13 C
Campulung Muscel
02/12/2023

Omul de ştiinţă Raluca Van Staden şi fiica sa, Maria Louisa van Staden, au vorbit “Cu drag, despre România”

La sfârşit de an, vorbim despre oameni unici. Oameni care au adus faimă Argeşului în întreaga lume! Omul de ştiinţă Raluca Van Staden şi fiica sa, Maria Louisa van Staden. Le mulţumim pentru că au reprezentat Argeşul la emisiunea “Cu drag, despre România”, de la postul naţional de televiziune Realitatea Plus, moderată de Ana Maria Pacuraru şi Laurenţiu Botin.

Raluca Ioana (Ştefan) van Staden s-a născut la Câmpulung Muscel, unde este “Cetăţean de Onoare” al oraşului şi al Argeşului şi Muscelului. A absolvit Facultatea de Chimie a Universităţii din Bucureşti în 1992 şi Secţia de Pian şi Pedagogie Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1996). În 1997 a obţinut titlul de doctor în chimie (Universitatea din Bucureşti) şi un MSc în compoziţie muzicală (Universitatea Naţională de Muzică).

Raluca Van Staden este unul dintre cei mai apreciaţi cercetători români la nivel mondial. Raluca van Staden este femeia care a inventat un dispozitiv revoluţionar pentru depistarea cancerului, într-o fază incipientă. Deşi a locuit aproape zece ani în Africa de Sud, a revenit în ţara natală, pentru că şi-a dorit ca tot ceea ce obţine să fie asociat cu numele României. În 2007, Raluca van Staden s-a întors în România, cu familia. „Pentru mine, un singur loc se poate numi Acasă – acesta este România. Mi-am dorit ca tot ceea ce obţin să fie asociat cu numele ţării mele. Nu regret niciun moment întoarcerea în România. Este locul unde mă simt cel mai bine.”, mărturiseşte cercetătoarea.

Maria Louisa van Staden, născută în 2007, este elevă la Colegiul Naţional de Muzică “George Enescu” din Bucureşti, la clasa maestrului Shwan Sebastian şi, din 2021, studentă la Schola Cantorum Paris (conservator particular din Paris, unde au fost profesori Cesar Franck, Debussy, Ravel, marele dirijor român Sergiu Celibidache), la clasa maestrului Maurizio Moretti (admisă ca tânăr talent pentru Diploma Superiore). La Schola Cantorum – în urma examenului din iunie 2022, susţinut în faţa unui juriu internaţional format din pianişti de renume internaţional, a fost promovată din anul I în anul III.

Maria a obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Debut cu orchestra în 8 august 2021: Maria a debutat la Tarnow, în cadrul Festivalului V International Festival Ambassador of Tarnow Maestro Krystian Tkaczewski and his Guests, cu Concertul nr.3 de Beethoven, Orchestra de Camera din Tarnow, sub bagheta maestrului Masahi Katayama, aflat între primii cinci din lume. În august 2022, Maria a cântat în acelaşi festival Concertul nr.2 de Frederick Chopin.

Până acum, Maria Louisa a concertat în săli de concerte prestigioase, cum ar fi: Royal Albert Hall – Londra, Viena (Kaisersaal, Musikverein, Billrothhaus şi Ehrbar Saal), Salzburg la Wiener Saal Mozarteum, Laeiszhalle Hamburg (Stage4Kids 2017, 2018, 2019, 2020), Brussels (The Centre For Fine Arts), Sinaia Royal Palace, România, Auditorium Parco della Musica în Roma, Amsterdam (Festival – Klassiek op het Amstelveld 2018), Cesar Franck Hall, Paris (2022) şi în Bucureşti, la Ateneul Român (recital susţinut la invitaţia Filarmonicii “George Enescu”, în cadrul Stagiunii de Marţi Seară). În aprilie 2023, a fost invitată să susţină un recital în cadrul Elena Cobb Star Prize Festival, la Carnegie Weill Recital Hall, New York (USA).
Sursa informaţiilor: CJ Argeş

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!