0.2 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Detașamentul Mateiaş a reconstituit Regimentul 70 Infanterie la Alba Iulia

Muzeul Municipal Câmpulung, reprezentat de Detașamentul Mateiaș, a participat, pe 1 Decembrie 2022, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, la parada militară de la Alba Iulia. Detașamentul Mateiaș a reconstituit un grup de infanteriști români din cadrul Regimentului 70 Infanterie, care a participat la acțiunile militare pe frontul românesc pe toată perioada Primului Război Mondial.

Muzeul Municipal Câmpulung, împreună cu Asociația „Historia Renascita”, formează grupul de reconstituire istorică din timpul Primului Război Mondial, denumit Detașamentul Mateiaș. În cadrul evenimentului desfășurat la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României, Detașamentul Mateiaș, care a reprezentat Regimentul 70, a defilat în fața publicului numeros, condus de către Cătălin Drăghici, președintele Asociației „Historia Renascita”. Regimentul 70 Infanterie a fost un regiment de rezervă, alcătuit din oameni simpli, marea lor majoritate provenind din comunitățile rurale, care nu știau prea multă carte și care nu au făcut armata, însă au luptat în bătălia de la Mărășești cu foarte multă vitejie și patriotism. După ce armata română a intrat în Transilvania, în scopul de a uni România Mare, în anul 1916, românii au fost nevoiți să se retragă în Carpați, pentru că trupele germane, mult mai bine echipate, s-au retras de pe frontul de Vest, de unde se băteau cu francezii, englezii și canadienii și au venit să-și apere aliații austro-ungari. De aceea, după ce România a pierdut lupta de la Turtucaia împotriva trupelor bulgare și germane, ostașii s-au retras să apere Vechiul Regat.

Perioada octombrie-noiembrie 1916 a reprezentat ceea ce istoricii numesc „bătălia trecătorilor”. Trupele germane au încercat să intre prin Popasul Predea, prin Jiu și prin Culoarul Rucăr-Bran. În Argeș, pe culoarul ce leagă Brașov, Bran, Rucăr, Câmpulung și Pitești s-a purtat una dintre cele mai sângeroase bătălii din acea toamnă. De aceea, potrivit lui Alexandru Oprea, managerul Muzeului Municipal Câmpulung, prin Detașamentul Mateiaș, aceștia încearcă să reconstituie unul dintre regimentele argeșene, muscelene, care sunt înscrise în „Cartea de Aur a Eroilor”, ca luptând în România. Alexandru Oprea a specificat că: „Încercăm să ne promovăm valorile locale, vorbim despre Argeș. Am avut în anul 1916, în Primul Război Mondial, două regimente importante, formate chiar din musceleni: Regimentul 30, care era un regiment de linie, și Regimentul 70, care era regiment de rezervă”.

  • Regimentul 70 Infanterie a primit Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul”

Pentru determinarea cu care infanteriștii români au luptat, în ciuda numărului foarte mare soldați căzuți pe front, regimentul a primit Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul”, clasa III. Acest ordin reprezintă cea mai înaltă distincție militară de război a României, instituită de Regele Ferdinand prin Înaltul Decret nr.2968 din 26 septembrie 1916 și ratificată prin Înaltul Decret nr.3249 din 21 decembrie 1916. Ordinul era acordat pentru „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Prin Înaltul Decret nr.910 din 19 aprilie 1918, drapelul de luptă al regimentului a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III: „Pentru vitejia și avântul cu care au luptat ofițerii, subofițerii și soldații Regimentului 70 Infanterie în luptele din Dobrogea și în acelea de la nord de Câmpulung, 1916. Recunoașterile ofensive executate la 21 și 23 septembrie de acest eroic regiment, în direcția satului Enigea, precum și rezistența înverșunată ce a opus de la 4 octombrie la 15 noiembrie 1916 trupelor de elită germane, ce voiau, cu orice preț a pătrunde prin Valea Pravățului, spre Orașul Câmpulung, sunt atât de glorioase ca și luptele pline de avânt ce regimentul a dat în sectoarele Nămăiești, Muntele Clăbucet, Loloioasa și Odobeasca. Vitejii Regimentului 70 Infanterie au luptat cu aceeași remarcabilă energie și în vara anului 1917, atacând cu vrednicie pozițiunile de la cotele 891, 895 de pe Răchitașul Mic și au dat dovadă de cel mai frumos spirit de sacrificiu și de puternic patriotism”.

Cu ocazia prezenței grupului de reconstituire istorică Detașamentul Mateiaș, Alexandru Oprea, managerul Muzeului Municipal Câmpulung, a lansat la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia cele două volume publicate de Muzeul Municipal Câmpulung, respectiv „În luptă cu Regimentul 30”, de locotenent colonel Corneliu Calotescu, și „Ostași Musceleni în Războiul pentru Întregirea Neamului-Regimentul 70 Infanterie”, de Gabriel Ion Anghelescu. Aceste două publicații reprezintă poveștile celor două regimente, respectiv Regimentul 30 și Regimentul 70.

Cartea scrisă de Corneliu Calotescu ilustrează jurnalul său de front, prin care a povestit toată istoria din timpul războiului. Cu toate că în Primul Război Mondial existau foarte multe diferențe între trupe și ofițeri, deoarece ofițerii le erau superiori trupelor, locotenent colonel Corneliu Calotescu a fost foarte apropiat de trupa sa și avea foarte multă empatie față de oamenii săi. „Este un document scris de către un martor ocular (…),  povești emoționante, povești de război și, mai ales, autentice. Noi, Muzeul Municipal Câmpulung, când încercăm să publicăm sau să povestim, încercăm să păstrăm istoria autentică, cu lucruri mai puțin plăcute.”, a specificat Alexandru Oprea.

În ceea ce privește cartea scrisă de către Gabriel Ion Anghelescu, de la Muzeul Municipal Câmpulung, despre Regimentul 70, există transcrierea jurnalului de front. În acest jurnal erau trecuți, în fiecare zi, toți cei care au fost răniți, au murit sau au dispărut pe front, pe culoarul Rucăr-Bran. Potrivit lui Alexandru Oprea, cartea este mai mult un document analitic, care „nu este cel mai ușor de citit, pentru că prezintă jurnalul de front al fiecărei zi, ce s-a întâmplat pe front. Din punctul nostru de vedere, rămâne un document de referință”.

Evenimentul de la Alba Iulia s-a încheiat cu reconstituirea încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria. Aceștia au devenit, în anul 1922, regii României Reîntregite. A fost unul dintre cele mai importante evenimente petrecute în istoria României, iar la momentul încoronării lor au participat, prin reprezentanți, peste 30 de țări din lumea întreagă. Sub baldachinul pe care se aflau simbolurile tuturor provinciilor românești, dar, mai cu seamă, cel al Casei Regale, Regele Ferdinand și Regina Maria și-au primit coroanele. Sărbătorind Ziua Națională de 1 Decembrie 2022, prin evenimentul desfășurat la Alba Iulia, s-au îmbinat cele două mari acte istorice ale României: Constituirea României Mari și Încoronarea Regilor României Reîntregite, Regele Ferdinand și Regina Maria.

Sursa foto: Facebook Muzeul Municipal Câmpulung

Robert Adrian ȘTEFAN

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!