Venit la Câmpulung, pentru o conferinţă de presă, a doua în 2017, deputatul liberal Dănuţ Bica, posesor al unui birou parlamentar în municipiu, a schiţat un raport al activităţii sale în funcţia câştigată în decembrie 2016. S-a străduit, susţine el, să-şi facă datoria de parlamentar, în primul rând, participând la şedinţele Camerei Deputaţilor. „Am lipsit la o singură şedinţă din luna ianuarie, pe care domnul Dragnea a convocat-o undeva la ora 16.30, pentru ora 17.00. Tot aşa… se supărase pe noi. Nici teleportat nu puteam să ajung din Piteşti la Bucureşti, ca să particip la şedinţa respectivă. Consider că datoria unui parlamentar este să fie acolo şi să voteze în cunoştinţă de cauză fiecare proiect.”, a afirmat Bica.
Apoi nu trebuie să uite zona pe care o reprezintă şi interesele legale şi să apeleze la toate metodele pe care le are la îndemână, pentru a ajuta cetăţenii din circumscripţia care l-a trimis în Parlament. „Sunt co-autor la 21 de proiecte de legi, am 13 întrebări şi interpelări. Nu este un scor nemaipomenit. În toamnă, voi da un randament cel puţin în ceea ce priveşte întrebările şi interpelările net superior, căci perioada de acomodare a trecut. Voi începe – n-o spun fiindcă sunt la Câmpulung – cu reatacarea temei drumurilor care tranzitează municipiul. Voi face acest lucru în prima săptămână. În primul rând, drumul naţional care uneşte cele trei capitale ale Ţării Româneşti, Târgovişte – Câmpulung – Curtea de Argeş, care arată groaznic pe teritoriul judeţului Argeş şi care, dincolo de oferirea unor condiţii decente pentru cei care îl tranzitează, poate avea o influenţă decisivă în dezvoltarea turismului în această zonă a judeţului. Aici se poate face turism istoric, turism, ecumenic, turism montan şi visez să trăiesc să văd autocare cu oameni din Vest, cărora să li se ofere un circuit Bucureşti – Târgovişte – Câmpulung – Curtea de Argeş – Râmnicu Vâlcea, care să poată fi parcurs în condiţii decente, în primul rând, din punct de vedere al transportului. Locuri de cazare se găsesc din plin.”, a declarat politicianul PNL.
Cu ocazia adoptării Legii bugetului, unul dintre cele cinci amendamente propuse de acesta, cel referitor la drumul cu pricina, a fost respins. „La câteva săptămâni, a venit domnul ministru al Transporturilor la Piteşti. În lista de obiective pentru judeţul Argeş era consemnată şi reabilitarea acestui drum, dar, ţinând cont că suntem spre sfârşitul lunii iulie, am mari îndoieli că, anul acesta, se va mai face ceva. Pe acea listă se găsea încă o propunere a mea legată de Transfăgărăşan, care, cu eforturi nu foarte mari, ar putea fi deschis tot timpul anului. Sunt şapte kilometri, care fac ca acest drum, despre care se spune că este cel mai frumos drum montan din Europa, să fie închis de la începutul toamnei până la începutul verii, cu efectele de rigoare, mai ales asupra turismului în acea zonă. Argeş, judeţul cu cei mai înalţi munţi din România, a reuşit performanţa tristă de a nu avea măcar o pârtie de schi omologată.”, a mai spus deputatul Bica.
