„Muştruluită” de consultantul care va lucra documentaţia pentru atestarea Rucărului ca staţiune turistică de interes naţional că nu are un Centru de Informare şi Promovare Turistică, localitatea îşi pune la punct altă carenţă: un Muzeul al Satului. Nu va fi organizat de administraţia publică locală, ci de o promotoare a locurilor, prin ONG-ul pe care îl conduce. Ana Vorovenci, preşedintele Asociaţiei de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Argeş, a adresat o cerere Primăriei Rucăr de a-i pune la dispoziţie un spaţiu, cerere dezbătută şi rezolvată la şedinţa ordinară din 7 noiembrie 2022. Munca de organizare a muzeului şi a evenimentelor găzduite de viitorul locaş cultural nu va implica financiar Primăria şi Consiliul Local, care îi ajută pe iniţiatorii proiectului prin faptul că nu le percep chirie. Solicitarea Anei Vorovenci a scos la iveală o situaţie nelalocul ei: locatarii din clădirea în care va funcţiona şi Muzeul Satului nu au contracte aprobate de Consiliul Local.
- Punctul Muzeal al Satului va funcţiona la etajul 1 al Complexului Comercial Rucăr
Consilierii locali au aprobat, în urmă cu două săptămâni, transmiterea în folosinţa gratuită a unui spaţiu situat la etajul 1, aripa dreaptă, din incinta Complexului Comercial Rucăr, din strada Braşovului, nr.34, în vederea înfiinţării unui Punct Muzeal al Satului. Respectivul spaţiu de la etajul I a clădirii precizate a fost preluat în domeniul public al comunei Rucăr printr-o hotărâre a Consiliului Local din august 2006, ca urmare a transmiterii sale de către Ministerul Finanţelor Publice.
Intenţiile asociaţiei, care datează din vara anului trecut, se concretizează la sfârşitul acestui an, când ONG-ul primeşte spaţiul necesar. Imobilul pus cu titlu gratuit la dispoziţia asociaţiei, pentru o perioadă de cinci ani, are o valoare de inventar de 204.950 lei. Hotărârea de Consiliu mai prevede că predarea-primirea vor avea loc în termen de 30 de zile de la comunicarea actului adoptat de Legislativul localităţii.
Proprietarul spaţiului, Comuna Rucăr, îşi asumă următoarele obligaţii: să verifice modul în care sunt respectate condiţiile de folosinţă stabilite prin actul de dare în folosinţă gratuită şi prin lege; să solicite încetarea folosinţei gratuite şi restituirea bunului atunci când interesul public o impune.
Asociaţia de Turism Rural Ecologic şi Cultural Argeş se obligă: să folosească bunul potrivit destinaţiei în vederea căreia i-a fost acordată folosinţa gratuită; să prezinte, anual, proprietarului spaţiului, Comuna Rucăr – Consiliul Local Rucăr, rapoarte privind activitatea de utilitate publică desfăşurată, gradul de implementare la nivelul colectivităţii, precum şi prognoze şi strategii pentru perioada următoare; să permită accesul proprietarului spaţiului, Comuna Rucăr, prin compartimentele de specialitate ale Primăriei Rucăr, pentru efectuarea controlului asupra bunurilor; să nu modifice bunul, în parte ori în integralitatea lui; la încetarea folosinţei gratuite, să restituie bunul în starea în care l-a primit, în afară de ceea ce a pierit sau s-a deteriorat din cauza vechimii, şi liber de orice sarcini; să suporte cheltuielile de întreţinere a spaţiului, potrivit destinaţiei sale. Primarul Ionel Dulamă va încheia contractul de comodat cu reprezentanţii asociaţiei.
