Victor Mihalache, deţinătorul „Satului Poveştilor”, şi-a propus – şi i-a şi reuşit – să însufleţească şcoala din Mălin, amuţită după punerea lacătului pe unitatea amplasată în cel mai frumos loc din Bughea de Sus. Având de partea sa autorităţile locale şi pe directoarea Şcolii Gimnaziale a comunei, promotorul universului copilăriei a dislocat o mică parte a colecţiei sale de păpuşi şi jucării într-o parte de vis a comunei. Fosta şcoală rămăsese fără viaţă după închiderea cursurilor în clădirea care are nevoie de o reabilitare şi pe dinăuntru, şi pe dinafară, ca să fie atractivă pentru cei care îi vor trece pragul. Antreprenorul din Târgovişte, stabilit la Bughea de Sus, a fructificat spaţiul fără utilitate şi a amenajat aici o „filială” a „Satului Poveştilor”. Astăzi, 2 martie 2023, în prezenţa unui grup consistent de copii din Dăbuleni – Dolj, a inaugurat un spaţiu care a vibrat de veselie, culoare, muzică şi dans. Lui Victor Mihalache şi ajutoarelor sale, Roxana Clopotaru şi Bumbicu, li s-au alăturat, tot cu rol de gazdă, primarul Nicolae Tarbă, şi omologul şi vecinul acestuia de la Albeştii de Muscel, Cătălin Manta.
- Jucăriile din „Satul Poveştilor” au însufleţit o şcoală fără viaţă
Lumea minunată de la Mălin, unde o şcoală a fost adusă la viaţă, a fost posibilă datorită proiectului lui Victor Mihalache, care şi-a pus în gând să valorifice o clădire fără funcţionalitate. Dulapurile din sala de clasă s-au umplut de păpuşi, la fel scena amplasată în ceea ce s-a dorit a fi „sala de spectacole” a evenimentului de inaugurare. Şi nu numai păpuşi din impresionanta colecţie a „Satului Poveştilor”, care tot creşte şi tot creşte. Şi băieţii au avut cu ce-şi clăti ochii, întrucât pentru aceştia a fost amenajată o expoziţie de machete auto şi aparatură de filmat şi fotografiat.
Aşa cum am remarcat şi la şcolile vechi din Câmpulung, şi cea de la Mălin avea sală de serbări, cu scenă, unde s-au ţinut spectacole şi piese de teatru. „Sperăm să revenim la acele vremuri.”, era încrezător Victor Mihalache că proiectul lui „O viaţă nouă pentru Şcoala Mălin” se va dezvolta.
„Sperăm ca acest proiect pe care l-am început anul trecut să-l desfăşurăm cu succes mulţi ani de acum înainte. Cel puţin până când cei mici vor creşte şi vor avea, la rândul lor, copii şi-i vor aduce în această localitate. M-am bucurat foarte mult pentru proiectul pe care ni l-au propus doamna director şi domnul Mihalache, de a da o nouă viaţă Şcolii Mălin. În ultima perioadă, n-a mai avut activitate, dar va avea începând din acest an. Eu sunt convins că, într-o perioadă scurtă de timp, şi locaţia va arăta altfel. Aceste lucruri le-am făcut puţin în grabă şi din cauză că avem Căminul Cultural care urmează să intre în renovare, prin Compania Naţională de Investiţii. A trebuit să predăm amplasamentul, altfel, am fi avut un spaţiu mult mai generos. Sperăm ca, împreună cu domnul Mihalache şi doamna director, să aflaţi din tainele obiceiurilor şi ale localităţii noastre.”, le-a mulţumit primarul de la Bughea de Sus, pentru vizită, copiilor de la Dăbuleni.
