate de asociaţia care lucrează cu copiii cu nevoi speciale. Noi am profitat de ocazie pentru a vizita centrul şi a vedea o mică parte din strădaniile echipei coordonate de Dragoş Vlăsceanu de a ameliora condiţia de sănătate a beneficiarilor cu vârste cuprinse între un an şi şase luni şi 14 ani.

  • Parteneriatul LEO cu Centrul START pentru Autism a debutat în anul în care s-a înfiinţat clubul de tineri voluntari    

Materialele meşterite de liceenii aduşi la centru de Carmen Bârloiu sunt combinate cu alte elemente pentru a-i ajuta pe micuţii beneficiari să înţeleagă lucrurile care pentru restul vin ca o normalitate. Alexia Butoiu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Pedagogic „Carol I”, a avut ca sarcină să plastifieze diferite imagini utilizate tot în terapiile aplicate la centru. Alexia îşi doreşte o carieră în Asistenţă Socială, mai cu seamă că practică face de pe acum, prin proiectele sociale ale LEO Leolution. Scutindu-le pe tinerele de la centru de o muncă – ele având şi aşa destul de mult de lucru -, este de apreciat implicarea constantă a „leuţilor”, care s-au pus la dispoziţia unei cauze profund umanitare.

Este înduioşător să vezi mamele în sala de aşteptare, în timp de copiii lor participă la terapia de o oră sau două, în funcţie de nivelul de afectare, şi să afli de la ele că, de fapt, acela este singurul lor moment de linişte, în care pot, de exemplu, să dea o fugă până la Kaufland să-şi facă cumpărăturile. În rest, sunt legate, nu numai emoţional, ci şi fizic de cei mici, pe care nu-i pot lăsa singuri nicio clipă.

Pe lângă cheltuielile legate de funcţionare, asigurate din forţe proprii, fără niciun ajutor de la Guvern, Centrul START pentru Autism a trebuit să investească şi în îmbunătăţirea condiţiilor din clădire. Spaţiul în a cărui valorificare s-a implicat LIONS, prin amenajarea lui, a fost compartimentat şi transformat în mai multe ateliere de lucru. „Ne-au ajutat foarte mult. A trebuit să facem un zid, apoi au venit şi au vopsit împreună cu noi.”, spunea Dragoş Vlăsceanu, responsabilul de centru despre sprijinul primit.

Spaţiul amenajat înainte de pandemie cu ajutorul celor de la LIONS şi LEO cuprinde şi o bucătărie în care copiii învaţă operaţiuni specifice preparatului mâncării, dar şi cum se foloseşte aparatura de bucătărie. Şi, foarte important, are o sală de kinetoterapie dotată cu tot ce este necesar, inclusiv un videoproiector folosit la activităţile de grup.

  • 12 fete, împreună cu soţii Vlăsceanu, fac o muncă extraordinară  

„Leuţii” s-au schimbat de la o generaţie la alta, dar colaborarea dintre LEO şi START pentru Autism s-a păstrat. După ce au căpătat experienţă, o parte dintre ei au început chiar să ajute în procesul propriu-zis de lucru cu cei mici, participând la grupurile de terapie.

Terapie ABA – terapie comportamentală aplicată se numeşte procedura aplicată la centru şi constă în lucrul individual cu fiecare copil în parte. Tinerii de la centru, căci toţi sunt tineri, începând cu responsabilul şi până la fetele care ţin orele de terapie – îi învaţă să dezvolte abilităţi pe care, în mod normal, un copil le copiază din familie şi mediul care îl înconjoară. Copiii cu nevoi speciale au nevoie să le exerseze ca să le deprindă.

„Fiecare copil care vine în centru este evaluat de către un psiholog clinician şi, în urma raportului de evaluare, se întocmeşte un plan de intervenţie, prin care se stabileşte exact ce este de făcut. Plan care dă rezultate. Autismul este un spectru. Aşa cum este o paletă de culori, aşa este şi autismul.”, ne-a explicat Dragoş Vlăsceanu în ce constă debutul procesului de tratare a pacienţilor cu care, repetăm, se lucrează individual. De aceea se şi fac atâtea materiale, pentru că nu le agreează toţi în aceeaşi măsură. Unii sunt încântaţi de unele, alţii de altele, adică stimulii sunt diferiţi de la un pacient la altul.

