25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Elena Lasconi i-a făcut plângere penală şefului ISC Argeş pentru abuz în serviciu

Separat de acţiunea în instanţă a prefectului PNL Radu Perianu care, după şantierul Bulevardului „Pardon”, l-a blocat şi pe cel al blocului social din Grui, primăriţa Elena Lasconi a declanşat propriile demersuri pe cale legală împotriva zoriţilor să oprească tot ce se poate opri la Câmpulung.

În primul rând, a chemat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcţii Argeş, pentru anularea proceselor verbale ale controlului din iulie, anul trecut. Şi, în al doilea rând, i-a pregătit o plângere penală şefului ISC Argeş, Harry Michelle Boiagian, pentru abuz în serviciu. Motivul: acesta s-a grăbit să sesizeze Prefectura înainte să expire cele 30 de zile de la confirmarea primirii proceselor verbale de control de către Primăria Câmpulung. Şi înainte să expire şi termenul de 30 de zile pentru soluţionarea obiecţiunilor autorităţilor câmpulungene, pe motiv că acestea – susţine ISC – nu sunt totuna cu o plângere prealabilă.

Maniera în care a acţionat şi în acest caz prefectul PNL Radu Perianu denotă atitudinea potrivnică municipiului nostru a acestuia. Pe 8 noiembrie 2022, acesta a deschis acţiunea în instanţă împotriva primăriţei Elena Lasconi, pentru a o lăsa şi fără autorizaţia de construire a blocului din Grui, în condiţiile în care, la jumătatea lunii octombrie, aceasta obţinuse cele două avize care au lipsit în momentul controlului ISC. Aşadar, când s-a deschis procesul la Tribunalul Argeş, Primăria Câmpulung era în regulă cu toate actele. 

  • La nicio lună în cap de la control, ISC a sesizat Prefectura. Primăria avea la dispoziţie 30 de zile pentru formularea de obiecţiuni  

Vara trecută, un control venit, de data aceasta, de la ISC Argeş – la bulevard, au fost cei de la Inspectoratul Regional de la Ploieşti – a ţintit actele lucrării de construcţie a blocului cu 50 de apartamente din Grui: certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. La sfârşitul verificării, pe 26 iulie 2022, au fost încheiate două procese verbale, în care a fost invocată, ca deficienţă depistată, lipsa unui aviz DSP şi a unuia de la Biroul Rutier al Poliţiei Naţionale, cu toate că exista un aviz al Comisiei de Circulaţie, în componenţa căreia se află şi un reprezentant al Poliţiei Municipale, de la biroul respectiv.

Celor de la Primărie li s-a pus în vedere să corecteze lipsa respectivă şi, în acelaşi timp, ISC Argeş a sesizat Prefectura ca să analizeze dacă este oportună înaintarea unei acţiuni la instanţa de contencios administrativ. Reprezentanţii Primăriei Câmpulung au menţionat în procesele verbale că vor face obiecţiuni, pentru formularea cărora aveau la dispoziţie un termen de 30 de zile.

Ceea ce s-a şi întâmplat. În mai puţin de o lună, pe 5 august – aşadar, în zece zile -, obiecţiunile anunţate de Primărie încă din momentul controlului au fost incluse într-o adresă înaintată ISC Argeş. Adresă echivalentă unei plângeri prealabile, în conţinutul căreia Primăria şi-a argumentat poziţia faţă de constatările şi măsurile inspectorului care a întreprins verificarea.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, a intrat în scenă şi Instituţia Prefectului, interesată să afle dacă autorităţile noastre s-au conformat obligaţiilor impuse de ISC. La nicio lună în cap de la control, ISC se şi adresase Prefecturii, asta deşi administraţia câmpulungeană anunţase că are de gând să formuleze obiecţiuni, formalitate pentru care avea la dispoziţie, aşa cum am precizat, 30 de zile.

La solicitarea prefectului, conducerea Primăriei l-a informat că s-a supus celor dispuse de inspectorul de control şi i-a şi transmis cele două avize: cel de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş şi cel al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş. Corespondenţa cu prefectul a avut loc în luna octombrie a anului trecut. Acelaşi răspuns a fost comunicat, în aceeaşi perioadă, şi Inspectoratului de Stat în Construcţii – Inspectoratul Judeţean în Construcţii Argeş.

  • ISC n-a luat în considerare adresa cu obiecţiuni a Primăriei Câmpulung, pe motiv că nu este plângere prealabilă  

După acest moment… tăcere! Sesizând lipsa de reacţie a ISC, Primăria noastră i-a cerut răspunsul la plângerea prealabilă. Iar răspunsul uluitor al ISC a fost că adresa cu obiecţiuni a Primăriei Câmpulung nu este unul şi acelaşi lucru cu o plângere prealabilă.

De ce este atât de important acest moment al întocmirii unei plângeri prealabile despre care relatăm? Pentru că ISC nu putea sesiza Prefectura, care decidea dacă atacă sau nu în contencios administrativ documentaţia de autorizare a construcţiei blocului social, până la soluţionarea acestei plângeri prealabile. Sau până să expire cele 30 de zile de la data confirmării primirii procesului verbal de control de către instituţia controlată.

Or ISC a sesizat Prefectura pe 24 august 2022, cu două zile înainte să expire cele 30 de zile de la data la care cele două procese verbale au fost înregistrate la Primăria Câmpulung, fapt întâmplat pe 26 iulie 2022. Mai mult decât atât, pe 9 august 2022 ajungeau la ISC obiecţiunile autorităţilor câmpulungene sub forma unei plângeri prealabile. Din acest moment, trebuiau să treacă tot 30 de zile, interval în care plângerea Primăriei trebuia soluţionată. Dar nici acest termen, consideră cei de la Primăria Câmpulung, n-a fost respectat.

După cum am precizat, ISC a desconsiderat acest document al instituţiei câmpulungene şi s-a grăbit să sesizeze Prefectura, care a şi atacat în instanţă autorizaţia de construire a municipalităţii. În condiţiile în care nu s-a ţinut cont de adresele municipalităţii şi de faptul că avizele lipsă au fost obţinute până să fie demarată acţiunea în instanţă, Elena Lasconi a pregătit plângerea penală pentru abuz în serviciu pe numele şefului ISC Argeş.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!