În completarea acestuia, preşedintele PNL Câmpulung, Bogdan David, spunea că a avut o discuţie şi la partid, şi cu consilierii judeţeni, pe următorul subiect. „Avem în Nord, în Muscel, zona cu cel mai mare potenţial turistic, la Rucăr-Dâmbovicioara, unde există singurul drum neasfaltat în momentul de faţă: drumul de la Sătic, pe care merg zilnic sute de turişti în această perioadă. S-au asfaltat absolut toate drumurile în acest judeţ, de la comunale, până la judeţene, dar în zona cea mai turistică din Argeş, zona cu cele mai multe pensiuni, există cel mai prost drum, singurul neasfaltat. Anul trecut, am fost la Consiliul Judeţean şi am spus despre acel drum, dar m-au întrebat ce treabă am cu Săticul. Mi se pare normal ca să ajungă cu asfaltările şi în Muscel, mai ales pe astfel de drumuri.”, a afirmat acesta.
Victoria ministresei de la Mediu în lupta cu urşii: o ursoaică din cele 500 de exemplare care sunt în plus în Argeş a fost relocată! Nu se ştie unde
Punctând cele mai importante dintre întrebările şi interpelările adresate cabinetelor mai multor componenţi ai Guvernului României, deputatul Dănuţ Bica spunea că marţi, 25 iulie 2017, a primit răspunsul de la ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, la o întrebare referitoare la urşii care fac prăpăd în multe localităţi ale judeţului. Cu o lună înainte, acesta i-a scris despre „Criza urşilor în judeţul Argeş”. Redăm conţinutul întrebării adresate doamnei viceprim-ministru: „În ultimii doi ani, localnicii din zonele de munte ale judeţului Argeş au ajuns într-o situaţie limită, fiindu-le teamă să mai stea în case, deoarece urşii s-au înmulţit peste măsură şi au început să atace gospodăriile. Sunt din ce mai multe astfel de cazuri, localităţile cele mai afectate fiind Domneşti, Aninoasa, Rucăr, Dâmbovicioara, Coşeşti, Arefu şi cele din zona Lacului Vidraru. Pe lângă pagubele aduse crescătorilor de animale, această stare de fapt afectează în mod negativ şi situaţia turismului montan argeşean. Este cunoscut faptul că, în ultima perioadă, Cetatea Poienari, amplasată pe teritoriul comunei Arefu, a fost închisă pentru mai mult de 30 de zile, după ce o ursoaică cu trei pui a băgat în sperieţi un grup de copii şi, ulterior, mai mulţi turişti veniţi să viziteze fortăreaţa. Situaţia prezentată anterior poate fi explicată, în primul rând, prin faptul că s-a ajuns ca pe teritoriul judeţului Argeş să existe în prezent 847 de urşi, în loc de 279, cât ar fi maximum prevăzut de legislaţia în vigoare. Având în vedere atât pericolul real în care se regăsesc viaţa şi avutul oamenilor în zonele afectate, cât şi faptul că autorităţile care ar trebui să ia măsuri şi să rezolve aceste probleme s-au dovedit a fi neputincioase până în acest moment, vă rog să dispuneţi de urgenţă măsurile necesare pentru remedierea situaţiei.”
Iar şefa de la Mediu îi răspunde: „Pentru situaţia din zona Arefu, gestionarul fondului cinegetic din zona respectivă, Direcţia Silvică Argeş, împreună cu Instituţia Prefectului Argeş, a depus o solicitare de derogare de la măsurile de protecţie pentru capturarea, transportul şi relocarea unei femele cu trei pui, solicitare la care Ministerul Mediului a răspuns afirmativ, astfel că aceste exemplare au fost relocate.”
„Ieri, am primit un răspuns nemulţumitor. Doamna ministru îmi spune că a fost mutată o ursoaică cu trei pui de la Cetatea Poienari nu ştiu unde. Problema este – dumneavoastră sunteţi dintr-o zonă afectată – mult mai gravă decât pare. Sunt foarte multe localităţi în care cetăţenii au probleme cu urşii. Am citit un raport al Direcţiei Silvice, care spune că sunt peste 800 şi ei ar trebui să fie 300 în judeţ. Problema este mult mai amplă şi mă obligă să revin în toamnă, după 1 septembrie, cu această temă.”, a anunţat deputatul Dănuţ Bica. „E.M.”