Directoarea Şcolii Bughea de Sus spunea că activităţi precum cea organizată astăzi se desfăşoară de ceva timp în comună graţie proiectelor şi ideilor lui Victor Mihalache. Care a conceput o mică afacere turistică-educaţională, în care a îmbinat dragostea pentru tot ce ţine de copilărie şi pasiunea sa de colecţionar, în special, de păpuşi din porţelan. Iar ideile şi acţiune sale aduc periodic lume la Bughea de Sus. Şcolile din ţară organizează regulat excursii în „Satul Poveştilor”, a cărui faimă a atras jurnalişti de la Bucureşti care au relatat despre minunata colecţie de păpuşi a lui Victor Mihalache.
„Este o şcoală care n-a mai funcţionat, dar noi considerăm că putem să desfăşurăm şi astfel de activităţi, astfel încât s-o facem atrăgătoare. Astfel încât cuvântul „şcoală” să însemne pentru elevi mai mult decât ceea ce facem noi zilnic la ore, să le facă plăcere şi să ne bucurăm împreună în orice moment. Avem tradiţii foarte frumoase, specifice zonei noastre. Sperăm ca toate şcolile din România să-şi găsească o funcţionalitate. Este păcat să se destrame tot ceea ce a fost frumos. Poate suntem un pic nostalgici după acele vremuri pe care unii dintre noi le-au prins. Dar parcă ne pare rău când vedem că totul se degradează. Atunci, haideţi să depunem un efort comun pentru bucuria copiilor, în primul rând, şi pentru generaţia care urmează să aibă grijă de noi.”, a afirmat directoarea Şcolii Gimnaziale Bughea de Sus, Cristina Damian.
- Profesorul Adrian Săvoiu, povestitorul de serviciu. Şi oaspete, şi gazdă, acesta le-a împărtăşit copiilor primele amintiri ca elev în clasa I
Copiilor li s-au oferit două ateliere de lucru: cei mici au confecţionat mărţişoare din lut împreună cu Roxana Clopotaru, iar cei mari l-au ajutat pe Bumbicu şi meşterii săi să definitiveze „omul de zăpadă” care urma să fie ars pe rug, pentru a alunga iarna şi a face loc primăverii. Micuţii vizitatori ai „sătucului poveştilor” de la Mălin au primit din partea casei popcorn, dar şi lecţii despre cum se prepară vata de zahăr.
Fiind vorba despre un sat al poveştilor, puteau lipsi poveştile?! Nu! Tocmai de aceea gazdele l-au invitat pe profesorul Adrian Săvoiu, om de-al locului, casa înaintaşilor săi fiind în vecinătatea Şcolii Mălin. Profesorul Săvoiu i-a încântat pe copii cu amintiri despre vremuri de demult, de când era de vârsta ascultătorilor săi. Le-a vorbit acestora despre curiozitatea pe care i-o stârneau lupii şi chiar le-a citit o istorioară pe această temă, provocându-i pe cei mici să-i înţeleagă tâlcul. Apoi profesorul Adrian Săvoiu le-a prezentat primele caiete din clasa I şi le-a arătat, în mod deosebit, primul caiet cu bastonaşe şi liniuţe, înainte de a începe să scrie, şi primul caiet de matematică, din 1961. Oaspetele copiilor din Dolj le-a arătat şi primul caiet întocmit după ce a învăţat să scrie, datat 22 februarie 1962. Textul scris de el în urmă cu 61 de ani şi lecturat pentru copii: „Iepurele şi ariciul”. Copiii au ascultat şi prima compunere a elevului Adrian Săvoiu, aşternută pe 21 februarie 1962, intitulată „Iarna”.
Punctul culminant al evenimentului l-a constituit „Arderea Iernii”, momentul în care momâia umplută cu paie a fost incendiată, spre bucuria copiilor care altminteri n-ar fi avut ce să caute în preajma focului. Este al doilea an când Victor Mihalache, împreună cu autorităţile locale, organizează evenimentul prin care marchează sfârşitul iernii şi reînvierea naturii, cu implicarea copiilor cărora le sunt, de fapt, dedicate astfel de acţiuni.
Magda BĂNCESCU