18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Spectacol artistic tradițional, la Muzeul „Zestrea Bunicii” din Rucăr

Odată cu sărbătorirea uneia dintre cele mai importante zile ale națiunii române, Unirea Principatelor Române, pe data de 24 ianuarie, Asociația RegalIA, prof. Ana Vorovenci, prof. Alina Mitiriță, împreună cu Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural Argeș și Asociația Națională a Femeilor din Mediul Rural, au organizat programul omagial „Mica Unire”, ce s-a desfășurat pe 24 ianuarie 2023, în interiorul Muzeului „Zestrea Bunicii”, din Rucăr.

  • Programul artistic a găzduit invitați speciali din rândul profesorilor și foștilor profesori din învățământul rucărean

Spectacolul dedicat săbătoririi zilei Micii Uniri a fost oferit de către Corul Eden, alături de elevi și foști elevi ai Școlii Gimnaziale „Nae A. Ghica” și Liceul Tehnologic „Victor Slăvescu”, din Rucăr. Aceștia au pregătit programe artistice prin care au reușit să încânte audiența, făcând trimitere la valorile tradiționale românești.

În deschiderea spectacolului, profesoara Ana Vorovenci, organizator al acestui eveniment, a transmis că spațiul ales, Muzeul „Zestrea Bunicii”, este benefic comunității rucărene. De aceea, locația a avut rolul de a trimite spectatorii cu gândul la valorile tradiționale și obiceiurile naționale. „Este o dorință a noastră mai veche, iar primul pas, zicem noi, că l-am făcut. De aceea încercăm să marcăm câteva evenimente, ca să știe comunitatea că există un loc unde, atunci când este vorba să ne bucurăm de o sărbătoare, de un eveniment specific românilor, avem unde să ne întâlnim”, a specificat Ana Vorovenci.

Unul dintre invitații speciali ai acestui eveniment a fost binecunoscutul profesor de istorie Tudor Vlad. Acesta a prezentat, în câteva cuvinte, semnificația Unirii Principatelor Române și a eroilor care au stat la bazele acesteia. Potrivit acestuia, „Despre Unire se pot spune foarte multe. Vreau să spun două lucruri. Sunt două chestiuni care, fie au scăpat, fie nu au fost scoase în evidență și sunt extrem de importante, despre tot ce înseamnă data de 24 ianuarie. În primul rând, unirea, înainte de a fi putere, unirea este iubire. Din dragose s-a făcut ceea ce s-a făcut. În al doilea rând, Unirea a făcut-o națiunea, de la Vădică până la Opincă, de la Moș Ion Roată până la Alexandru Ioan Cuza. Dar iubirea de moșie și puterea au făcut-o, totuși, aristocrații. Boierimea română pașoptistă, școlită în străinătate, conectată la fluxul european, deșteaptă, cu dragoste de popor, formată din oameni care și-au pus averile, viețile în primejdie, întrucât au fost revoluționari arestați. Aristocrația, din iubire, a făcut 24 ianuarie. Să ne gândim la un lucru: Cine și-ar mai pune, astăzi, viața, libertatea și averea în slujba unui ideal național? Cine ar mai face un sacrificiu uriaș ? pentru că au fost niște pericole teribile! Unirea a fost pur și simplu un act al națiunii, cum se mai spunea, foarte frumos într-un document al epocii, scris de un boier anonim, „Un act cu voia lui Dumnezeu”. 24 ianuarie înseamnă începutul României moderne, unite, bogate și puternice, dar înseamnă și începutul odihnei sufletului lui Mihai Viteazul, care își va găsi odihna deplină în 1918. Data de 24 ianuarie înseamnă o lumină și o speranță în spațiul românesc, după un veac de negură. După aproape 150 de ani de fanariotism, de războaie, de presiunea imperială deosebită, de desființare a românismului, România începe să renască miraculos prin iubire, prin aristocrație, prin efort și mai ales prin dragoste de țară”.

La spectacol au fost prezenți numeroși invitați, majoritatea fiind foști profesori ai celor două instituții de învățământ rucărene, dar și părinți ai elevilor care au susținut programele artistice. Aceștia au fost coordonați de către profesorul și organizatorul evenimentului, Alina Mitiriță, care a fost foarte încântată de prezența celor din sală, amintind cu bucurie de vremurile în care invitații i-au fost, la rândul lor, profesori: „Este privilegiul meu de a mă afla astăzi în fața dumneavoastră, pentru care îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu. Am trăit o emoție profundă ieri, când am împărțit câteva invitații și mi-am revăzut foștii profesori și chiar mă gândeam, cu precădere, zilele aceastea, cât de valoroasă a fost copilăria noastră și zestrea pe care ne-ați lăsat-o”, a transmis aceasta.

  • Corul Eden și elevi ai celor două instituții de învățământ din comuna Rucăr au organizat un spectacol artistic de cântece populare

Gazdele evenimentului artistic au fost Sandra Oancea, alături de Teodora Vorovenci, care au prezentat deosebitele numere artistice pregătite de elevi. Programul spectacolului a inclus momente unice, atent selectate, pe parcursul cărora elevii, pe de-o parte, și-au propus să creeze o întoarcere în timp, în cultura tradițională a secolului al XIX-a, iar pe de altă parte, să realizeze o proiectare către viitor, în contextul unei societăți post moderniste. Piesele muzicale au fost interpretate de Corul Eden, alături de elevii celor două instituții de învățământ din zona Rucărului, acompaniați, la pian, de către profesorul Ștefan Hârlea și coordonați de către profesoara Alina Mitiriță. Aceștia au reușit să încânte publicul prezent cu fiecare cântec pe care l-au interpretat și au amintit importanța iubirii de patrie.

De asemenea, elevii clasei a VIII-a ai Liceului „Victor Slăvescu” au pregătit o scenetă a cărei morală a fost păstrarea valorilor tradiționale și a statutului de români autentici, demni, luptători și încrezători într-un viitor glorios.
Spectacolul artistic s-a încheiat cu tradiționalul dans „Hora Unirii”, la care au participat elevii, profesorii și invitații evenimentului.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!