20 C
Campulung Muscel
18/07/2024

Atelier de mărțișoare la Casa Memorială „George Topîrceanu”

Joi, 2 martie 2023, Casa Memorială „George Topîrceanu” din Nămăești a găzduit peste 50 de copii din cadrul Școlii Generale Piatra, Școlii Gimnaziale Nămăești și a Școlii Gimnaziale Poienari, care au participat la un frumos atelier de confecționare a mărțișoarelor.

  • Copiii au realizat o mulțime de mărțișoare pe care le-au oferit celor dragi

În cadrul atelierului, elevii celor două instituții de învățământ au fost îndrumați de către cadrele didactice și de către gazda evenimentului, muzeografa Livia Pitulan, pentru a realiza cele mai frumoase creații. Potrivit acesteia, „Un număr de 50 de copii au pășit, timizi, la Casa Memorială „George Topîrceanu” pentru a realiza mărțișoare, simbol al primăverii, și felicitări, pe care le-au dăruit, cu multă dragoste, persoanelor dragi”, a menționat Livia Pitulan.

Conform legendei din folclorul românesc, în trecut, părinții le puneau copiilor la mână, sau la gât, o monedă de aur sau de argint de care legau un fir de ață albă împletită cu ață roșie, iar acest bănuț trebuia purtat de copii timp de nouă zile, de la începutul lunii martie până pe data de 9 martie. Apoi, moneda era agățată într-un pom roditor și se spunea că anul copilului va fi precum este pomul în care este agățat bănuțul. Cât este de înflorit pomul, așa va fi și anul copilului.

Așadar, făcând trimitere la această legendă, copiii au primit câte un bănuț din lemn pe care l-au pictat în diferite culori, astfel încât să reprezinte anul prosper de care vor avea parte. De asemenea, aceștia nu s-au oprit doar la bănuți, ci au confecționat felicitări, buchete de flori din hârtie colorată și șervețele, dar și eșantioane pe care au lipit semințe, frunze și alte ornamente în diferite forme și culori. Copiii au fost foarte bucuroși de obiectele realizate și au plecat zâmbind și cu promisiunea că vor mai participa la astfel de activități.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!