25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Revista umoristică „Acidava” a ajuns la ediția cu numărul 29

Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” a organizat, cu prilejul zilei Culturii Naționale și a marcării naşterii marelui poet român Mihai Eminescu, cafeneaua literar-artistică „La Steaua care-a Răsărit”. În cadrul acestui eveniment a avut loc lansarea revistei „Acidava”, numărul 29, care cuprinde o mulțime de scriitori clasici și contemporani.

  • Părintele Gheorghe Cîrstina despre revista „Acidava”: „Este organul de presă al Clubului Umoriștilor Musceleni”

Redactorul șef al acestei reviste este părintele Gheorghe Cîrstina, care este un susținător și un iubitor al umorului muscelean. Potrivit acestuia, Tudor Mușatescu este „ocrotitorul spiritual al umoriștilor musceleni”, de aceea, în numărul actual al revistei „Acidava”, este dedicată o pagină specială în amintirea acestuia, intitulată „Pagina lui Nenea Tudorică”. De asemenea, sunt prezente scrieri ale poeților George Topîrceanu, George Corbu, George Baciu, Maria Chirtoacă, Moise Constantin, Fulga Gheorghe, Constantin Agricola Miu, Puiu Paul, Radu Enășescu și mulți alții. „Veți găsi și veți fi surprinși de versuri, proză umoristică, fabule, epigrame, catrene ale scriitorilor clasici și contemporani care vă vor binedispune la lecturare. Vorba lui Tudor Mușatescu: „Scriitorii clasici sunt totdeauna contemporani, dar foarte rar scriitorii contemporani sunt clasici.”, a menționat părintele Gheorghe Cîrstina.

În cuprinsul revistei se vor găsi lucrări ale marilor caricaturiști precum Bogdan Petry și Gheorghe Mitroiu, care au completat multe dintre revistele de umor cu deosebite caricaturi. „Pagina lui Mitroiu, cu anonimele sale și umorul caracteristic va fi un prilej de bună lecturare a revistei. Noi am căutat și căutăm ca revista să fie cu linie umoristică, chiar dacă pe unii îi înțeapă, iar pe alții îi pișcă, însă revista aceasta este apreciată de cei care o citesc.”, a menționat Gheorghe Cîrstina.

  • Scurt istoric al revistei „Acidava”

Liviu Cioacă este membru fondator al revistei „Acidava” și a susținut, din poziția de manager al Casei de Cultură „Tudor Mușatescu”, tipărirea și apariția acestei reviste. În anul 2013, regretatul Gheorghe Vintilă a fost cel care i-a propus lui Liviu Cioacă această formă a revistei, iar acesta a fost de acord. Așadar, în jurul câtorva iubitori de acest gen de umor s-a realizat primul număr al revistei „Acidava”. Ulterior, comunitatea umoriștilor și scriitorilor musceleni s-a mărit, iar revista a devenit rapid cunoscută în rândul cititorilor. „Am lărgit acest colectiv și vreau să remarc râvna și ajutorul domnului Constantin Agricola Miu, care multe numere le-a format și le-a alcătuit, alături de colectivul care era format din doamna poetă Maria Chirtoacă, domnul Ion Mârzac; iar multe numere i-au căzut în grija părintelui Gheorghe Cîrstina și care, iubind atât de mult acest gen literar, a alcătuit și o antologie a umorului muscelean. Iată că acum, la numărul 29, încă o dată mulțumim pentru că s-a înțeles necesitatea acestui gen literar și acestui mod de exprimare, care are rădăcini în Muscelul nostru, pentru că, după cum s-a mai spus, Tudor Mușatescu stă la baza a ceea ce încercăm și noi să ducem mai departe talentul lui.”, a specificat Liviu Cioacă.

Revista „Acidava” cuprinde următorul colectiv de redacție:

Redactor șef: Gheorghe Cîrstina

Redactori: Bogdan Petry, Gheorghe Mitroiu, Constantin Moise, Iulian Citer Marinescu

Corectură: Maria Chirtoacă

Secretar de redacție, tehnoredactor: Gheorghe Cîrstina

Revista a fost realizată în colaborare cu Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, ce cuprinde următorul colectiv:

Manager: Ion Liviu Iana

Referenți de specialitate: Florian Liviu Cioacă, Gina Pavel, Ștefan Cojocaru, Ion Horobeanu, Ioana Radu

În prezent au fost tipărite 150 de bucăți ale revistei „Acidava” cu numărul 29, iar cei interesați o pot lectura la bibliotecile din zona liceelor, Câmpulung și Pitești.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!