1.9 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Planul de mediu, plătit din fonduri norvegiene, în Top 3 proiecte la nivel naţional. Câmpulung are şanse să primească bani şi în etapa a doua

La şase luni distanţă de momentul startului unui program prin care municipiul nostru a beneficiat de 125.000 euro, fonduri norvegiene, echipa de cercetători parteneri ai Primăriei Câmpulung a prezentat finalitatea lui. Administraţia publică locală deţine un Plan de atenuare şi adaptare la schimbări climatice, un document cu o denumire, poate, neatractivă, dar necesar. Chiar obligatoriu pentru viitoarele proiecte ale municipalităţii care ţintesc finanţări nerambursabile. Documentul despre care relatăm nu este un moft al autorităţilor, întrucât tot ceea ce se va depune în viitor va trebui să aibă şi o componentă climatică. Vineri, 9 decembrie 2022, a avut loc conferinţa de închidere a proiectului, susţinută de Iuliana Ungureanu, de la Fonduri Europene, împreună cu profesorii Ionuţ Săvulescu şi Cristian Iojă, din partea Universităţii Bucureşti – Facultatea de Geografie, partener al Primăriei Câmpulung, promotorul proiectului. Cel de-al doilea partener a fost Institutul de Cercetări Strategice Liechtenstein.

  • Proiectul Câmpulungului, exemplu de bune practici la o întâlnire la care au participat reprezentanți ai Statelor Donatoare, ai FMI Bruxelles şi ai Ministerului Mediului

La conferinţa de deschidere, din primăvară, a fost prezentă şi Marisanda Pîrîianu, director în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi manager al programului RO-Mediu. Aceasta n-a putut fi prezentă şi în momentul prezentării rezultatelor studiului, dar a transmis un mesaj celor implicaţi într-o iniţiativă plasată între primele la nivel naţional. Vă transmit FELICITĂRI atât vouă, ca promotor de proiect, cât şi partenerilor. Menţionez că acest proiect al vostru l-am prezentat ca proiect de bune practici la întâlnirea Comitetului de Coordonare din luna octombrie de la Cluj, unde au participat reprezentanți ai Statelor Donatoare, ai FMI Bruxelles şi ai MIPE. Vă felicit şi vă îmbrăţişez cu drag! Vă doresc succes în implementarea şi a altor proiecte!”, este mesajul transmis de Marisanda Pîrîianu, cea care conduce Direcţia Accesare Fonduri Europene a ministerului.

  • „Majoritatea proiectelor care vor fi finanţate şi pe PNRR, şi pe POR vor trebui să aibă integrată această componentă climatică”

Potrivit profesorului Cristian Iojă, proiectul încheiat pe 9 decembrie 2022 „este considerat în Top 3 proiecte la nivel naţional din punct de vedere al succesului.” „Am reuşit să ducem la bun sfârşit un proiect care are o complexitate destul de mare. Au fost ambiţii destul de mari atât din perspectiva noastră ştiinţifică, dar şi din perspectivă administrativă. Iar lucrurile au mers extraordinar de bine. Şi mesajul primit de la Ministerul Mediului, dar şi ce am simţit noi, ca partener, arată că am avut în Primăria Câmpulung un coordonator, un promotor de proiect extrem de serios şi, în acelaşi timp, extrem de interesat să ajungă la final cu toate livrabilele din cadrul proiectului. De altfel, sunt doar trei proiecte care vor reuşi să se închidă la sfârşitul acestui an cu toate componentele finalizate. Una dintre componentele principale este reprezentată de Planul de acţiune pentru atenuare şi adaptare la schimbările climatice, un document care, cel puţin din viziunea noastră, pune în evidenţă deschiderea administraţiei locală faţă de o problemă care se conturează a fi din ce în ce mai pregnantă în viitor, dar pune în evidenţă şi o clarviziune din perspectiva proiectelor. Pentru că majoritatea proiectelor care vor fi finanţate şi pe PNRR, şi pe POR, şi toate instrumentele de finanţare viitoare, şi europene, dar şi naţionale, vor trebui să aibă integrată această componentă climatică. Faptul că s-a venit înainte cu acest document, care încearcă să stabilească nişte priorităţi la nivel local, evidenţiază o deschidere foarte mare a acestei municipalităţi.”, spunea profesorul Cristian Iojă.

  • Câmpulung are şanse să acceadă în a doua etapă a programului. Adică să primească bani şi pentru o investiţie cu accent pe mediu

Planul abordează contextul climatic şi impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii, silviculturii, resurselor de apă, energiei, industriei, transporturilor, sănătăţii publice, asigurărilor, turismului şi activităţilor recreative. „Ştim că pârtia de schi de la Măţău a fost folosită ultima dată în 2018. Au trecut cinci ani şi în cinci ani n-a funcţionat nici măcar o zi. Tot schimbările climatice sunt responsabile şi de acest lucru.”, spunea profesorul Ionuţ Săvulescu, al cărui mesaj s-a referit la câteva dintre efectele modificărilor climatice simţite în oraşul nostru.

Precipitaţiile, de pildă, distribuite neuniform, cele mai mari cantităţi fiind în iunie-iulie, au consecinţe asupra canalizării, care a arătat că nu mai poate prelua apele pluviale. Automat, apar inundaţiile urbane. Câmpulungenii vor trebui să se obişnuiască cu ceea ce specialiştii numesc „viituri urbane”, pentru că ne vor afecta din ce în ce mai mult. Altă consecinţă: vijeliile cu frecvenţă şi intensitate tot mai mare, care au produs pagube şi în oraş, şi în afara lui.

Ce este de făcut? În primul rând, asigurarea neutralităţii climatice la nivelul Câmpulungului prin măsuri precum: continuarea procesului de modernizare a străzilor; realizarea centurii ocolitoare; eficientizarea transportului public; infrastructură pentru transport ecologic; străzi cu trafic pietonal permanent sau temporar; reţea de pistă pentru biciclete; achiziţionarea şi utilizarea instalaţiilor de producere a energiei regenerabile la nivelul instituţiilor publice şi private; continuarea programului de izolare termică a clădirilor publice şi private, creşterea eficienţei iluminatului public.

Altă măsură propusă de specialişti: amplificarea capacităţii de adaptare la schimbări climatice. Cum se poate ajunge la atingerea acestui obiectiv? Prin menţinerea, respectiv creşterea calităţii spaţiilor verzi prin reabilitarea vegetaţiei; îmbunătăţirea gradului de acoperire de aliniamente stradale; ameliorarea calităţii spaţiilor verzi care aparţin complexelor de locuinţe; amenajarea complexă a malurilor Râului Târgului; clădiri publice care beneficiază de acoperişuri şi spaţii verzi; reabilitarea infrastructurilor de apărare împotriva inundaţiilor în zonele cu risc; construirea unor rezervoare de colectare temporare a apei pluviale înainte de a ajunge în sistemul de canalizare şi utilizarea apei pentru irigarea spaţiilor verzi şi igienizarea spaţiilor exterioare.

În cadrul acestui studiu au fost propuse câteva modele de transformare a unor zone „roşii” din oraş, cu trafic auto ridicat, cu praf, poluare şi încălzire, într-unele verzi. „Grădinile de buzunar”, cum plastic au fost numite respectivele amenajări, pentru realizarea cărora Primăria are şanse crescute să obţină fonduri nerambursabile în a doua etapă a acestui program de mediu în care vor fi selectate doar patru proiecte. Al Câmpulungului se află între primele trei. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!