În fiecare încăpere a centrului, frumos aranjată şi colorată, plină de jucării şi mobilier care îţi iau ochii cu veselia nuanţelor, nu găseşti mai mult de un terapeut şi un copil. Astfel se desfăşoară şedinţele. Trebuie să remarcăm cât de bine întreţinut este centrul, dotat şi călduros în sălile în care sunt trataţi copiii. De asemenea, beneficiază de condiţii civilizate şi părinţii care aşteaptă într-un spaţiu pregătit special pentru ei.

Terapia pare o formă de joacă, dar, în realitate, terapeutul face un lucru cât se poate de serios. Fetele, absolvente de Psihologie, Terapie ocupaţională, Asistenţă Socială – domeniile din care este recrutat personalul centrului -, s-au format atât prin cursuri de specialitate, cât şi prin training-uri în cadrul centrului.

  • Anual, am avut cazuri de copii părăsesc centrul şi se integrează în societate şi care mai vin, poate, o dată la un an, pentru o scurtă evaluare”

Provocarea cea mai mare pentru copii este partea de socializare. „Copii cu care lucrăm, de cinci-şase ani, au făcut progrese extraordinare, dar încă au de lucru. Cu cât sunt mai mici, cu cât vin părinţii mai repede cu ei, cu atât putem să facem mai mult recuperarea. Progresează şi copilaşii care sunt mai mari, dar mai încet. Creierul se dezvoltă mult în primii ani, până la şapte ani este în continuă creştere, achiziţionează lucruri. Dacă nu-l stimulezi, nu-i dai de lucru…”, ne-a povestit Dragoş Vlăsceanu.

Practic, procesul de monitorizare nu încetează niciodată. „Sub o formă sau alta, vor trebui susţinuţi. Acum intensiv. Unii care sunt înaltfuncţionali poate se integrează. Anual, am avut cazuri de copii părăsesc centrul şi se integrează în societate şi care mai vin, poate, o dată la un an, pentru o scurtă evaluare. Dar asta ţine şi de gradul de afectare. Avem copii care au o combinaţie de autism cu retard mintal şi, în acest caz, este mai greu. Ce poţi să faci este să-l ajuţi cât poate el să ducă.”, a adăugat Dragoş.

Fiecare copil are un număr recomandat de ore de terapie, desfăşurate de 12 fete, cărora li se alătură Dragoş Vlăsceanu şi soţia sa, de profesie psiholog. Ieri, l-am întâlnit şi pe Răzvan, care a venit să înveţe, intenţiile lui Dragoş fiind de a-l coopta în echipa sa. Terapeuţii băieţi sunt o raritate în acest domeniu. Răzvan, absolvent al Facultăţii de Asistenţă Socială, este în prima săptămână în care ia contact cu activităţile din centru.

  • În lume, un caz de autism la 44 de copii

Altă informaţie inedită aflată de la Dragoş Vlăsceanu este că patru din cinci copii cu autism sunt băieţi. Nu există o cauză determinată a declanşării autismului, însă certitudinea teribilă este amploarea numărului de cazuri pe care, în România, autorităţile nu se deranjează să le contabilizeze. Deşi statul are pârghiile necesare să afle aceste informaţii, fiind înregistraţi la Psihiatrie.

În lume, 1 din 44 de copii suferă de Tulburări din spectul autist. În ţară există mai multe reţele care lucrează cu copii cu autism şi pledează pentru schimbări legislative. Două din acestea sunt cele mai mari şi principalele: FEDRA şi RO TSA. Centrul START pentru Autism este parte din RO TSA.