- „Spaţiul va adăposti obiecte vechi şi ţesături donate de oamenii locului”
În adresa depusă la Primărie, Ana Vorovenci precizează la ce-i trebuie spaţiul. „(…) Asociaţia de Turism Rural Ecologic şi Cultural Argeş, cu sediul în comuna Rucăr, strada Osiceanu, nr.9, reprezentată de Vorovenci Ana, în calitate de preşedinte, vă solicit acordarea unui spaţiu în Complexul Central, lângă Bibliotecă, pentru înfiinţarea unui Punct Muzeal al Satului şi desfăşurarea activităţilor aferente acestuia. Asociaţia a fost creată în anul 2010 şi are ca obiect de activitate susţinerea dezvoltării durabile prin promovarea turismului rural şi a moştenirii meşteşugăreşti şi culturale în vederea dezvoltării spaţiului rural muscelean. Menţionăm că organizarea muzeului şi a tuturor evenimentelor desfăşurate aici se vor face în mod voluntar şi neremunerat. Spaţiul va adăposti obiecte vechi şi ţesături donate de oamenii locului şi va fi folosit atât în beneficiul comunităţii, cât şi al turiştilor care străbat zona.”, redăm un fragment din solicitarea iniţiatoarei proiectului.
- Pensionarii de la PSD să vină să ceară şi, până atunci, să iasă afară! Rima îi aparţine fostului primar Titi Ghica
La şedinţa de Consiliu, în cadrul căreia a fost dezbătută această solicitare, fostul primar Dumitru Ghica a cerut să fie informat dacă „mai există acolo vreo structură asociativă sau altă formă de organizare a unei activităţi la nivelul comunei Rucăr care îşi desfăşoară activitatea la etajul 1.” Nu într-un spaţiu pus la dispoziţie de Consiliul Local, i-a răspuns secretarul Ion Vorovenci. „Şi pensionarii PSD Rucăr?”, nu şi-a putut reţine o întrebare consilierul local Gabriela Gheorghe. „Cornel Stoian?”, şi-a completat ideea Titi Ghica. „Cornel Stoian are altă cameră acolo. Şi la 1 sau la 2 mai sunt pensionarii. La 1.”, a afirmat viceprimarul Ion Pârnuţă. „Ăştia au vreun fel de contract cu comuna Rucăr?”, a vrut să ştie consilierul independent Dumitru Ghica. „Prin hotărâre de Consiliu nu s-a aprobat aşa ceva.”, a susţinut secretarul.
„Atunci, afară de acolo! Vin şi fac cerere, se supune aprobării Consiliului Local… toată lumea pe picior de egalitate. Nu este corect?”, s-a înfoiat Ghica. „Nu le-am dat eu.”, s-a apărat vicele. „Eu nu cer socoteală cuiva, dar atunci când oamenii aceştia sunt de „n”… pompieri, zarzavagii, pensionari, agricultori, handicapaţi… măi nenicule, este în administrarea Comunei Rucăr spaţiul ăsta? Cere-l, mă, Comunei Rucăr şi să spună Comuna Rucăr pe care noi o reprezentăm: dăm. Vă supăraţi dacă cereţi şi dumneavoastră, liberalii, sediu acolo? Tovarăşii pensionari, pardon, domnii pensionari cu o anumită tendinţă de activitate… să ceară, domnule! Nu este corect să fie aşa? Cornel Stoian mai are contract?”, a zgândărit o situaţie incorectă Ghica. „Eu nu ştiu că are.”, a îngăimat viceprimarul Pârnuţă, nevoit să răspundă nelămuririlor ridicate în locul primarul Ionel Dulamă, care n-a participat la şedinţă.
„Eu zic să fim de acord să le dăm celor care au cerut acum, iar restul să vină să ceară şi, până atunci, să iasă afară!”, a rămas de neclintit Ghica, care a avut un ecou: „Până nu le cade o ţiglă din acoperiş în cap.” Bogdan Mihai Avram, consilier independent şi el, tot ca Dumitru Ghica, a invocat problema acoperişului, stârnind riposta lui Pârnuţă. „Aveţi anumite informaţii şi spuneţi numai ce vă convine. Sunteţi manipulaţi acum. Şi eu vreau să iau această problemă cu acoperişul şi-o să vă dau mai multe informaţii, că ai aruncat mingea. Nu deţin acum aceste informaţii decât pe surse.”, a făcut pe secretosul viceprimarul de la Rucăr.
Magda BĂNCESCU