0.7 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Elena Lasconi: „Voi sesiza toate instituţiile statului despre neregulile de la spitalul nostru. O să încep cu Corpul de Control al Primului Ministru”

Astăzi, 22 februarie 2023, primăriţa Elena Lasconi l-a demis din funcţia de manager al Spitalului Municipal Câmpulung pe Nicolaie Alexe. Nouă luni, atât a rezistat la conducerea instituţiei, după reinstalarea cu ajutorul instanţei în poziţia pierdută în pandemie din motiv de „management defectuos”. 17 iunie 2022 – 22 februarie 2023 este intervalul din mandatul lui Alexe consumat în timpul conducerii municipiului de către Elena Lasconi. Analiza activităţii lui Nicolaie Alexe, abundând în nereguli, a avut la bază reclamaţiile primite în mod repetat de Consiliul de Administraţie care, realizând că nu poate ajunge la un numitor comun cu managerul, a hotărât demiterea lui. Una dintre cele mai severe acuzaţii la adresa directorului demis constă în joaca cu viaţa personalului medical, căruia i s-au pus la dispoziţie măşti afectate de mucegai, care nu asigurau nicio protecţie. Dimpotrivă! Aşadar, printre multe altele, lui Nicolaie Alexe i se impută că a ignorat obligaţia de a le asigura condiţii sigure la serviciu cadrelor medicale. Elena Lasconi a anunţat, astăzi, că pentru faptele lui Alexe va sesiza instituţiile statului, începând cu Corpul de Control al Primului Ministru.

  • „Nicolaie Alexe a eludat adevărul şi legea”

„În calitate de primar al municipiului Câmpulung, reprezint interesele fiecărui câmpulungean. Iar atunci când vine vorba despre sănătatea câmpulungenilor, despre ceva ce aduce atingere sănătăţii dumneavoastră, a copiilor dumneavoastră am toleranţă zero.

În ultimele luni, am primit o mulţime de sesizări din partea a sute de câmpulungeni. Am primit adrese, mesaje prin care vă arătaţi supărarea, nemulţumirea vis-a-vis de felul în care sunteţi trataţi în Spitalul Municipal Câmpulung. Ştiu nemulţumirile dumneavoastră referitoare la faptul că sunteţi trimişi la Piteşti cu copiii bolnavi, pentru că la Câmpulung nu avem un medic pediatru. Sunt şi eu nemulţumită.

Ce vreau să ştiţi: Spitalul Municipal este condus de către un manager. Este datoria şi obligaţia lui, prin contract de management, să organizeze întreaga activitate medicală din spital, astfel încât fiecare dintre dumneavoastră să fiţi trataţi cu respect, cu grijă, cu empatie şi cu servicii medicale la standarde europene. De asemenea, e obligaţia managerului să asigure întregului personal medical condiţii de siguranţă la locul de muncă, să fie trataţi cu demnitate şi respect.

În ultimele luni, am primit din partea Consiliului de Administraţie al Spitalului mai multe sesizări. În repetate rânduri, i-am cerut explicaţii managerului pentru fiecare aspect sesizat. Nicolaie Alexe a eludat adevărul şi legea. În această dimineaţă, am primit raportul Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal, organul avizat şi competent, prin care mi se propune demiterea lui Nicolaie Alexe.”

  • Legile şi normele încălcate prin distribuirea măştilor mucegăite în spital

„Ce a constatat Consiliul de Administraţie? Într-o frază scurtă: managerul spitalului a încălcat în mod repetat legea, contractul de management şi atribuţii specifice activităţii medicale.

Referitor la distribuirea unor măşti în spital, despre care câteva cadre medicale au sesizat că aveau miros de mucegai, Nicolaie Alexe a încălcat: Legea 319/2006, capitolul 3, Art. 6 şi 7, potrivit cărora (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă şi are obligaţia să ia măsurile necesare pentru: asigurarea securitaţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor. Cu atât mai mult cu cât activitatea este una specifică de: UNITATE MEDICALĂ. Nu vorbim aici de un atelier de vulcanizare, ci de un spital.

În plus, Nicolaie Alexe a încălcat: Ordinul nr. 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare. A ignorat normele de protecţia muncii, Capitolul 3, pct. 3.1.

Nicolaie Alexe a încălcat Regulamentul intern al spitalului. A încălcat Codul Muncii, mai exact a încălcat dreptul salariaţilor la securitate şi sănătate în muncă.

Managerul spitalului a încălcat contractul de management la mai multe articole, printre care unul foarte important: „managerul spitalului are obligaţia şi răspunde de asigurarea condiţiilor corespunzătoare pentru realizarea actului medical, a calităţii actului medical.”

A încălcat Contractul Colectiv de Muncă.”

