18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Policlinica, reabilitată şi dotată cu aparatură modernă. Este al treilea proiect depus ieri la PNRR

Şi Policlinica din Câmpulung face obiectul unui proiect depus ieri, 16 decembrie 2022, la PNRR, pentru a-şi pune la punct spaţiile care aparţin municipalităţii. Şi nu numai reabilitarea clădirii care n-a fost renovată niciodată, din 1974, de când a fost construită, este ţinta autorităţilor locale, ci şi dotarea cabinetelor cu aparatură performantă. Investiţia în „Modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung” este estimată la 15.543.336,84 lei. Şi în acest caz, administraţia publică locală avea trei opţiuni de contribuţie proprie, pentru a sălta în punctaj. Joi, neîncrezători în a angaja câteva milioane bune din bugetul local, câţiva consilieri au votat pentru contribuţie proprie zero, exceptând ceea ce nu decontează PNRR, la proiectul privitor la echipamentele menite să protejeze pacienţii de infecţiile nosocomiale. Vineri, ca să diminueze surprizele şi emoţiile, Executivul a pledat mai convingător varianta unei contribuţii cuprinse între 10 şi 20% care, în cazul investiţiei de la Policlinică, echivalează cu cât a plătit municipalitatea pentru acţiunile cumpărate de la Gheorghe Văsâi. Exemplul dat de city-managerul Ioana Marcu, pentru a avea un termen de comparaţie cu o situaţie în care nu s-a văitat nimeni că se cheltuieşte prea mult din banii câmpulungenilor.

  • Contribuţia maximă, echivalentă preţului plătit pentru acţiunile lui Văsâi   

Şi acest proiect pregătit pentru PNRR oferea posibilitatea consilierilor să decidă cu cât erau dispuşi să contribuie din bugetul local pentru a spori şansele municipalităţii de a prinde finanţarea. Prima variantă: 0 lei, pentru 0 puncte. A doua variantă: 1.569.877,02 lei, sumă aferentă unei contribuţii proprii de 10,1%, pentru 2 puncte. A treia variantă: 3.124.210,71 lei, pentru o contribuţie proprie de 20,1% din totalul cheltuielilor eligibile, pentru 4 puncte.

Programul pe care l-a accesat şi Primăria Câmpulung are un buget total de 395.722.840 lei, echivalentul a 80,2 milioane euro. Până la data de 13 decembrie 2022, erau depuse 48 de cereri în valoare de 565.036.581,20 lei sau 114.514.324,76 euro, de unde rezulta un procent al supracontractării de 42,76%, potrivit calculelor Executivului. Vineri, la prânz, când s-a ţinut şedinţa în care a fost aprobat acest proiect, numărul solicitărilor înaintate la PNRR crescuse la 78, însă pe site-ul Ministerului Sănătăţii nu se putea vedea şi valoarea acestora.

  • Reparaţiile şi dotările propuse prin proiect

Documentaţia pregătită pentru dezbaterea de ieri conţine categoriile de lucrări pe care administraţia locală intenţionează să le întreprindă la Policlinică:

  • Schimbarea pardoselii actuale cu pardoseală tip Tarkett de calitate superioară pentru uz medical, pentru trafic intens, într-o suprafaţă de 2.908,30 mp. Potrivit celor de la Primărie, „pardoseala ar urma să urce până la înălţimea de 1,5 metri”.
  • Reabilitarea pereţilor şi tavanelor prin tencuială, gletuire şi aplicarea de vopsea lavabilă antimicrobiană într-o suprafaţă desfăşurată de 3.317,45 mp.
  • Reabilitarea a 9 grupuri sanitare prin: montarea unei suprafeţe de 176,87 mp de faianţă; montarea unei suprafeţe de 40 mp de gresie; montarea a 9 chiuvete şi a 9 toalete.
  • Montarea a 90 de întrerupătoare pentru iluminat, 180 de prize şi a 180 de corpuri de iluminat.
  • Înlocuirea a 150 de radiatoare cu dimensiunea de 1600 x 600. Radiatoarele vor fi dotate cu cap termostatic inteligent fără fir, cu afişaj LCD, în scopul reducerii costurilor de încălzire a locuinţei cu până la 30%, datorită funcţiei de detectare a ferestrelor deschise sau a modului ecologic.
  • Înlocuirea a 106 uşi interioare pentru cabinete şi acces la grupurile sanitare. Uşile vor fi din termopan de calitate superioară pentru exterior, culoare alb, cu geam pe 1/3 din suprafaţă, în partea de sus, şi vor avea o dimensiune de 98 x 210 cm.
  • Înlocuirea a 14 uşi duble batante pentru hol. Uşile vor fi de calitate superioară, culoare alb, cu geam securizat pe cel puţin 1/3 din suprafaţă, în partea de sus, şi vor avea o dimensiune de 155 x 210 cm.

În plus, în cadrul aceluiaşi proiect se propune dotarea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Municipal Câmpulung cu echipamente medicale în valoare totală de 8.748.215,20 lei fără TVA, care să asigure posibilitatea efectuării unor investigaţii medicale de cea mai bună calitate. Specialităţile vizate sunt următoarele: diabetologie, urologie, oftalmologie, gastroenterologie, chirurgie, balneofizioterapie, chirurgie plastică, dermatologie, pediatrie, ORL, laborator.

Lucrările de amenajare interioară şi dotările medicale sunt completate de investiţii la nivelul recepţiei Ambulatoriului de Specialitate şi implementarea unui sistem electronic de dirijare şi ordonare, în valoare totală de 283.000 lei fără TVA.

  • Câmpulungul va contribui la realizarea acestui proiect, în caz de admitere, cu 1,57 milioane de lei

Dacă, cu o zi înainte, administratorul public Ioana Marcu a evitat să se pronunţe în privinţa unui procent de cofinanţare proprie la investiţia legată de infecţiile nosocomiale, de data aceasta, a fost pentru contribuţia maximă, de peste 20%. Şi în acelaşi sens s-a exprimat şi consilierul local PSD Sergiu Cicu, deşi, la dezbaterea din ziua precedentă, colegul de partid Constantin Ivan se manifestase pentru varianta de bază, cu zero contribuţie.

S-a impus, însă, varianta de echilibru a viceprimarului Constantin Ţurţulea. „Personal, pe principiul aceleiaşi discuţii de ieri, aş recomanda varianta de mijloc, nici cea cu cofinanţare zero, care să crească gradul de risc, dar nici cea cu cofinanţare maximă.”, a pledat din nou viceprimarul pentru varianta nr.2, la fel cum a făcut cu o zi înainte.

Opinia acestuia a fost împărtăşită de 12 dintre cei 14 aleşi participanţi la şedinţa din 16 decembrie 2022. Sergiu Cicu s-a abţinut la vot, iar Iulian Zanvetor n-a votat, dată fiind incompatibilitatea între funcţia de consilier local şi calitatea de angajat al Spitalului Câmpulung.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!