-4.5 C
Campulung Muscel
16/01/2025

Slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Nicolae-Popa Savu”, care va marca finalizarea proiectului de reabilitare, va avea loc în primăvara anului 2024

Finalizarea proiectului „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Bisericii Sfântul Nicolae-Popa Savu, Câmpulung Muscel, judeţul Argeş”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, a fost marcată de o conferinţă de presă la care a participat preotul paroh al bisericii, Ion Cojocaru, alături de managerul de proiect, părintele Robert Maria. Proiectul a avut o durată de aproximativ cinci ani şi jumătate, început în anul 2016, la iniţiativa lui Tudor Geamănu, enoriaş al parohiei. Acesta a avut ideea de a depune un proiect de finanţare pentru Biserica „Sfântul Nicolae”, ştiind că părintele Robert Maria a fost, în trecut, managerul unui proiect desfăşurat în comuna Lereşti. Astfel, alături de consultantul pe fonduri europene, Remus Brăguţă, a decis să scrie un proiect pentru reabilitarea Bisericii „Sfântul Nicolae-Popa Savu”.

  • Preotul Ion Cojocaru: „Important este că am ajuns la capăt şi sperăm ca acest capăt să fie o determinare pentru a realiza şi ceea ce a mai rămas”

Iniţiativa proiectului a venit din dorinţa de a proteja şi conserva patrimoniul cultural al bisericii, cu scopul de a creşte atractivitatea turistică a monumentului istoric, la nivel local. Valoarea totală a contractului de finanţare a fost de 4.952.175,04 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile a contractului a fost de 4.853.131,54 lei. Perioada de implementare a fost cuprinsă între 11 ianuarie 2016 şi 1 februarie 2021.

Ion Cojocaru, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae-Popa Savu”,  este recunoscător pentru reuşita proiectului, afirmând că Dumnezeu a fost alături de echipă în această călătorie dificilă. Acesta a subliniat că, de-a lungul celor cinci ani, au întâlnit numeroase provocări: „Am ajuns, cu ajutorul lui Dumnezeu, la capătul călătoriei, cu multe peripeţii şi trecând prin vremuri nu prea bune. Se întâmplă ca Dumnezeu să desăvârşească toate lucrurile bune pe care le începem. Când am început, a fost o aventură pe care am realizat-o cu câţiva oameni, unii dintre ei sunt chiar aici şi pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, subliniez de fiecare dată acest lucru, am dus-o la capăt. De cele mai multe ori, minunile le-am văzut înfăptuindu-se, imposibilul a devenit posibil. Atunci când nu mai aveam nicio soluţie, Dumnezeu ne deschidea o portiţă pentru a putea continua acest proiect”.

A rămas de consolidat Casa Parohială, un monument arhitectural semnificativ, proiectat de către arhitectul Dimitrie Ionescu Berechet. „Important este că am ajuns la capăt şi sperăm ca acest capăt să fie o determinare pentru a realiza şi ceea ce a mai rămas, adică măcar consolidarea Casei Parohiale, care este şi ea o operă deosebită, fiind proiectată de arhitectul Berechet.”, a completat părintele Ion Cojocaru.

Managerul de proiect, preotul Robert Maria, a adăugat că s-a confruntat cu provocări suplimentare pe timpul celor cinci ani, cum ar fi creşterea preţurilor şi impactul perioadei de pandemie. „Au trecut cinci ani, în această perioadă preţurile au evoluat, am trecut printr-o perioadă de pandemie şi a fost foarte greu să ţinem pasul cu vremurile destul de complicate. Vreau să mulţumesc, în mod deosebit, echipei de proiect şi domnului Remus Brăguţă, consultantul, diriginţilor de şantier şi tuturor celor care, după cele douăzeci şi patru de luni, atât am avut contract de execuţie, au făcut voluntariat, pentru că perioada de execuţie s-a mărit, mai mult decât dublu. Toate aceste documente aferente, ce ţin de implementarea proiectului, de consultare, de dirigenţie de şantier, de auditare a proiectului, au fost realizate prin buna înţelegere şi buna credinţă a oamenilor cu care noi am pornit la drum şi care au înţeles că aici este vorba de o biserică. Au înţeles că avem un buget limitat şi a trebuit să venim de fiecare dată cu partea noastră de cofinanţare, de 2%.”, a specificat Robert Maria.

  • Slujba de sfinţire va fi în primăvara anului 2024

Potrivit managerului de proiect, preotul Robert Maria, lucrările de reabilitare vor continua. „Am avut neşansa ca numai obiectivul în sine, biserica, să poată fi finanţat, astfel s-a realizat reabilitarea doar a bisericii, ea fiind înscrisă în lista monumentelor istorice de categorie B. Tot ceea ce înseamnă curte, anexe, n-au putut fi finanţate prin acest proiect, lucru care cade în sarcina noastră. Am făcut acest lucru, biserica arată aşa cum se poate vedea, dar va trebui să continuăm lucrările prin reabilitarea întregului ansamblu arhitectural, începând cu Casa Parohială. La această dată (n.r. 30 octombrie 2023) putem spune că ceea ce înseamnă pavarea curţii interioare este realizată în procent de 90%.”, a continuat Robert Maria.

Din această cauză, slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Nicolae” va avea loc, cel mai probabil, în primăvara anului 2024. „Acesta este şi motivul pentru care nu am reuşit, deşi ne-am fi dorit ca, până la finalul acestui an, să realizăm şi slujba de sfinţire. Şi pentru că această slujbă de sfinţire are o importanţă deosebită şi trebuie să respecte anumite reguli, cu siguranţă că nu mai putem face acest lucru până la finalul acestui an, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, anul viitor, în primăvară, când vremea se va încălzi şi ne va permite să instalăm o scenă în afara obiectivului şi sperăm noi să fim pregătiţi să primim oaspeţi, vom realiza şi slujba de sfinţire a acestui obiectiv.”, a explicat Robert Maria.

  • Digitizarea obiectivului va ajuta la viitoarele restaurări necesare

Pe lângă restaurarea propriu-zisă, s-a realizat şi digitizarea obiectivului. Astfel, celor care vor sluji în urma actualilor preoţi şi care vor încerca, peste ani, să restaureze obiectivul, când va fi necesar, le va fi mult mai uşor, deoarece, prin această digitizare, vor şti cum era întreaga bază materială, pictură, dar şi partea de construcţii civile, la momentul în care a fost reabilitată şi adusă după documentele vremii, la starea iniţială, pe care preoţii Ion Cojocaru şi Robert Maria le-au avut în momentul desfăşurării lucrărilor de reabilitare. „Vă mulţumesc tuturor participanţilor, mulţumesc părintelui paroh pentru încrederea acordată, pentru că o muncă în echipă nu se realizează decât pe încredere şi pe sprijin reciproc.”, a încheiat preotul Robert Maria.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!