  • „A aprobat o achiziţie directă fără avizul obligatoriu al Consiliului de Administraţie şi fără ca investiţia să fie inclusă în lista de investiţii a spitalului”

„Referitor la o achiziţie directă. Nicolae Alexe a încălcat Legea 95/2006 şi Legea 98/2016. Mai exact, a aprobat o achiziţie directă fără avizul obligatoriu al Consiliului de Administraţie şi fără ca investiţia să fie inclusă în lista de investiţii a spitalului.

Referitor la obligaţiile din contract faţă de ordonatorul principal de credite. Conform contractului de management, Nicolaie Alexe avea obligaţia să informeze primarul printr-o decizie care este înlocuitorul de drept pentru perioadele de absenţă motivată din spital. Asta nu s-a întâmplat.

Tot potrivit contractului de management, Nicolaie Alexe avea obligaţia să-mi prezinte în calitate de primar, ordonator principal de credite, informări trimestriale cu privire la patrimoniul dat în administrare şi realizarea indicatorilor activităţii medicale. Nu s-a întâmplat.

Managerul Spitalului Municipal nu şi-a îndeplinit obligaţia din contractul de management, respectiv repartizarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe secţiile şi compartimentele spitalului şi cuprinderea acestora în contractele de administrare. Ca atare, nici şefii de secţii nu şi-au putut duce la îndeplinire indicatorii din contractele de administrare, perturbând astfel bunul mers al secţiilor şi compartimentelor spitalului.”

  • „Nicolaie Alexe are un comportament lipsit de respect, abuziv, neetic, opresiv şi denigrator faţă de angajaţi”

„Referitor la închiderea unor secţii din spital. Nicolaie Alexe nu a relatat adevărul. Managerul a aprobat ilegal suspendarea activităţii compartimentelor de psihiatrie, oftalmologie şi cardiologie fără a obţine în prealabil aprobările de la DSP Argeş, CAS Argeş şi Ambulanţă. M-a dezinformat, spunându-mi că nu a suspendat activitatea niciunui compartiment.

Nicolaie Alexe are un comportament lipsit de respect, abuziv, neetic, opresiv şi denigrator faţă de angajaţi. Asta a dus la demisia unor membri din Comitetul Director. Am fost sesizată de către angajaţi în acest sens şi am direcţionat aspectele sesizate şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Acestea sunt faptele. Acestea sunt constatările. Nu pot să închid ochii.

În tot acest timp, în care am încercat să avem un dialog, să înţeleg demersurile managerului, am văzut în presa locală, pe reţelele sociale tot felul de ştiri false, referitoare la faptul că Nicolaie Alexe este o victimă. Eu vreau să vă întreb pe voi, dragi câmpulungeni: sunteţi mulțumiți de ceea ce se întâmplă la Spitalul Municipal? Vă întreb pe voi, medici, asistenţi, infirmieri: sunteţi mulţumiți de felul în care sunteţi trataţi de către managerul spitalului?”

  • „Nu mi se pare normal să lăsăm un manager să-şi bată joc”

„Concluzia este simplă: Începând de astăzi, îl demit pe Nicolaie Alexe din funcţia de manager al Spitalului Municipal Câmpulung. Începând de mâine, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului de manager, interimar va fi doamna Petrina Florea. Este un moment greu pentru că, în maximum o lună, trebuie finalizate documentele pentru acreditarea spitalului, avem nevoie de medici, de un climat pozitiv în spital şi am încredere că doamna Florea va asigura stabilitatea de care avem nevoie.

Subliniez faptul că voi sesiza toate instituţiile statului despre neregulile de la spitalul nostru. O să încep cu Corpul de Control al Primului Ministru, dar nu mă opresc aici. Nu voi lăsa lucrurile aşa, pentru că aici este vorba despre SĂNĂTATE. Nu voi închide ochii la ilegalităţi, indiferent cât de grea e lupta.

Nu am să vă spun tot ce ştiu, pentru că nu sunt nici procuror, nici judecător, însă ce s-a întâmplat la Câmpulung este grav şi are impact naţional. Vor fi multe anchete şi voi reveni cu amănunte atunci când e cazul.

Aveţi încredere! E adevărat, sistemul sanitar în sine e bolnav. Ştiu că nu se va face bine peste noapte, însă, atâta timp cât mă zbat împreună cu echipa mea să transformăm unităţile sanitare din Câmpulung în unele europene, prin accesarea de fonduri europene, nu mi se pare normal să lăsăm un manager să-şi bată joc, indiferent cum s-ar numi el şi indiferent ce partid îl susţine.”, a fost mesajul primăriţei Elena Lasconi prin care justifică decizia luată astăzi vizând demiterea lui Alexe.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!