Vizitând centrul, am intrat în sălile de terapie, unde am văzut copiii la lucru cu terapeuţii lor. Una dintre fetiţe vine la şedinţe de la deschiderea centrului la Câmpulung. Înainte, mama ei o ducea la Piteşti. De loc din vecinătatea Câmpulungului, mergeau zilnic cu maxi-taxi la Piteşti. Fata are 14 ani şi face terapie de la 4 ani. Se descurcă la matematică, la scriere, însă îi este mai dificilă exprimarea verbală din cauza emotivităţii. Dragoş ne spunea că, dacă nu s-ar fi lucrat cu ea, n-ar fi vorbit deloc.

Şedinţele pot fi de două ore intensiv sau o oră intensiv. De asemenea, frecvenţa şedinţelor depinde tot de nivelul de afectare, ideal pentru beneficiari – potrivit lui Dragoş Vlăsceanu – ar fi să facă minim 2 ore/zi (10 ore/ssătpămână). Unii dintre copii se integrează în sistemul de învăţământ. „Noi oferim şi un fel de „umbră”, care merge la şcoală şi, în special, la grădiniţă şi care îl asistă din spate.”, ne povestea acesta. Cei de la centru fac efortul de a discuta şi cu profesorii şi de a-i ajuta să înţeleagă cum să se comporte cu astfel de copii la ore.

  • Le puteţi face un bine uriaş acestor copii direcţionând cei 3,5% din impozitul anual către Centrul START pentru Autism  

Pentru Centrul START pentru Autism, Formularul 230 – Cererea privind destinaţia celor 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii este „aur curat”, fiind modalitatea principală de finanţare. Părinţii aflaţi în această situaţie se implică prin convingerea rudelor, prietenilor, cunoştinţelor, vecinilor etc. să direcţioneze procentul amintit în favoarea ONG-ului care le tratează copiii. „Astfel, se strâng bănuţi cu care reuşim să suportăm toate costurile. Noi aşa ne finanţăm: din Formularul 230, din sponsorizări şi din donaţii.”, ne mai spunea Dragoş Vlăsceanu.

Părinţii care nu doresc sau care nu pot să se implice în acţiunea de strângere de fonduri vor susţine din fonduri proprii terapia. Pentru cei de la centru, procedura depunerii formularelor s-a complicat, transferându-se responsabilitatea de la instituţia statului către ONG. „Până anul trecut, noi ne duceam la ANAF şi ei făceau toată această treabă. De anul trecut, noi trebuie să luăm aceste formulare, care sunt de ordinul miilor, şi să introducem toate datele. Pentru această treabă, am cerut ajutorul voluntarilor, pentru că suntem depăşiţi.”, a adăugat Dragoş Vlăsceanu, ajutat de două aspirante la statutul de membru LEO cu completarea declaraţiilor pdf generate de platforma online, care se trimit către ONG-ul ales. Termenul de depunere este 25 mai 2023. Prin urmare, dacă vreţi să direcţionaţi o părticică din impozitul pe venitul dumneavoastră către această cauză nesusţinută de stat nu aveţi de făcut decât trei operaţiuni: să completaţi, să semnaţi şi să depuneţi Formularul 230 online, fără să bateţi drumul la ANAF (https://formular230.ro/asociatia-start-pentru-autism).

  • Dragoş Vlăsceanu îşi doreşte un centru pentru adolescenţi şi adulţi

Ce-şi doreşte Dragoş pentru viitor? „Viziunea noastră este să dezvoltăm un alt centru pentru adolescenţi şi adulţi. Avem 120 de copii, media este în jur de 5-6 ani, dar cum este Ana, cum este Albert, la 14 ani… în câţiva ani, vor fi adulţi. Conceptul este destul de nou şi în ţară. Multe centre nu ştiu cum să facă acest lucru. Soţia mea coordonează un centru la Piteşti, pentru adulţi şi adolescenţi, deschis în acest an.”, ne povestea la final Dragoş despre un demers prin care şi adulţii cu autism pot deveni utili, învăţând prin multă repetiţie activităţi necesare din care pot câştiga un ban.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!